Apa yang Harus Dilakukan dengan Limes Dipelihara, Eksperimen Dapur Terkini Anda

Anda boleh berbuat lebih banyak dengan kapur daripada mengambilnya dari rim kaca anda dan memerahnya ke Tecate anda. Anda boleh melakukan lebih daripada memerah ke atas tacos ikan anda. Anda boleh melakukan lebih daripada sekadar meremasnya secara umum. Anda boleh menggunakan garam dan masa untuk mengubahnya menjadi sesuatu yang menyerupai abu yang lebih tua,.

Ia dipanggil memelihara, dan anda perlu melakukannya.

Untuk mengekalkan limes, anda memerlukan tiga perkara: balang kaca yang boleh ditutup, sekumpulan limau bersaiz, dan garam. Itu sahaja. Anda menambah limau ke dalam balang, sambil menambah garam untuk memastikan balang dibungkus dengan kedua-duanya. Anda menutupnya, membuangnya ke dalam pantri, dan melupakannya. Selepas sebulan berlalu, dan anda telah selesai pesta menonton setiap episod Encik Robot, anda berjalan ke dalam pantri dan membuat hubungan langsung dengan limau anda. Inilah masanya.

Apa yang sebenarnya berlaku kepada limes itu?

Memelihara limau adalah proses yang sangat mudah, sebagai editor makanan bersekutu kanan Claire Saffitz meyakinkan saya. Selepas anda menekan limau garam anda ke dalam balang, jus limau larut garam dan mula bertindak sebagai air garam. Semasa bersinar selama kira-kira sebulan, rasa kapur berubah. Makam sitrus yang menindas dan rasa semulajadi kapur muncul untuk kelas. Lembut, bunga, dan rasa buah yang anda tidak pernah tahu ada.

dipelihara-kapur

Organik atau payudara

Adalah penting bahawa anda menggunakan limau organik berkualiti tinggi (yang telah dibasuh beberapa kali) semasa memelihara. Jika terdapat sebarang racun perosak atau semburan pada limau, mereka akan mencipta perisa kimia yang tidak menyenangkan dan bau dalam produk siap anda.

Kapur songsang

Dengan limau yang dipelihara, anda ingin menjauhkan diri dari daging dan jus, yang mengambil sejumlah besar garam dalam proses pemeliharaan. Sebaliknya, anda ingin memberi tumpuan kepada kulit dan pith (lapisan putih di antara kulit dan daging).

Apa yang saya lakukan dengan mereka?

Selepas sebulan dalam balang kaca, anda keluarkan daging (dan sampah itu, tidak ada gunanya untuk itu lagi), dan bawa kulit itu bilas untuk mengeluarkan garam. Dari sini, ada banyak perkara yang boleh anda lakukan. Mengurangkan jerami limau yang diawetkan sangat baik apabila dicampur dengan yoghurt Yunani. Anda juga boleh menambahkannya ke vinaigrettes atau campurkan mereka ke dalam braise dan marinade (seperti pengasam kunyit segar atau penyiraman soya misai sriracha.

Limas dipotong yang dipotong juga boleh menjadi hiasan yang baik untuk daging panggang seperti kambing, bercampur dengan herba dan minyak, sama dengan sos chimichurri. Makanan laut panggang tidak akan benci mendapatkan sedikit tindakan itu juga. Segala-galanya yang boleh menggunakan rasa halus, sitrus dan asin akan berfungsi dengan baik dengan limau yang dipelihara. Anda boleh menggunakan senarai ini resipi untuk lemon yang dipelihara sebagai inspirasi.

Pastikan anda sentiasa menggunakannya mentah. Jika mereka dimasak selepas memelihara, rasa buah halus yang indah itu hilang sepenuhnya.

Dapatkan Resipi: Limes Dipelihara

Berkaitan: Letakkan Limes Itu Gunakan di 21 Resipi Marinade ini