Anda Menggoreng Telur Anda dalam Minyak Zaitun, Betul?

Anda tahu apa yang lebih baik daripada telur goreng? A rangup telur goreng. Maksud saya, itu agak tidak dapat dibantah, bukan? Itulah sebabnya tahun lalu saya mula menggoreng lombong minyak zaitun. Saya nampak banyak restoran pinggul dalam masa-masa telur-putaran ini, dan ini teknik yang telah dipeluk oleh orang Sepanyol, saya akan katakan, berabad-abad lamanya. Kenapa kekecohan itu? Nah, minyak zaitun mempunyai titik asap yang lebih tinggi daripada mentega, dan kerana minyak zaitun sihat, anda tidak merasa bersalah menambah sedikit tambahan pada kuali. Dan apabila anda memecah telur ke dalam kolam minyak zaitun tambahan (saya suka membiarkan minyak menjadi baik dan panas di atas api sederhana, katakan, satu atau dua minit, sebelum menggoreng), pop putih dan sizzle dan percolates, sehingga tepi mengambil tekstur coklat keemasan, berliku-liku, mendalam. Sementara itu, kuning telur tetap hangat dan berair. Selepas beberapa minit, telur itu selesai. Satu taburan garam laut, beberapa lada retak yang segar, dan beberapa sate sos panas dan anda tidak akan kembali ke mentega lagi.

Inilah cara melakukannya dengan betul, menurut editor makanan kanan Alison Roman:

1. Panaskan 1-2 Tbsp. minyak dalam kuali medium lebih tinggi.

2. Apabila minyak sangat panas (akan mengambil masa satu minit atau lebih), retak telur anda ke dalam kuali dan musim dengan garam dan lada. Minyak harus menggelegak di sekitar kulit putih dari permulaan-ini adalah perkara yang baik!

3. Masak, kuali berputar sesekali, sehingga putih berwarna perang keemasan dan tajam di pinggir dan letakkan di sekitar kuning telur (yang sepatutnya berair), kira-kira 2 minit. Tidak perlu membuang-buang warna putih atau kekecohan dengan terlalu banyak. Jika anda suka kuning telur anda lebih banyak di bahagian sederhana (Adam tidak), masak tambahan 30-60 saat lagi.

4. Saya dapati cara terbaik untuk membuang telur adalah dengan spatula ikan, tetapi apa-apa spatula berbentuk pinggir gaya dapur.

Mahu lebih banyak telur? Bagaimana ’30 daripada’ em?