Cara Rebus Telur: Sederhana-dan Rumit!

Ia digunakan begitu mudah. Bagaimana anda mendidih telur? Mudah. Letakkan telur besar (telur yang lebih tua akan lebih mudah dikupas) dalam periuk berat sederhana. Tambah air untuk ditutup dengan 1 1/2 inci. Bawa mendidih; segera keluarkan dari haba. Tutup dan biarkan selama 10 minit. Pindahkan telur ke dalam mangkuk air ais untuk menyejukkan. Keluarkan telur dan kupas dengan lembut di bawah air yang mengalir dengan mudah.

Arahan ini telah ditulis di halaman Selamat menjamu selera masa dan masa lagi, seperti undang-undang yang diturunkan dari kuasa yang lebih tinggi. Tetapi malangnya, dunia adalah tempat yang rumit, dan sebenarnya ada lebih daripada satu cara untuk mendidih telur.

Semasa kami sedang mengembangkan ramen untuk lajur Projek, kami mendapati bahawa untuk menghasilkan “ramen telur” yang sempurna-dengan putih yang sepatutnya berwarna-warni dan yang hampir berair – kaedah terbaik adalah tidak untuk memulakan telur dalam air sejuk tetapi untuk menjatuhkannya ke dalam air mendidih. Penghujatan! Namun: Genius. Kerana inilah perkara itu: Seperti yang kita semua ketahui, periuk yang tidak ditonton itu tidak pernah mendidih. Oleh itu, apabila anda memulakan telur dalam air sejuk, ia sebenarnya agak sukar untuk mengetahui masa yang tepat apabila air mendidih, bermakna lebih sukar untuk menjamin hasil yang konsisten. Tetapi dengan kaedah drop-into-mendidih-air, anda boleh meluangkan telur dengan tepat, kerana anda tahu masa yang tepat ia menyentuh air mendidih.

Sekarang, sesetengah orang takut kaedah ini kerana mereka berfikir bahawa telur akan retak ketika mereka jatuh ke dalam air mendidih. Jika anda menurunkannya secara lembut dengan sudu slotted, anda benar-benar tidak perlu risau. (Selain itu, adakah ia sangat buruk untuk mengambil sedikit risiko?)

Oleh itu, jika kaedah permulaan-air-mendidih membolehkan telur-telur yang lebih tepat daripada kaedah permulaan air sejuk, mengapa masih menggunakan teknik yang terakhir? Untuk jawapannya, kami berpaling ke Lembaga Telur Amerika. Setiap badan mentadbir ini: “Telur rebus masak paling baik jika mereka tidak rebus sama sekali Jika telur dimasak pada 212 ° F terlalu lama, kulit putih menjadi karet dan kuning kering, kenapa putih telur kebanyakannya protein dan air , sebagai protein masak, mereka membeku, dan jika terlalu masak, air akan ditolak. “

Dalam erti kata lain, ia tidak rosak, jadi janganlah begitu gila cuba untuk memperbaikinya. Jika anda cuba membuat telur 5 hingga 7 minit, anda akan mendapat hasil terbaik dengan menjatuhkannya ke dalam air mendidih. Untuk telur rebus tradisional, mulakannya dengan sejuk.

Akhir sekali, jangan lupa apa yang berlaku selepas pemasa hilang. Telur yang mengejutkan dalam air sejuk akan membantu mengawal konsistensi. Dua pro-tips di hadapan ini: Jika anda menghidangkan air yang anda mengejutkan telur, ia benar-benar musim di dalam telur. (Sesetengah orang meragui bahawa ini berfungsi, tetapi kita bersumpah.) Dan jika anda menyediakan mandi ais anda dengan tudung halus yang diletakkan di dalam mangkuk, ia membuat mengeluarkan telur dari air semudah … mendidih telur.

Cari telur sempurna: Gambar-gambar di bawah menunjukkan hasil telur yang jatuh ke dalam air mendidih dan dikeluarkan pada pelbagai selang. Klik titik biru untuk resipi untuk menggunakannya dalam:

telur-matriks
Danny Kim

Tonton di bawah untuk cara membuat telur rebus yang sempurna:

Rahsia untuk Telur Deviled