Berapa Banyak Kali Bolehkah Anda Sebenarnya Dikeringkan dan Refreeze Makanan?

Bilakah makanan beku dan pencairan tidak lagi menjadi pilihan? Bolehkah anda membuat hidangan, memakannya, membekukan sisa-sisa makanan, panas dan mencairkannya pada suatu masa nanti, dan kemudian pulih semula untuk pusingan kedua sisa? Bolehkah anda menghidupkan semula daging? Sayuran? Sup?

Menurut editor makanan kanan Rick Martinez dan Robert Ramsey, guru pengajar koki di Institut Pendidikan Kulinari, anda boleh menyambung semula dan memasak semula makanan-tetapi hanya kerana anda boleh tidak bermakna anda perlu. Di ICE, Ramsey dan rakan-rakannya mempunyai aturan selimut: “Jika sesuatu telah dibekukan sekali, itu sahaja.”

Kelemahan terbesar pembekuan dan pencairan dan pembekuan semula dan pencairan semula adalah bahawa makanan menjadi terlalu lembap. Kebanyakan makanan mengandungi air. Apabila anda membekukan sesuatu, air di dalam mengembang, dan dinding sel memecah, membawa kepada bubur yang tidak dikenali, kata Ramsey. Satu-satunya pengecualian, katanya, adalah produk flash-beku. Sekiranya anda membeli sesuatu yang beku, ia mungkin melalui proses pembekuan kilat yang mendalam, jadi air tidak mempunyai masa untuk dikumpulkan dan menjadikan makanan anda menjadi sarang sedih. Sekiranya anda membekukan sesuatu di dalam peti sejuk rumah anda, ia membeku dengan perlahan (iaitu, kota cemara). Atas sebab ini, sup adalah sesuatu yang anda boleh pergi dengan refreezing, tetapi daging-tidak banyak.

kesyukuran-sisa-tupperware
Christopher Testani

Beliau juga menyatakan bahawa pembekuan menghentikan pertumbuhan bakteria tetapi ia tidak membunuh bakteria sedia ada. Apabila kita cair dan panas, kita memperkenalkan lebih banyak bakteria. Itulah bakteria halus yang akan sentiasa wujud. Tetapi ICE memperjelaskan bahawa, secara ideal, jumlah bakteria akan kekal di bawah ambang di mana tubuh boleh melawannya. Dan pembekuan dan refreezing menguji had tersebut.

Tetapi, jika anda hanya ingin tahu bagaimana untuk melakukannya dengan selamat, inilah cara membekukan dan menghidupkan semula daging, sayuran, dan sup dengan selamat dan berkesan.

Anda mungkin sudah mengetahui asas-asasnya. Tunggu makanan panas untuk turun ke suhu bilik sebelum muncul di dalam peti sejuk. Mudah-mudahan, anda membekukan makanan anda dengan pakej yang serba lengkap-seperti beg Ziploc atau Tupperware-dan bukan hanya membuang daging ke pembeku beku anda. Cara terbaik untuk mencairkan sesuatu adalah dengan memindahkannya dari peti sejuk anda ke peti sejuk anda enam hingga lapan jam (atau lebih-ayam mungkin mengambil masa beberapa hari) sebelum anda merancang untuk memakannya. Sekiranya anda seperti ramai di antara kita, pandangan yang berpandangan jauh sedikit terlalu tinggi untuk menjadi realistik.

Dalam kes itu, bekas yang dilindungi yang memegang makanan beku anda dalam mangkuk di bawah air paip suhu bilik yang sedang berjalan. Ramsey menyatakan bahawa air adalah konduktor haba yang lebih baik daripada udara, jadi air akan mencairkan barang lebih cepat. Tanpa air yang mengalir, makanan beku anda bertindak sebagai kubus ais gergasi yang menyejukkan air dan memperlahankan keseluruhan proses. Tidak baik.

Sebagai usaha terakhir, pilihan terbaik ketiga ialah ketikkan bekas beku anda pada defrost penetapan, dengan ketetapan utama. Ramsey berkata anda perlu memasak dan menggunakannya dengan segera. Kaedah ini berfungsi dengan baik untuk sesuatu seperti sup, memandangkan ketuhar gelombang mikro memakan makanan yang paling tidak sama rata apabila memasak dari beku. Cuma retak tudung terbuka sedikit (tetapi biarkan tudung di atas kerana anda tidak mahu memancung gelombang mikro) dan kadang-kadang kacau untuk memecahkan ketulan berais.

Dan kemudian, jari menyeberang, anda emas. Walaupun anda tidak boleh memanaskan, membekukan, dan mencairkan beberapa kali, anda mungkin boleh lari dengannya. Sama seperti anda selalu terlupa dengan lupa untuk mengambil solekan anda sebelum tidur. Sama seperti tiada siapa yang benar-benar tahu sama ada anda benar-benar melihatnya Game of Thrones. Anda akan benar-benar, sepenuhnya denda.

Semua sup dan stews yang akan membawa anda melalui musim sejuk

Atau buat sup periuk tekanan super cepat ini, dan jangan sekali-kali melihat kembali:

Super-Fast Pressure Cooker Bean Stew