Adakah Bawang Perancis Bikin Buaya Berterusan?

Di ruangan kami Palsu Ia atau Jadikan Ia kami menguji hidangan buatan sendiri terhadap rakan kongsi yang dicampurkan untuk mengetahui apa yang benar-benar bernilai memasak dari awal.

Gambar oleh Elizabeth Gunnison

Saya tidak dapat menjelaskan mengapa saya makan makanan yang saya lakukan semasa menonton sukan di TV. Biasanya saya menumpukan kepada bahan-bahan segar – bahkan bahan-bahan organik – tetapi sejenis voodoo mengambil apabila sukan televisyen memasuki persamaan. Nachos? Bawakannya. Ruffles? Ya sila. Dan pastinya, pastinya melepasi bawang merah bawang putih.

Saya tidak bertaubat atau apa-apa. “Segala sesuatu dalam kesederhanaan,” seperti kata pepatah lama. Dan apabila ia datang ke makanan ikonik negara ini, ayam bawang Perancis berada di sana dengan salad baji ais dan Bar Klondike. Ia adalah klasik Amerika. Saya biasanya membetulkan bawang Perancis saya dari balang, jadi saya tidak dapat membantu tetapi tertanya-tanya: Adakah ia layak untuk membuat batu tambahan untuk membuatnya dari awal?

Peserta

Alton Brown’s Bawang Mel vs Lay’s French Bawang Dip

Ironisnya, bawang Perancis dip kira-kira sebagai Amerika sebagai pai epal. Juga dikenali sebagai “California Dip,” snek sayuran dan snek parti bawang adalah gagasan dari sebuah west coaster tanpa nama yang pada tahun 1954 campuran Campuran Sup Bawang Lipton yang baru dengan krim masam. Berenang itu tersebar seperti api. Hari-hari ini, ia menghiasi kerepek kentang atau crudites, dan sebahagian besar dibeli premade, yang dihasilkan oleh orang-orang seperti Lay’s, Kraft, dan Bijaksana.

Kos relatif

Hampir sama. Versi Lay berjalan untuk $ 3.50 untuk 1.5 cawan pada peapod.com, yang berfungsi untuk kira-kira $ 2.30 setiap cawan. Saya membelanjakan kira-kira $ 5.50 pada bahan untuk membuat 2.5 cawan dip, atau $ 2.20 setiap cawan.

Kesihatan Sihat

Homemade menang satu ini, tangan ke bawah. Resipi Alton memerlukan hanya krim masam, bawang, dan mayonis dengan sedikit perasa. Lay’s French Bawang Dip dipenuhi dengan senarai cucian pemekat, pengawet, dan aditif lain.

Komitmen Masa

Yang minimum. Pinggir mengambil sebanyak 25 minit untuk membuat, antara mencincang bawang, merebus, dan mencampur bahan ke dalam produk akhir.

Potensi Leftovers

Frito-Lay mengatakan bahawa sekali dibuka, Bawang Bawang Perancisnya baik di dalam peti sejuk selama 10-14 hari. Versi buatan sendiri boleh didinginkan dan digunakan selama 4-7 hari.

Apa yang Penguji Kata

Pertama, izinkan saya memperkenalkan panel kami.

KESAN KESIHATAN
Pemakan yang halus, kacang kesihatan adalah kalori sedar tetapi juga suka makan dengan baik

THE FOODIE
Agnostik kalori, hakim foodie kami mempunyai palatum yang canggih dan suka memasak

LELAKI ITU
Ambivalent terhadap trend makanan dan kebimbangan kesihatan, lelaki ini hanya mahu diberi makan apabila dia lapar

BUDAK ITU
Antara umur 9 dan 12 tahun, tidak pudar, biasanya tidak menjadi rasa yang kuat

Penguji mencuba kedua-dua dip buta, sendiri dan kemudian dengan kerepek kentang. Penguji bersetuju bahawa Dip A (yang, tanpa pengetahuan mereka, adalah Lay’s) adalah cheesier berbanding dengan Dip B (buatan sendiri), tetapi mereka sebahagian besarnya terjatuh di mana kedai dibeli.

Nut Kesihatan: Buatan sendiri; “Saya boleh makan lebih banyak lagi, ini lebih menyegarkan.”
The Foodie: Store-bought; “Yang ini adalah cheesier dan penuh rasa, manakala yang lain mempunyai lebih banyak, manis, pedati.”
The Kid: Neutral. “Mereka rasa sama.”
The Dude: Store-bought. “Rasanya lebih gourmet, atau kompleks, ada lagi yang berlaku.”

Keputusan itu

Palsu itu. Baiklah, jadi buatan sendiri adalah pilihan yang lebih sihat dengan margin yang luas, tetapi kualiti tiruan yang menyifatkan versi Lay itu adalah jenis lambang bawang Perancis, dan ia adalah apa yang kebanyakan orang suka tentang barangan itu. Tuangkannya dari balang ke dalam mangkuk yang bagus, dan orang mungkin tidak menyedari bahawa anda membelinya. Dan jika mereka melakukannya, dan mereka peduli, mungkin mereka tidak boleh menonton sukan di TV.

–Elizabeth Gunnison