Cara Membuat Rapuh Mudah-Tanpa Termometer Candy

Pada akhir tahun 2013, kami menyeru para pembaca untuk membuat resipi paling popular kami tahun ini: Kek Chocolate dengan Susu Coklat-Kacang Kacang Kacang dan Kacang Kacang Yang rapuh. Tetapi selepas mempromosikannya di Facebook dan Twitter, kami menyedari mengapa kue miskin ini mungkin tidak mendapat cinta yang patut: yang rapuh.

“Membuat rapuh saya seolah-olah agak menakutkan,” mengakui pembaca Lesley Mason. “Satu-satunya isu saya ialah saya tidak memiliki termometer gula-gula,” komen Bunny Avila. “Cara kerja terlalu banyak, tidak terima kasih,” kata Desrae Cheary. Langkah tambahan ini menghalang anda daripada semua kebaikan kacang coklat, kacang-kacangan yang mungkin berlaku. Tapi inilah kicker: Kek atau kek tiada, rapuh tidak begitu menakutkan. Sebenarnya, ia datang bersama-sama dengan cepat. Hanya ikuti lima petua ini dan anda akan menjadi maverick membuat rapuh.

  1. Bersedia. Ini adalah KEY untuk bekerja dengan gula panas. Sediakan semua ramuan anda-dan lembaran penaik siap anda-bersedia untuk pergi dan mudah diakses. Ini bermakna mengukur bahan-bahan anda dan meletakkannya dalam mangkuk kecil supaya semua yang anda perlu lakukan ialah merebut dan pergi.

  2. Jangan sentuh. Sebaik sahaja anda telah mengaduk gula, sirap jagung, dan air, biarkan mereka datang sehingga mendidih TANPA MENJAGA! Tetapi jangan pergi. Apabila ia mula berwarna coklat, ia akan menjadi coklat cepat.

  3. Tiada termometer gula-gula diperlukan. Sebaik sahaja anda mula melihat beberapa bentuk warna di sekitar pinggir campuran gula, putar panas anda ke medium (akan memberi anda beberapa bilik goyang dan lebih banyak kawalan). Perlahan-lahan pusingkan kuali untuk menggabungkan gula karamel, kemudian teruskan masak, berpusing sekali-sekala, sehingga campurannya adalah malah kuning ambar.

  4. Jangan takut. Akhirnya, jangan takut apabila gelembung berseri (dari soda penaik dan apa yang menjadikannya “rapuh” cukup untuk merosakkan). Hanya bekerja dengan cepat semasa anda mencurahkan campuran ke dalam lembaran yang disediakan. Jangan terlalu risau tentang menyebarkannya dengan sempurna, ia akan merebak seperti yang diinginkannya. Kemudian berjalan kaki.

  5. Memecahnya adalah bahagian yang terbaik. Sekiranya anda tidak tahu.

Sekarang, cuba: Biji labu rapuh