Apakah Perbezaan Antara Muesli dan Granola? Primer Sangat Penting

Muesli dan granola kedua-duanya dibuat dengan oat, kacang, biji, dan buah-buahan. Mereka mempunyai pilihan sarapan pagi yang sihat; kedua-duanya dihidangkan dengan susu, susu alt, atau yogurt; dan mereka sama-sama enak. Jadi, apakah perbezaannya antara kedua-dua mereka? Untuk sampai ke bahagian bawah masalah yang sangat mendesak ini, kami bercakap dengan Elizabeth Stein dan Bob Moore. Stein adalah pengasas Purely Elizabeth, sebuah syarikat makanan semulajadi yang menghilangkan gula halus dan bertujuan untuk mentakrifkan semula barang-barang yang dibungkus seperti bijirin panas dan sejuk-dan menjual granola dan muesli. Moore adalah pengasas Bob’s Red Mill, sebuah syarikat berasaskan organik berasaskan ATA yang mengilangkan bijirin mereka sendiri dan juga menjual kacang dan kacang-kacangan, sebagai tambahan kepada muesli dan granola.

Granola vs Muesli | Buat maklumat grafik

Menurut Stein, muesli adalah “bijirin yang belum dimakan menggabungkan bijirin, kacang, biji dan buah-buahan.” Moore menunjukkan bahawa muesli boleh dimakan sama ada panas atau sejuk; untuk memakannya panas, masak di dapur sama ada air atau susu. Dan granola? Ini “bijirin panggang yang biasanya menggabungkan biji-bijian dengan pemanis dan minyak untuk mengikat bahan-bahan bersama-sama,” kata Stein. Moore menambah bahawa ia “bersedia untuk makan terus dari beg,” yang, kita akan mengakui, kita sering melakukan.

Kedua-duanya secara tradisional dibuat dengan gulung yang digulung, walaupun bijian lain boleh digunakan. Stein suka membuat granola dan muesli dengan biji-bijian purba, seperti amaranth, quinoa, millet, dan kaniwa, yang, secara teknikal adalah benih, sama dalam tekstur untuk quinoa. Kilang Merah Bob juga menggabungkan gandum dengan biji-bijian lain; di Old Country Style Muesli, gulung yang digulung digabungkan dengan gandum, rai, barli, dan triticale (hibrida gandum dan rai). Dalam kedua-dua muesli dan granola, biji-bijian yang paling sering digulung, walaupun anda boleh menggunakan bijirin penuh (sering dirujuk sebagai “groats”) untuk pelbagai peringkat kejayaan. Hanya pastikan mereka telah terbengkalai (iaitu, sekam telah dikeluarkan), dan kemudian merendam mereka untuk melembutkan dan menjadikan mereka lebih mudah untuk mengunyah dan mencerna.

Kedua-duanya boleh dan dilakukan selalunya termasuk campuran dalam pelbagai renyah dan kenyal. Anda akan mendapati kacang cincang, biji panggang dan buah kering seperti kismis, cranberry, tarikh, aprikot, dan ceri ditambah kepada granola dan muesli. Moore adalah peminat biji wijen, chia, dan biji rami, serta cip kelapa bakar.

Bagi tekstur, muesli lebih longgar daripada granola. Sebenarnya, granola selalunya dihargai untuk rumpun dan kelompoknya-produk lemak (minyak atau mentega) yang digunakan untuk mengikatnya bersama.

Bagaimana hendak makan? Walaupun kami sering menghidangkan granola dengan fistful atau taburkannya dengan salad kami, muesli terlalu kering untuk dimakan sendiri. Anda akan lebih baik dengan muesli dengan menggabungkannya dengan susu atau kacau menjadi yoghurt. (Sudah tentu, anda juga boleh memberi granola rawatan tenusu.) Moore mencadangkan penyediaan muesli dalam cara Switzerland tradisional-ia dicipta oleh pakar pemakanan Swiss Dr Maximilian Bircher-Benner pada akhir abad ke-19. Rendamkan muesli kering dalam susu dan biarkan di dalam peti sejuk dalam semalam; pada waktu pagi, biji-bijian akan menyerap cecair, memuntahkannya dan menyemai mereka dengan rasa.

Dapatkan granola anda … atau buat beberapa muesli.