Curam Jalan Anda untuk Kesempurnaan Teh Panas Dengan Mengelakkan Kesilapan Biasa ini

Gambar beg cip kentang. Di bahagian paling atas adalah cip lengkap, tanpa maya, cip. Mereka memuaskan hati, dan anda tidak boleh berhenti makan. Tetapi sebaik sahaja anda sampai ke bahagian bawah beg itu, anda dibiarkan dengan beberapa kepingan dan sebilangan debu kentang yang dibumbui. Bahawa “debu,” kata Steve Schwartz, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Art of Tea, pengimport dan pengedar teh, adalah minuman teh yang dibuat dari beg teh. Ya, memilih teh longgar dan menangkapnya dengan betul adalah perbezaan antara kerepek kentang yang sempurna dan habuk kentang. Walaupun tidak ada apa-apa yang akan terintimidasi apabila anda mula mengetuk daun longgar, di sana adalah beberapa kesilapan dan kesilapan yang biasa untuk dielakkan. Berikut adalah nasihat Schwartz untuk membuat teh besar, setiap masa.

1. Terlalu-atau Tertipu

“Apa perkara nombor satu yang menakutkan orang-orang tentang teh longgar?” kata Schwartz. Sekiranya anda meneka menjatuhkan masa dan suhu yang dipanggil dalam pelbagai teh, anda betul. Tetapi jangan risau: Bukan sahaja kita menggariskan nisbah ideal untuk putih, hitam, oolong, pu-erh, hijau, dan tisane (herba), tetapi sebenarnya tidak banyak tekanan seperti yang anda fikirkan. “Teh memaafkan,” kata Schwartz. Adakah perbezaan beberapa derajat atau satu atau dua minit tambahan merosakkan periuk anda? Tidak. Yang mengatakan, jangan curam Laspsang Souchong selama dua jam dan mengharapkan pengalaman menghirup yang menyenangkan.

brads-cleansing-tea
Michael Graydon + Nikole Herriott

Tisanes adalah campuran herba dan aromatik-secara teknis bukan teh sama sekali. Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott

2. Menambah Terlalu Ramai Bahan

Kami mendapatnya: Bagaimana anda suka teh anda adalah bagaimana anda suka teh anda. Dan itu benar-benar halus-jika anda membesar meletakkan susu dalam sarapan Inggeris anda, dengan segala cara teruskan terus. Tetapi jika anda bercabang keluar dari beg ke daun longgar, pertimbangkan sekurang-kurangnya merasa teh benar-benar telanjang. Alasan kami menambah perkara seperti lemon dan krim ke teh kami yang dibungkus, menerangkan Schwartz, adalah kerana kita “membetulkan” ketidakseimbangan rasa atau kekurangan yang menyebabkan habuk teh. Buah daun longgar yang dicantumkan dan dicampur menawarkan pengalaman rasa penuh, dan anda mungkin mendapati anda tidak memerlukan hujan renyai madu atau memerah jeruk selepas semua.

Pada nota yang sama, Schwartz menggalakkan peminum teh untuk memikirkan semula “ambang pahit” mereka. Apa yang kita memproses sebagai terlalu pahit sebenarnya adalah astringency – kualiti yang dikehendaki dalam teh. Dia mengutip kualiti Darjeeling sebagai contoh yang hebat. Ini rasa yang diperoleh, tetapi, jika anda boleh belajar mencintai nota kompleks dalam kopi, anda boleh benar-benar jatuh untuk teh astringen.

3. Menggunakan Air Kualiti Air Miskin

Seperti yang ditunjukkan Schwartz, 98 peratus teh adalah air. Walaupun anda tentu saja boleh menggunakan air paip, mengelakkan daun anda dengan air yang ditapis atau air spring akan menghasilkan rasa yang lebih jelas dan cawan keseluruhan yang lebih baik.

4. Microwaving

Ini pasti tidak. Peningkatan suhu panas, keras, dan laju microwave terlalu keras untuk daun halus. Perlahan-lahan menuang air panas ke atas daun adalah cara yang lebih baik untuk membuat teh anda; ia membolehkan daun perlahan-lahan mengalir, melepaskan rasa yang rumit dari masa ke masa.

josephine-heilpern-mug
Danny Kim

Isikan! Foto: Danny Kim

5. Tidak Menipu Banyak Infus

Ya, anda boleh “menggunakan semula” daun teh. Teh daun longgar tidak hanya boleh menahan infusi kedua atau ketiga-mereka mendapat manfaat daripadanya! Schwartz mengimbas kembali teh oolong semasa dia dalam perjalanan ke China bahawa dia tidak dibenarkan menyedut sehingga penyerapan keempat. Walaupun rasa dan kandungan kafein tidak begitu kuat selepas kali pertama, daun rumit akan mendedahkan perbezaan yang ketara dalam rasa setiap kali. Apa yang bermula sebagai sengit dan berkepala boleh muncul sebagai harum dan bunga selepas beberapa berjalan di dalam periuk. Satu-satunya teh yang akan hanya melemahkan dengan pelbagai infus adalah tisane, atau campuran herba, buah-buahan, dan bunga-secara teknis bukan teh sama sekali.

6. Menggunakan Kapal Salah

Terdapat tiga kaedah utama untuk merampas teh, kata Schwartz. Yang pertama adalah dengan hanya menuang air panas ke atas daun-daun di kaca tinggi. Sebaik sahaja mereka menari ke bahagian bawah kaca, surutlah. Kaedah kedua adalah mungkin yang paling biasa untuk peminum teh Amerika (di luar beg itu: itu): Tuang air panas ke atas daun dalam cerek, dan kemudian tuangkan teh yang dimasak ke dalam cawan. Kaedah terakhir adalah yang paling kompleks, dan, menurut Schwartz, cara “paling tepat” untuk mengalami teh: Di Cina gaiwan tradisi, teh dibekuk dalam cerek, dituangkan ke dalam mangkuk berkhidmat dan perlahan-lahan berputar untuk “campurkan” teh, kemudian akhirnya dicurahkan ke dalam cawan.

Mana-mana satu daripada kaedah ini adalah pilihan yang lebih baik daripada nuking beg teh, tetapi sedar tentang bahan yang anda minum dari kaca atau periuk. Schwartz suka menggunakan kaca kerana sifatnya yang tidak berliang, dan juga kerana dia dapat melihat daun itu terbuka. Pot pasir besi menarik, dan menjaga teh panas, tetapi mereka juga cenderung mengambil rasa daun yang digunakan sepanjang masa, seperti periuk Yixing yang diperbuat daripada tanah liat (mereka berasal dari wilayah Yixing Cina). Kunci dengan periuk ini adalah untuk mengetahui bahawa anda akan mempunyai rasa yang terbaik dan paling asli jika anda menggunakannya secara eksklusif dengan pelbagai teh tunggal.

[#### Semua Minuman Panas Anda Boleh Menangani

] (http://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/hot-drinks/?slide=1)