Cara Mengenalpasti dan Menyediakan kerang

Kupu-kupu hijau yang menarik perhatian akan ditanam di New Zealand. Juga dikenali sebagai “senyuman,” mereka terbuka apabila hidup tetapi akan ditutup apabila ditekan. (Kredit: Zach DeSart)

Kebanyakan kerang yang terdapat pada hari ini adalah tali atau bersih, sehingga mudah dicari, mampan, terjangkau, dan mudah disediakan. Ingin memulakan? Teruskan membaca.

Blue and Black Mussels

Tumbuh dengan banyaknya di perairan Atlantik dan Pasifik, ini adalah apa yang anda mungkin lihat di pasaran tempatan anda (orang-orang dari Prince Edward Island adalah pelbagai biru). Manis dan kaya dengan rasa, mereka masak dalam beberapa minit; yang hitam lebih besar.

New Zealand Green-Lipped Mussels

Dihasilkan secara eksklusif di New Zealand dan dieksport, bivalve berwarna berwarna-warni ini ditumbuhkan dan tertakluk kepada peraturan yang ketat. Besar dan gemuk, mereka mempunyai rasa sedikit lebih ringan daripada apa yang akan anda dapati dalam kerang biru.

Bagaimana Mempersiapkan dan Membersihkan Kerang

  1. Beli kupang yang kelihatan dan bau segar, dengan cengkerang tertutup. Tekan bersama-sama cangkang apa-apa yang terbuka. Sekiranya cangkang tidak ditutup, kerang mati dan harus dibuang (juga melemparkan apa-apa dengan cangkang pecah).

  2. Tarik sebarang janggut sebelum memasak. Gosokan cepat dengan berus sayur di bawah air yang mengalir sejuk adalah satu-satunya persediaan yang mereka perlukan. Masak mereka pada hari yang sama.

BERKAITAN
Resipi Mussel
Makan Malam Cahaya dan Makanan Laut