Anda Membuang Parti Dumpling Akhir Hujung Minggu ini

Berkembang, lawatan nenek saya ke rumah kami bermakna satu perkara: Semua ladu. Dia akan turun pada pagi Ahad, beg di dalam tunda yang sarat dengan babi tanah, tahu, sayur-sayuran, dan bungkusan pembungkus dumpling. Keluarga saya akan menumpukan seluruh petang untuk mengisi dan merasai perjalanan kami melalui beratus-ratus pangsit, kerana ayah saya akan mendidih dan memasak batch untuk kami makan semasa kami bekerja. Kami akan membekukan apa yang tidak dapat kami makan, untuk ditarik pada waktu petang yang sibuk apabila tiada seorang pun daripada kami merasa seperti memasak.

Dumplings adalah makanan terbaik tunggal untuk membuat (dan dengan) orang ramai: Mereka murah, mudah, pemula-dan mesra kanak-kanak, dan memasak super cepat. Semakin banyak tangan yang ada pada geladak, semakin cepat ladu berkumpul dan semakin cepat anda dapat makan. Jadi mengapa tidak lebih ramai orang membuat ladu di rumah? Itulah yang Kenny Lao, yang dimiliki bersama Rickshaw Dumplings bersama NYC yang terkenal (sekarang ditutup) selama satu dekad, memanggil “Lasagna Effect.”

“Orang berfikir ada terlalu banyak langkah,” kata Lao. “Tetapi dengan persediaan yang betul, anda boleh membuat beratus-ratus dalam satu duduk.”

Lao baru-baru ini dihentikan oleh BA Test Kitchen untuk membuat kita satu kumpulan kendi ayam jepun dari buku beliau, Hei There, Dumpling !, dan menunjukkan kepada kita bagaimana untuk mendirikan pesta dumpling untuk rakan-rakan di rumah.


kenny-lao-dumpling-fill
Christina Chaey

Pekat berasaskan daging akan disimpan di dalam peti sejuk sehingga dua hari. Foto: Christina Chaey

Prep Everything In Advance

Pada asasnya, ladu pada dasarnya adalah pembungkus, daging dan / atau pengisian sayur-sayuran, dan sedikit air untuk menutup semuanya bersama-sama. Lao saham di kedai pembungkus dan menyimpannya di dalam penyejuk beku, kemudian membolehkan mereka mencairkan pada suhu bilik sekurang-kurangnya setengah jam sebelum dia bersedia untuk membungkus. Bukan sahaja anda boleh membuat kuih pengisian anda sehingga dua hari lebih awal, sebenarnya lebih baik jika anda melakukannya-lebih mudah untuk berfungsi dengan baik jika ia sejuk. Simpan pengisian anda dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk, kemudian berikan sebelum anda siap membungkus.


kenny-lao-dumplings-amelia-and-bao
Christina Chaey

Penyelidik Ujian Dapur Amelia Rampe dan penyelidik Bao Ong membungkus amali. Foto: Christina Chaey

Sediakan Tempat Mise Anda

Sebelum tetamu muncul, Lao menyediakan apa yang dia panggil “stesen tindakan pangsit” yang ditubuhkan dengan semua tetamu perlu membuat ladu mereka sendiri. Untuk setiap dua hingga tiga tetamu, anda perlu:

• Satu mangkuk yang disediakan pengisian dan sudu atau sudu untuk mengisi
• Satu pakej pembungkus baldu
• Satu mangkuk kecil untuk digunakan sebagai “gam” yang mengelap ladu dipadamkan
• Pan lembaran yang dilapisi dengan kertas kertas untuk ladu siap
• Tuala dapur lembap untuk meletakkan dulang anda ladu selesai, supaya mereka tidak kering dan retak sebelum memasak


kenny-lao-dumplings
Christina Chaey

Pleats sempurna. Foto: Christina Chaey

Buat Lebih Banyak daripada Anda Perlu

Anda akan membuat sekurang-kurangnya sebanyak ladu sebagai tetamu anda boleh makan dalam satu anggaran kira-kira 15 hingga 20 ladu setiap tetamu, di sisi murah hati. Tetapi jenius sebenar pesta dumpling adalah pada dasarnya boleh menipu tetamu anda untuk membuat anda makan malam bernilai seminggu. Apabila semua orang disumbat, anda mendapat stok ladu sisa untuk makan malam masa depan yang cepat.


kenny-lao-dumplings-finished
Christina Chaey

Sentiasa mengejar bit-bit yang renyah itu. Foto: Christina Chaey

Menetapkan Penggoreng Yang Ditetapkan

Lao lebih suka ladu panggang untuk jenis kukus atau direbus, dan tidak hairanlah: Pan-menggoreng menghasilkan banyak bit goreng ketagihan dan pedalaman berair. Tentukan tetamu yang paling bertanggungjawab anda ke stesen penggorengan, dan memberi mereka hak-hak kepada lopak crispiest sebagai bayaran. Ikuti kaedah peluru yang Lao: Tuangkan dua sudu minyak neutral (seperti kanola atau sayuran) dalam kuali nonstick yang besar, susunkan ladu anda di dalam, dan tambahkan tiga sudu air. Tetapkan pan di atas api sederhana dan tutup dengan tudung, masak sehingga bahagian bawahnya berwarna coklat-coklat dan rangup dan bahagian atas dikukus melalui dan tembus, kira-kira tujuh minit.


kale-and-celery-harimau-salad
Peden + Munk

Hidangkan sesuatu yang sejuk dan renyah, seperti Kale dan Celery Tiger Salad ini di sebelah. Foto: Peden + Munk

Jadikan Ia Menjadi Makan

Pusingkan ladu goreng keluar ke piring-piring besar dan berkhidmat dengan sedikit sos kicap bercampur dengan cuka, dan minyak cili. Walaupun ada sesuatu yang ajaib tentang sekumpulan orang yang turun ke atas setiap kumpulan baru ladu yang baru goreng, beberapa sisi mudah seperti sup miso dan salad besar akan menjadikannya makanan.


Freeze For Later

Untuk menyimpan ladu untuk kemudian, susunnya jarak di atas dulang lembaran yang dilapisi dengan kertas kertas dan beku sehingga sangat padat, sebaiknya dalam semalam. Sebaik sahaja beku, masukkan ladu dalam beg plastik yang boleh disambung semula sehingga serangan keinginan seterusnya, di mana anda boleh mengambil ladu secara langsung dari peti ais.

Dan untuk yang benar-benar bercita-cita tinggi: Sup sup!

Bagaimana Membuat Pasta Soup