Bagaimana Membuat Ayam Goreng Hebat (Double!), Menurut Dale Talde

Kita tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk menjelaskan kenapa ayam goreng adalah menakjubkan-itulah pengetahuan isi rumah pada ketika ini. Tetapi, bagaimana jika anda boleh membuat ayam goreng lebih baik? Itulah yang Dale Talde, chef-pemilik Talde, Lopak Pork, dan Thistle Hill Tavern (semua di Brooklyn) ada di sini. Bertemu … ayam goreng dua kali, yang Talde mendakwa akan “mengubah cara anda melakukan ayam goreng selamanya.”

Ayam goreng gaya Koreanya bermula dengan pengambilan kimchi-yogurt. Yogurt adalah senjata rahsia anda di sini; ia adalah kunci untuk menjaga ayam lembab. Selain itu, yogurt ini mempunyai segala-galanya dari Frank’s RedHot ke tanah kunyit di dalamnya-ia bagus. Selepas mengamalkan ayam dan mencelupkannya ke dalam adonan tepung beras, ayam mendapat goreng pertama pada suhu 300 °. Selepas menggoreng selama 10 minit, ayam secara teori bersedia untuk dimakan. Jika anda ditekan untuk masa atau hanya teruja untuk makan ayam goreng, anda boleh berhenti di sini. Ia akan berasa sihat dan anda akan gembira. Tetapi kita tidak hanya mahu ayam anda hebat dan untuk anda gembira. Kami mahu ayam anda rasa luar biasa dan untuk anda menjadi lebih-bulan. Oleh itu, tenangkan mereka selera (mempunyai bir?) Dan teruskan.

Untuk fasa dua, ayam mendapat satu lagi dalam adonan tepung beras, tetapi sekarang ia berpengalaman dengan serpihan cabai Korea dan sos ikan, kerana ya, kami akan pergi ke sana. Goreng kedua adalah pada 350 °, suhu yang lebih tinggi daripada pusingan pertama, untuk benar-benar mendapatkan luar semua rangup. Selepas 6-8 minit, awak baik. Hidangkan ayam dengan kimchi-yogurt marinade sebagai sos mencelup dan pergi ke bandar dengan garnish anda, kata Talde (bukti gambar di bawah).

Halo di sana, ayam goreng dua kali.

Dapatkan resipi: Ayam Goreng Korea Dale Talde

Oh tunggu, itu masa video bonus! Di sini, Talde menawarkan buku ringkas mengenai staples Asia. Baginya, itu semua mengenai sos tiram.