Buat Perubahan Sedikit Kecil dan Berpecah Daripada Rut Makanan Anda Untuk Baik

Inilah perkaranya: Walaupun kita suka mencuba di dapur, pada waktu petang, kita kadang-kadang mendapati diri kita dalam suasana makan malam. Semuanya berlaku dengan mudah; kami jatuh untuk hidangan dan kemudian kami membuatnya-sekali lagi dan lagi dan lagi. Kami ingin mempercayai bahawa kami lebih baik daripada rut tetapi tidak lama lagi, bahkan hidangan yang seolah-olah berkilat dan baru menjadi sedikit, baik, letih.

Berita baiknya adalah bahawa memecah kemerosotan makan malam boleh semudah tinggal dalam satu. Kunci? Buat perubahan kecil. Rempah yang berbeza dalam ayam panggang anda boleh dengan segera memberikannya kehidupan baru. Menguasai teknik baru dan menukarkannya dengan bahan utama yang berbeza. Tanpa meletakkan usaha yang terlalu banyak, anda boleh melakukan riff pada resipi kegemaran anda berpuluh-puluh kali. Untuk bermula, terdapat 12 petua untuk membasmi kebosanan makan malam.

1. Gunakan Rempah-rempah Baru

Suka cawan ayam anda begitu banyak sehingga anda boleh membuatnya ditutup mata? Hebat. Pastikan bahan-bahan utama dan swap di beberapa rempah lain yang telah mengumpul habuk di rak anda. Kombinasi yang tidak dijangka (seperti duo buah palma-buah adunan yang melengkapkan Truffle Spice Chai ini) akan mengubah hidangan anda sepenuhnya.

2. Tukar Lokasi

Sejukkan dengan panci – atau panggang / mengukus / berair. Apa jua cara anda pergi, lakukan sebaliknya. Cukup perhatikan masa dan saiz ramuan anda, yang mungkin perlu berubah dengan ketara dari dapur ke oven dan sebaliknya.

Cuba tambah farro menggantikan nasi liar dalam salad ini dengan skuasy panggang. Foto: Ditte Isager

3. Tukar Bijian Anda

Pergi ke sekolah lama dan sekolah keluar beras untuk bijirin purba yang baru popular seperti dieja, farro, dan quinoa. Betul ante dengan memasak mereka rasa dengan stok atau cider bukan air.

4. Memukul Pasaran Baru

____ Mudah membeli bahan-bahan yang sama apabila anda tahu di mana mereka tinggal (k ** ale, lorong 7). Goncangkan rutin anda dan pergi ke pasar makanan etnik atau petani dan meneroka. Lebih baik lagi, beli sesuatu yang tidak pernah dimasak sebelum ini.

5. Semak Halaman Pinterest Kami (Maaf, Plug Tidak Mual)

Ianya di sini. Sama-sama.

Bacalah buku masakan RECIPES BEST 2015 yang baru BA dan kemudian buka skrip dengan memasak. Foto: @ rapo4

6. Baca Cookbooks, Kemudian (Sedikit) Abaikan Mereka

Buku masak hebat untuk inspirasi. Ikuti arahan mereka secara longgar dan jangan bimbang untuk membuat apa yang ada di halaman. Sebaik sahaja anda telah menguasai teknik-teknik untuk memanggang, mengasah, mengukus, memanggang, dan memasak, anda boleh membiarkan intuisi dan kreativiti membimbing anda. Anda mahu menggantikan stik dengan fillet salmon? Pergi untuk itu (tetapi, uh, jelas menyesuaikan masa memasak).

7. Baca Menu Restoran, Kemudian Salin Mereka

Kebanyakan menu hanya menawarkan komponen utama hidangan siap dan meninggalkan anda untuk mematikan bahan-bahan lain (mungkin kami mencadangkan memasukkan permintaan kepada lajur RSVP kami), tetapi itu tidak menghalang anda daripada bereksperimen dengan perisa di rumah. Apabila diragukan, selesaikan hidangan anda dengan mentega dan lebih banyak garam seperti setiap restoran yang pernah ada.

8. Berhenti Membuat Banyak Keputusan

Tidak pernah ada masa yang lebih baik untuk menjadi tukang masak yang tidak ragu-ragu. CSAs, FSAs (untuk ikan!) Dan syarikat penyediaan makanan di rumah seperti Plated and Blue Apron mengalihkan elemen pilihan dari membeli-belah runcit dengan menyampaikan bahan-bahan tertentu terus ke pintu anda. Proses ini memotong masa belanja anda dan kebimbangan anda tentang mencari sesuatu yang memberi inspirasi.

9. Menguasai Resipi, Kemudian Tukar

Berikut adalah strategi mati-mudah: Ubah bahan resipi kegemaran anda, tetapi ikuti teknik yang sama. Pastikan setiap komponen mempunyai rakan yang sama dalam resipi baru (iaitu swap salmon dengan halibut, atau brokoli dengan kembang kol). Makan malam jenama baru.

10. Go Vegetarian (untuk Makan)

Mahu segalanya untuk berhenti merasa seperti ayam? Potong burung (atau lembu, babi, atau ikan) dan buka daging untuk makan. Masukkan kacang atau tahi jika makanan anda memerlukan tambahan lemak atau pergi sepenuhnya mentah. Bermain-main dengan resipi vegan atau paleo yang, semasa sihat, bersifat ketat dan dengan itu mesti membawa A-game mereka ke makanan tanpa makanan.

Bar Tartine’s Herb Powder. Kredit: Jarren Vink

11. Gunakan Lebih Banyak Herba

Terdapat sebab mengapa koki lilin merenungkan herba-kerana ia adalah laluan langsung kepada kecerahan dan rasa. Cari orang yang mempunyai warna seragam dan daun segar – apa-apa kacau dan rasa mereka akan menderita. Jika anda benar-benar mahu menjadi gila (dan membuat sesuatu yang stabil), bedaklah mereka.

12. Hentikan Mengukur dan Pergi dengan Gut Anda

Kami mengukur untuk memastikan konsistensi. Tetapi jika anda sedang sibuk, konsistensi adalah bertentangan dengan apa yang anda mahukan. Ditch skala dan sudu dan hanya bola mata itu-anda akan mempunyai makanan baru dan kurang item untuk membersihkan.