Berpakaian Serbaguna: Cara Membuat Setiap Vinaigrette Dengan Menghindari Kesalahan Umum ini

Jadi anda fikir anda tahu apa yang membuat salad hebat? Pasti, anda mempunyai sayur-sayuran, sayur-sayuran, biji-bijian dan protein. Tetapi apabila ia menarik semua, anda perlu berpakaian kick-ass untuk mendapatkan kerja yang dilakukan. Kadang-kadang, ini bermakna ladang berkrim atau keju biru. Tetapi untuk salad harian kita, kita semua tentang vinaigrette klasik, bersih. Ia mudah untuk dibuat-tetapi hanya mudah untuk mengawal. Kami bercakap dengan BA Uji kakitangan dapur tentang bagaimana untuk mendapatkannya betul-dan salah. Adakah anda membuat apa-apa kesilapan yang biasa berlaku di sini?

1. Jangan Fahaman Proportions

Semua vinaigrettes yang baik dibuat daripada gabungan lemak dan asid. Nisbah yang paling umum ialah cuka 1: 2 atau 1: 3 bahagian: minyak. Hanya anda-dan sahabat makan anda-tahu bagaimana berasid anda lebih suka berpakaian. Eksperimen dengan perkadaran, kemudian ambil perhatian jumlah tersebut. Pada masa akan datang, apabila anda telah menghafal, anda boleh mengetahuinya.

2. Jangan Mencapai Minyak Salah

Untuk hasil yang terbaik, gunakan minyak berperisa neutral (seperti canola atau sayuran) bersempena dengan minyak yang lebih kuat-seperti minyak walnut atau minyak bijan panggang. Minyak zaitun tambahan denda dengan sendirinya tetapi tidak kira apa minyak yang anda gunakan (terutamanya EVOO, yang boleh menjangkau spektrum dari pahit kepada buah-buahan untuk peppers atau buah), pastikan anda rasa sendiri terlebih dahulu. Katanya Dawn Perry, editor makanan digital, jika anda suka rasa mentah itu, maka anda mungkin menyukainya dalam vinaigrette. “Dia lebih suka minyak” lebih hijau “, lebih banyak minyak pedas dalam vinaigrettes, dan yang halus dan buah-buahan untuk perkara seperti roti.

Sekiranya bergantung kepada minyak zaitun untuk pakaian anda, pastikan anda menggunakan dara tambahan. Simpan barang-barang yang lebih murah dan halus-sering dilabelkan sebagai “tulen” atau “cahaya” -untuk memasak.

lemon-anchovy-vinaigrette
Hirsheimer & Hamilton

Lemon-Anchovy Vinaigrette. Foto: Hirsheimer + Hamilton

3. Jangan Terpedaya Dengan Vinegar Merasa

Vinaigrette anda hanya sebati minyak dan cuka yang masuk ke dalamnya. Kakitangan dapur ujian mengelakkan cuka pra-berperisa (kami sedang melihat kamu, balsamic raspberry-blueberry balsamic). Mereka sering boleh merasakan “palsu” atau “mati”, dan akan mengatasi bahan-bahan lain dalam vinaigrette dan salad anda. Sekiranya anda ingin merangkul rasa, sediakan cuka putih biasa-herba, chiles, dan bawang putih semuanya hebat.

4. Jangan Lupakan Emulsifier

Baiklah, jadi anda tidak teknikal mempunyai untuk menggunakan pengemulsi. Tetapi menambah satu ke cuka / jeruk dan minyak anda akan membuat kostum berkrim, sementara masih segar. Mustard adalah yang paling biasa, dan kami berfikir terbaik, pengemulsi. Pastikan anda menggunakan Dijon, dan bukan mustard kuning. Bawang putih parut juga akan menambah tekstur berkrim untuk vinaigrettes anda.

Simones-shallot-vinaigrette-646
Danny Kim

Simone’s Shallot Vinaigrette. Foto: Danny Kim

5. Jangan Buat Segar Setiap Setiap Masa

Ya, mudah untuk membuat vinaigrette dari awal. Tetapi itu bukan sebab untuk melakukannya untuk setiap salad. Sebuah balang kaca adalah kawan terbaik anda di sini. Daripada memukul bersama berpakaian dalam mangkuk, tambahkan semuanya (termasuk garam dan lada, tentu saja) ke dalam balang, topi ia ditutup, dan goncangkan ia untuk menggabungkan. Ia akan menyimpan selama beberapa minggu di dalam peti sejuk. Biarkan ia masuk ke suhu bilik, jadi minyak membazir, dan goncang untuk dicampur semula.

6. Jangan Tambah Herba Segar Sehingga Menuju Terakhir

Kami suka herba segar di vinaigrette kami. Dari chives to parsley to tarragon, kami akan membawa mereka semua. Tetapi jika anda akan mengetengahkannya, potong herba dan masukkannya ke campuran sebelum setiap hidangan baru. Sekiranya dibiarkan dalam pakaian di dalam peti sejuk, mereka akan layu, mengoksidakan, kehilangan rasa mereka, dan membuat seluruh kelompok turun dengan pantas.

7. Beri Ia Beberapa Gula

Dengan lemak, garam, dan keasidan, vinaigrette anda menangis untuk beberapa rasa manis. Hanya sentuhan yang akan dilakukan-ini bukan pencuci mulut. Madu, maple, agave, atau polimer gula putih yang lama membantu menyelamatkan seluruh rasa.

toasted-spice-vinaigrette
Christina Holmes

Vinaigrette Spice Toasted. Foto: Christina Holmes.

8. Jangan Terlalu Berdandan

Apabila ia datang kepada vinaigrettes, ia pasti mungkin mempunyai terlalu banyak perkara yang baik. Goncangkan balang pakaian anda dengan baik untuk memastikan semuanya digabungkan sepenuhnya sebelum mendidih pada salad (ini akan membantu mengelakkan banjir minyak pada mulanya). Anda boleh menambah lebih lama kemudian, tetapi ia, uh, mencabar, untuk menghapus anggur dari daun arugula.

9. Jangan Pergi Blind

Vinaigrette anda mungkin merupakan karya, tetapi tidak bijak untuk membahayakannya. Sapu daun salad atau sayuran di dalam rias dan beri rasa sebelum menuangkan vin, hanya untuk memastikan rasa jive dengan salad.

Semua resep resipi terbaik kami, semua dalam satu tempat.