Buat Lebih Baik Applesauce-Hanya Elakkan Kesilapan Biasa ini

Kami mungkin menyukai tab plastik kecil yang manis dan halus makanan buah-buahan seperti kanak-kanak, tetapi hari ini citarasa kami telah matang. Apabila kita berfikir epal kini, kita berfikir ringan, manis, dan buatan sendiri. Sekarang bahawa epal berada di musim perdana mereka, sudah tiba masanya untuk membuat kumpulan hujung minggu yang besar yang akan berlangsung selagi anda membiarkannya. Walaupun anda tidak boleh melakukannya, sos akan lebih lama daripada epal segar (gula bertindak sebagai pengawet). Sekiranya anda pergi ke DIY sos anda, pastikan anda benar-benar membuat yang baik dengan mengelakkan kesilapan yang biasa ini.

1. Mengambil Kulit Off … dan Meninggalkan Benih Dalam

Memasak epal dengan kulit mereka menyampaikan warna merah jambu yang menarik untuk saus anda-warna-warna lintah keluar ke dalam kompot memasak. Tambahan pula, fikirkan sepanjang masa yang anda akan simpan apabila anda mengetip peeler itu. Rick Martinez, penyunting makanan bersekutu, mencadangkan pemprosesan epal di kilang makanan, yang akan menangkap kulit, meninggalkan anda dengan semua warna dan tidak ada bit yang kuat, berserabut. Yang berkata, dia mencadangkan menghabiskan beberapa minit tambahan mengeluarkan teras dan benih dengan balon sudu atau melon. Mengapa mengganggu, jika kilang makanan akan menghalang mereka daripada mencemari sos anda? “Biji-bijiannya sengit,” Martinez menjelaskan. “Memasak mereka dengan epal akan memberikan rasa pahit.”

2. Memotong Epal Terlalu Besar (Atau Kecil!)

Membuat epal teh bukan projek sepanjang hari. Jika ia masak lebih lama daripada 30-40 minit, kepingan epal anda terlalu besar, kata Martinez. Matikan untuk kepingan yang 1 “-2”, dan renehkan pada api sederhana hingga sederhana, kacau sekali sehingga saus tidak pedas. Jangan risau akan lebih kecil daripada 1 “; anda hanya akan menghabiskan masa yang lebih aktif di papan pemotong. Sama pentingnya memotong epal menjadi kepingan bersaiz seragam, ini memastikan bahawa mereka semua memasak pada kadar yang sama.

epal-and-peach-compote
Lennart Weibull

Resipi ini menggabungkan persik dan epal. Foto: Lennart Weibull

3. Menggunakan Pemanis Salah

Adalah lebih baik untuk menyesatkan di sisi yang tidak begitu manis apabila merayap bersama epal. Anda boleh selalu doktor dengan sirap maple atau madu sebelum berkhidmat. Martinez lebih suka menggunakan gula perang untuk epal yang sangat tart, seperti Granny Smith, dan turbinado atau demerara gula untuk jenis pusaka dengan rasa yang lebih baik, seperti Winesap. Keluarkan gula pasir putih, yang merupakan satu nota yang manis, dan tidak akan menambah nota karamel yang lazat yang kita kaitkan dengan apel yang baik.

4. Lebih-atau Kurangkan Bawang Apel

Jelas anda tidak mahu epal dengan al dente menggigit, tetapi adakah anda tahu ia mungkin untuk mengatasi mereka? “Epal kehilangan rasa mereka dengan cepat apabila dimasak terlalu lama,” kata Martinez. Ingat pai apel krim Ritz yang terkenal? Teori ini adalah bahawa orang awam tidak dapat memberitahu perbezaan antara pie yang dibakar dengan Ritz dan bukannya epal, kerana selepas itu memasak, dan di bawah semua kayu manis itu-mereka rasa sama. Uji epal sepanjang proses memasak dengan mengambil gigitan atau meremasnya di antara jari-jari anda-jika mereka licik tanpa memberi, mereka selesai.

5. Menggunakan Cinnamon Tanah

Kayu manis: Ya. Tanah kayu manis: Tidak boleh. Martinez berkata untuk menambah tongkat kayu manis ke periuk-hanya ingat untuk mengeluarkannya sebelum memprosesnya. Tanah kayu manis tidak berbau wangi atau wangi sebagai kayu, terima kasih kepada kemerosotan minyak; mereka mula kehilangan potensi mereka sebaik sahaja kayu manis menjadi tanah (ini benar untuk semua rempah-rempah, sebenarnya). Jadi walaupun anda mungkin telah membelinya semalam, siapa tahu berapa lama dahulu ia diproses?

6. Menambah Butter

Kita boleh marah banyak nenek dengan Resipi Applesauce Terbaik Pernah, tetapi Martinez mengatakan bahawa mentega dalam apel adalah Jangan. Walaupun ia boleh menambah tekstur kilauan dan sutera, lemak di dalam mentega meremehkan kelainan. Ingat, juga, bahawa epal kehilangan rasa mereka dengan cepat, jadi anda sudah mula keluar dalam warna merah. Seorang pemenang yang lebih baik? Petunjuk lemon zest.

Cara teras dan kepingan epal:

Bagaimana untuk Core & Slice Apple Tanpa Corer