Cara Membuat Frittata Sempurna: Peraturan untuk Mengikuti dan Kesalahan untuk Dihindari

Frittata yang dibuat dengan baik adalah salah satu makanan yang paling sempurna di dunia. Ia murah, cepat memasak, dan kenderaan yang cekap untuk sisa-tidak lagi sama-sama lazat pada sarapan, makan tengah hari, dan makan malam. Tetapi frittata yang buruk dibuat hanya tragis. Kami semua mempunyai frittata sub-par; mereka spongy bukan kustard, kering, dan tidak hambar. Jangan menderita nasib yang sama dengan kuali telur anda seterusnya kebaikan telur: Hindari kesilapan frittata yang biasa ini.

1. Gunakan Sesetengah Susu Tenusu-dan Buat Lemak Penuh

Ambil dari Dawn Perry, BA Penyunting makanan digital: “Susu susu menjadi telur dadar biasa menjadi kue telur yang lazat, berkrim.” Bunyi baik kepada kami. Adakah anda secara teknikal mempunyai untuk menambah tenusu? Tidak. Tetapi apabila frittata dibuat jauh lebih baik dengan tenusu, mengapa meninggalkannya? Apabila datang kepada jenis tenusu yang anda gunakan, biarkan kreativiti anda membimbing anda: Susu, krim masam, yogurt, atau creme fraîche adalah pilihan yang hebat. Hanya sedar bahawa apa-apa yang kurang daripada produk lemak penuh akan menghasilkan frittata yang kurang ghaib. “Anda boleh menggunakan 2 peratus dalam secubit,” kata Perry, tetapi melangkau skim itu: “Ia seperti menambah air.”

2. Jangan pakai nisbah tenusu telur

Frittatas mudah dibuat, tetapi itu tidak bermakna anda boleh membuang-buang perhatian kepada angin dan meneka pada perkadaran. Untuk setiap selusin telur yang anda gunakan, anda memerlukan setengah cawan tenusu. Frittatas enam telur mendapat seperempat cawan. Mahu pergi lebih kecil daripada itu? Jangan risau, kata Perry. Keindahan frittata adalah bahawa ia melayani orang ramai dan bertahan dengan baik. Gunakan terlalu banyak tenusu, dan telur akan terlalu longgar. Gunakan terlalu sedikit, dan anda akan terlepas pada kebaikan yang berkrim.

Bawang Frittata. Foto: Marcus Nilsson

3. Gunakan Pan Kanan untuk Kerja

Kami menyukai panci panci yang berpengalaman untuk frittatas kami-penekanan pada yang berpengalaman, yang memerangi sindrom berkerak-telur-di-sisi-of-the-pan. Apa jua ketuhar ketuhar yang anda pilih, sedar betapa ia menjalankan haba. Kerana ia mengekalkan haba dengan baik, kuali berat seperti besi tuang akan terus memasak frittata anda selepas anda mengeluarkannya dari oven. Tariknya dari ketuhar sebelum selesai sepenuhnya. Adakah perkara saiz? Lebih kurang. A 12-egg’er idealnya dimasak dalam kuali 10 inci. Skala ke bawah untuk frittata yang lebih kecil. Mahu membuat frittata kecil tetapi tidak mempunyai kuali kecil? Teruskan dan gunakan yang besar itu, tetapi perhatikan bahawa frittata akan menjadi lebih kurus. Seorang frittata nipis memasak lebih cepat. Lakukan matematik, dan berhati-hati dengan memerhatikannya.

4. Sepenuhnya Masak (Kebanyakan) Tambah-Ins

Frittata menggunakan sisa makanan yang dimasak sepenuhnya seperti kentang panggang malam tadi atau sosej sisa pagi ini. Tetapi jika anda bermula dari awal, sebaiknya sepenuhnya memasak apa-apa penambahan yang boleh membebaskan kelembapan ke dalam cendawan-telur, tomato, dan musim panas atau zucchini adalah penyebab yang biasa “basah” daripada dapat menyemburkan telur anda. Sabun mereka secara berasingan. Ini juga berlaku untuk aromatik, seperti bawang, dan sayur-sayuran yang kokoh, seperti kentang mentah. “Mereka tidak akan menjadi lebih lembut apabila anda menambah telur yang dipukul,” kata Perry, “Jadi masak sepenuhnya sebelum menggabungkan segala-galanya.” Jangan takut untuk mendapatkan sedikit warna pada sayur-sayuran: Itulah yang menjadikan mereka begitu lazat!

5. Tidak pernah, Pernah Mengatasi

Frittata yang baik sepatutnya mempunyai tekstur custard: menggeletar dan hampir tidak ditetapkan. Berbeza dengan frittata, sebaliknya, akan mempunyai semua daya tarikan teks dari spons dapur (dan interiornya akan terlihat sangat mirip). “Anda mungkin mahukan bahagian atas berwarna coklat keemasan,” kata Perry, “Tetapi realitinya, apabila keraknya emas, pedalamannya sudah masak.” Jika anda mesti mempunyai terikan atas, permainan sistem dengan menyaring keju di atasnya dalam beberapa minit terakhir masa memasak. Atau tongkat frittata yang hampir selesai di bawah broiler selama beberapa minit. Tetapkan ketuhar anda kepada 350 darjah, dan masak selama 20-30 minit, bergantung kepada saiz dan ketebalan. Mainkan selamat dan semak frittata lima minit sebelum itu sepatutnya yang perlu dilakukan.

Sosej dan Broccoli Rabe Frittata. Photo: We Are The Rhoads

7. Musim Awal dan Musim Baik

Pastikan untuk menelurkan telur anda dengan garam dan lada sebelum menambahnya ke kuali. Saluran salur permukaan permukaan tidak akan menembusi seluruh frittata. Dan jika anda menambah merawat lazat lain untuk frittata, musimnya secara berasingan. Melaraskan dengan sewajarnya jika anda termasuk bahan-bahan yang sudah asin, seperti bacon.

8. Pilih Keju Anda dengan bijak

Walaupun semua keju lazat, tidak semua keju dibuat sama. Tahu apa fungsi yang anda mahu keju anda lakukan. Mencari fromage dalam setiap gigitan? Untuk standard frittata 12-telur, aduk kira-kira satu cawan (cincang dahulu). Ingin meninggikan telur dengan keju? Tembak untuk ¼ hingga ½ cawan lebih. Sekiranya tekstur yang membosankan anda selesai, pilihlah keju yang mempunyai kualiti lebur unggul: “Ini adalah cheddar, gruyère, dan fontina anda,” kata Perry. Keju lembut, seperti ricotta, tidak mencairkan juga, tetapi ia sempurna jika anda masuk ke dalam poket yang padat dari gooeyness (kami ke dalamnya). Keju yang lebih sukar, seperti Parmesan atau Pecorino Romano, menambah rasa tajam dan masam yang masam, tetapi ia bukan perasa utama. Simpannya untuk mendapatkan rasa yang tajam di atas.

Cuba tangan anda di salah satu resipi kegemaran kami yang pernah ada.

Kini tiba masanya untuk telur dalam bentuk lain (sama lazat!). Telur Anggrek yang paling lembut dengan Chef Jean-Georges Vongerichten: