Dapatkannya Poppin ‘: Cara Kegemaran Baru Anda untuk Makan Quinoa (dan Amaranth, dan Sorghum)

Anda sudah tahu bahawa popcorn adalah hadiah kepada manusia, dan kita semua harus membuat dan makan seberapa kerap mungkin. Tetapi ada juga seluruh dunia biji-biji yang muncul di sana, dan mereka lebih baik untuk cara yang lebih daripada makanan ringan tanpa berfikir. Quinoa, sorghum, dan amaranth adalah beberapa yang paling mudah dibendung dan diburu, tetapi apabila anda mendapat tepukan, cawangan dan cuba biji-bijian dan biji-bijian lain. Mereka mungkin tidak sedarkan diri secara dramatik seperti jagung atau sorgum, tetapi mereka akan mengambil rasa yang garang, bersulang. Kini, tidak kira masa anda mendapat poppin ‘?

beras puding-dengan-halia-amaranth-dan-mangga
Peden + Munk

Puding beras krim + topeng biji renyah = pemenang! Foto: Peden + Munk

Cara Membuatnya

Walaupun kernel jagung tastiest muncul dalam lemak, anda tidak perlu membazirkan minyak untuk quinoa pop anda; biji dan bijirin kecil boleh kering. Malah, mereka menyimpan lebih baik, dengan kurang berkumpul, apabila muncul dalam kuali kering. Berikut adalah cara untuk melakukannya: Panaskan periuk dalam yang mendalam ke atas api yang sederhana sehingga permukaannya hampir merokok. Masukkan bijirin / biji mentah yang cukup untuk melapisi bahagian bawah periuk dalam satu lapisan, tanpa berkerumun atau bertindih. Hidupkan api ke medium, tutup periuk, dan goncangkannya. Goncang periuk memastikan bahawa biji-bijian / biji tidak akan terbakar, dan juga mengalir mereka, mendorong mereka untuk muncul.

Kerana mereka sangat kecil, mereka tidak mengambil masa yang lama untuk memanaskan dan harus segera muncul selepas anda menambahnya ke kuali. Teruskan gegaran kuali, retak tudung sekali atau dua kali untuk melepaskan stim, sehingga bunyi berhenti. Sekiranya perkara itu bau sedikit bakar, keluarkan kuali dari pembakar, dan teruskan goncang. Sangat mudah untuk mengambil biji-bijian dan biji-bijian anda dengan sempurna sehingga terbakar, jadi perhatikan apa hidung anda tahu. Apabila berhenti berhenti, segera tuangkan bijirin ke dalam lembaran penaik rimmed supaya mereka dapat menyejukkan. Meninggalkan mereka di dalam periuk panas bermakna mereka akan terus memasak, yang boleh bermakna amaranth dibakar sebelum anda tahu. Tiada siapa yang mahu!

Satu kata peringatan: Sama seperti biji jagung, bayi-bayi ini benar-benar terbang apabila dipanaskan. Apabila anda retak tudung, berbuat demikian di arah yang bertentangan muka anda. Percayalah kepada kami yang satu ini.

5-butir bubur-dengan-lebah-debunga-epal-dan-kelapa
Peden + Munk

Bijir sarapan panas adalah perlawanan yang hebat untuk topping biji popping. Foto: Peden + Munk

Cara Menggunakannya

Kelebihan yang jelas untuk muncul kernel jagung adalah bahawa mereka cukup besar untuk dimakan oleh segelintir. Kebanyakan biji-bijian dan biji-bijian lain yang boleh dilepaskan terlalu kecil untuk dimakan-melainkan jika anda memakannya dengan sudu, yang akan menjadi agak ganjil di teater filem. Sorghum menyerap sama dengan jagung, menjadikannya alternatif yang baik di sana. Tetapi butiran kecil amaranth atau quinoa sangat baik di tempat yang popcorn tidak. Mereka hebat sebagai topping salad (lihat ya, crouton), diaduk menjadi yogurt yang enak atau manis, ditaburkan di atas sayur-sayuran panggang, atau ditambah ke granola setelah dibakar. Mereka menambah tekstur dan kerumitan untuk apa-apa sahaja. Fikirkan biji-bijian dan biji-biji yang muncul sebagai aksesori utama kepada, dengan baik, apa sahaja yang anda makan.

Sebagai bonus, ia adalah cara yang lebih cepat untuk memasak bijirin anda-anda tidak perlu menghabiskan 15 hingga 30 minit yang biasanya diperlukan untuk merayapnya dalam air atau stok. Mereka sudah bersedia untuk makan sebaik sahaja mereka muncul.

Gabungan untuk Cuba

Biarkan imaginasi anda berjalan liar, bermula dengan penggunaan kreatif ini untuk biji-bijian dan benih yang muncul:

Beet Roasted + Crème Fraîche + Quinoa Poppy

Puding Beras + Minuman Amaranth + Chia + Benih Wijen

Grits + Udang + Sorghum Populer

Steamed Kale + Minyak Wijen Panggang + Minuman Quinoa

Sorghum + Cili Minyak + Garam Laut

Labneh + Sprouts + Quinoa Popped [Digambarkan di bahagian atas halaman ini.]