Cara Membersihkan Gincu Merah (Dan Lebih) Mati Gelas Wain Anda

Terdapat satu masa dalam kehidupan setiap orang dewasa apabila menjadi jelas bahawa anda terlalu tua untuk minum arak daripada balang mason dan cawan kopi. Hanya bergurau. Itu selalu sesuai. Tetapi ada sesuatu yang boleh dikatakan mengenai pelaburan dalam gelas berkualiti. Anda tahu-yang rapuh dengan batang elegan. Yang kos seharga malam di hotel mewah. The baik yang. Tetapi dengan cermin mata itu terdapat tanggungjawab tertentu. Anda perlu memastikan mereka berkilau dan dalam satu bahagian. Inilah caranya untuk menjaga (dan membersihkan!) Cermin mata gila yang mahal.

Pastikan sabun hidangan lavender anda jauh, jauh

Sama seperti anda tidak perlu memakai minyak wangi atau cologne untuk mencicipi wain, anda pasti tidak mahu merosakkan pengalaman deria anda dengan muddying dengan sabun wangi wangi. Garrett Smith, pengarah minuman di Sushi Nakazawa di NYC, menjelaskan bahawa anda akan menguburkan hidung anda di dalam gelas (atau, jika itu bukan perkara anda, ia akan sekurang-kurangnya berada di kawasan umum), dan mencuci dengan buah atau bunga detergen wangi adalah kesalahan sama-sama dihukum. “Gelas yang sempurna tidak boleh berbau seperti apa-apa,” kata Smith.

The-sweet-pea-646
Dan Monick

Gincu yang kelihatan hebat. Ia tidak perlu kelihatan hebat di kaca. Foto: Dan Monick

Malah, mungkin tidak menggunakan sabun sama sekali

Smith mengatakan bahawa dia biasanya tidak menggunakan sabun ketika mencuci kacamata di rumah (dan diakui, di rumah dia tidak selalu minum dari gelas mahal-dia akan cop ke sekam minum seketika). “Saya sering mengendalikan kaca di bawah air yang sangat panas,” katanya. Kecuali kaca itu telah duduk selama beberapa hari dengan menghirup Bordeaux kiri, wain sisa yang tersisa di kaca itu harus keluar dengan segera.

pinot-noir-wine-glass-2
Danny Kim

Itu akan meninggalkan tanda. Foto: Danny Kim

Gunakan span lembut

Ini bukan masa untuk scrubbie kasar anda. Gunakan span sangat lembut dan sapukan tekanan lembut apabila menggosok sabun ke dalam pangkalan. Gunakan sentuhan yang lebih tegas apabila membersihkan gloss-lip gloss, balsem, dan gincu sering meninggalkan tanda degil yang memerlukan perhatian tambahan.

Pada pemikiran kedua, jangan gunakan span sama sekali

Smith jarang menggunakan kain span atau kain untuk stemwarenya. Sekiranya kerja itu memerlukan sabun, dia menggunakan tangannya untuk perlahan-lahan mengerjakannya sebelum membilas. Untuk seruling dan cermin nipis, hanya pusingkan air sabun di dalam gelas, kemudian isi mangkuk dengan air dan bilas sehingga ia berjalan jelas. Selalunya, anda boleh menanggalkan kain dan mengerjakannya ke dalam kaca.

Jangan sekali-kali menetas

Membiarkan stemware titisan kering bukan sahaja menjemput jostling dan pecah, ia mungkin menyebabkan bintik-bintik air dan kekacauan. Sesetengah tempat, seperti NYC, mempunyai air keras dengan banyak mineral. Itulah yang membuat rasa air begitu baik, tetapi ia juga meninggalkan deposit pada barangan kaca. Percikan-percikan itu tidak sedap dipandang, dan mereka juga perlahan-lahan menghalang integriti cermin, melemahkannya dari masa ke masa. Sebaliknya, gunakan serbet kain lembut dengan kiraan benang yang tinggi atau kain polishing yang dibuat khusus untuk pekerjaan itu. Kain microfiber asas juga akan melakukan silap mata.

Untuk noda degil …

Untuk residu wain merah dan tanda gincu yang benar-benar sukar (MAC tidak memanggilnya sebagai “noda” untuk nothin ‘), rahsia industri sedikit fizikal bercampur dengan air panas. Ia cukup lembut untuk gelas anda (ia adalah pembersih gigi palsu, selepas semua), dan memusnahkan apa-apa kesan shiraz Australia besar itu. Masih tidak berpuas hati? Oxyclean yang tidak beracun sedikit dicairkan dengan air panas akan melakukan tipuan itu. “Jangan biarkan ia duduk selama lebih dari dua minit, dan bilas dengan teliti,” kata Smith, “Kerana itu sh * t akan meninggalkan residu itu sendiri. “

Simpan kacamata itu dari mesin basuh pinggan mangkuk

Orang, sila.

Berkaitan: Peraturan baru wain (benar-benar menyeronokkan, bukan-penuh)