Adakah Adonan Pizza Homemade Worth Usaha?

Di ruangan kami Palsu Ia atau Jadikan Ia kami menguji hidangan buatan sendiri terhadap rakan kongsi yang dicampurkan untuk mengetahui apa yang benar-benar bernilai memasak dari awal.

Mereka yang beku, kerpunan pizza yang telah dibungkus di suatu tempat di dekat pitas di lorong bakeri pasar raya lama telah menjadi misteri bagi saya. Siapa yang membelinya? Apa yang mereka rasa? Dan berapa lama mereka telah menggantung di sana? Sejak pembuat bakeri NYC, Jim Lahey baru-baru ini memperkenalkan doh-be-idernya yang lebih mudah, tanpa mengira doh pizza kepada pembaca Bon Appetit, masa yang seolah-olah tepat untuk menguji-memakan pangkalan pizza prefab terhadap versi buatan sendiri Lahey. Tetapi saya mempunyai jangkaan yang rendah terhadap kerangka yang dibuat sebelum ini, jadi saya membuang adunan pizza beku jenama Whole Foods ‘ke dalam cincin itu juga untuk Palsu khas atau tiga pukulan.

Peserta
Boboli 12 “Pizza Original Crust vs. Whole Foods Pizza Pizza Frozen vs Doom Pizza No-Knead Jim Lahey

Apa yang betul-betul membentuk pizza “tradisional” telah lama menjadi hujah pahit, tetapi inilah kajian saya yang menunjukkan bahawa kebanyakan orang bersetuju dengan: Flatbreads mudah dihiasi dengan topping dan dibakar di atas batu panas mungkin telah dimakan sejak Zaman Batu. Pizza dalam bentuk semasa yang lebih atau kurang (ragi-ragi roti, tomato, dan keju) berada di Naples pada abad ke-17; ia bermigrasi ke A.S. pada separuh akhir Abad Ke-19 dan terus mendapat populariti sejak itu, terutamanya di seluruh Timur Laut dan di Chicago. Kini Amerika adalah rumah kepada pelbagai gaya pizza, dari pelbagai jenis oven ketuhar tradisional tipis New York ke hidangan mendalam di Chicago untuk apa-apa kekasaran Pizza Hut berlaku untuk mempromosikan pada bila-bila masa yang diberikan.

Kos relatif
Homemade adalah termurah. Saya membayar $ 4.69 untuk keranjang Boboli 12-inci dan $ 1.79 untuk dua kerak bernilai doh Whole Foods. Tetapi dengan dari awal, saya membuat adunan yang cukup untuk enam pizza bersaiz yang sama dengan kurang daripada bahan bernilai $ 3.

Kesihatan Sihat
Buatan sendiri dan Seluruh Makanan adalah yang terbaik. Kerang dari gores terdiri daripada hanya empat bahan: tepung, air, garam, dan ragi. Whole Foods mendapat titik untuk penggunaan tepung Organik, tetapi juga termasuk asid askorbik sebagai pengawet. Kerak Boboli mengandungi senarai pakaian tambahan termasuk minyak kelapa sawit, gula, monogliserida, dan rasa buatan dan warna.

Komitmen Masa
Ia membawa saya kira-kira dua puluh minit masa aktif untuk membuat doh pizza buatan sendiri, ditambah kira-kira dua puluh jam menunggu. Kerak Whole Food memerlukan satu hari dalam peti sejuk untuk mencairkan, 2-3 jam di kaunter untuk memanaskan suhu bilik, kemudian beberapa minit peregangan dan membentuk sebelum digunakan.

Potensi Leftovers
Kerak Boboli adalah sangat stabil di dalam pembalut plastik mereka, tetapi harus dimakan sebaik sahaja dibuka. Adonan pizza buatan sendiri boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 2-3 hari sebelum digunakan, atau beku dalam bungkus plastik selama berbulan – ditto pada versi Whole Foods beku.

Apa yang Penguji Kata
Pertama, izinkan saya memperkenalkan panel kami.

KESAN KESIHATAN
Pemakan yang halus, kacang kesihatan adalah kalori sedar tetapi juga suka makan dengan baik

THE FOODIE
Agnostik kalori, hakim foodie kami mempunyai palatum yang canggih dan suka memasak

LELAKI ITU
Ambivalent terhadap trend makanan dan kebimbangan kesihatan, lelaki ini hanya mahu diberi makan apabila dia lapar

BUDAK ITU
Antara umur 9 dan 12 tahun, tidak pudar, biasanya tidak menjadi rasa yang kuat

Penguji mencuba semua tiga kerak yang buta, dihiasi dengan sos tomato, mozzarella, dan kemangi.

Nut Kesihatan: Buatan sendiri atau Makanan Seluruh; “The Boboli adalah lebih masin dan mempunyai rasa roti yang masam, sedikit, jelas, pra-bungkus yang benar-benar ketara apabila anda mendapat gigitan yang hanya kerak tetapi saya suka kedua-dua pilihan yang sama cukup sama. . “

The Foodie: Homemade; “Ia hanya tidak dekat antara Boboli dan dua yang lain. Kedua-dua buatan sendiri dan Whole Foods mempunyai rasa yang memuaskan dan char yang baik, tetapi tekstur yang segar dan kenyal buatan sendiri benar-benar menonjol.”

The Kid: Homemade atau Whole Foods; “Rasa ini lebih baik dan lebih seperti roti, dan saya suka bagaimana mereka juga kenyal.”

The Dude: Homemade; “Boboli itu sebenarnya kurang pantas daripada saya fikir ia akan berlaku, tetapi masih tiada pertandingan dengan versi buatan sendiri dan Whole Foods. Kerangka buatan sendiri mendapat beberapa mata tambahan dalam buku saya kerana menjadi lebih nipis dan kenyal.”

Keputusan itu
Jadikannya.

Tiada keraguan tentang hal itu: kerak pizza yang dibuat sebelum ini tidak berada dalam liga yang sama seperti bantal Lahey, berminyak, adunan berbentuk goreng yang kaya. Versi Frozen Whole Foods jatuh sedikit dalam jabatan tekstur, tetapi mendapat markah tinggi untuk rasanya yang rumit dan rumit. Tidak ada yang salah dengan mengambil beberapa dozen beku pada masa akan datang, tetapi memandangkan betapa lebih baik dan mudah Lahey adalah untuk membuat (dan doh beku memerlukan masa untuk mencair), ada sedikit sebab untuk memotong sudut untuk makan malam pizza anda yang seterusnya.