7 Kesilapan Biasa Tiram, dari Shucking to Storing

Ia satu perkara untuk perut ke bar tiram kegemaran anda dan menempah sedozen. Ada lagi jika anda ingin memesan sedozen dari pemancing ikan anda dan retak mereka membuka diri anda-atau masak mereka ke dalam rebusan, atau goreng mereka ke dalam berkas-berkas kebahagiaan renyah. Bivalves ini perlu ditangani dengan berhati-hati dan pengetahuan, supaya anda tidak akan menghirup kulit, kehilangan rasa, atau lebih teruk. Kami bercakap dengan dapur ujian kami untuk mengenal pasti kesilapan tiram biasa yang dibuat oleh orang dan bagaimana untuk mengelakkannya.

1. Ambil Beg dari Supermarket

“Dapatkan tiram anda dari tempat yang anda percayai,” kata editor makanan kanan Dawn Perry. Sangat penting untuk membeli tiram dari sumber yang memperlakukan mereka dengan selamat dan berhati-hati. Seperti kebanyakan bivalve, tiram perlu disimpan sejuk dan hidup sehinggalah anda memasak atau menumpahkannya supaya mereka tidak menarik bakteria berbahaya yang akan membuat anda benar-benar sakit.

2. Semua Tiram Dibuat Sama

“Terdapat perbezaan besar di Pantai Timur, Pantai Barat, dan tiram Teluk,” kata penolong editor makanan Claire Saffitz. Pantai Barat biasanya kecil dan manis, Pantai Timur bersih dan berkilat, dan tiram Teluknya adalah gemuk. Terokai pelbagai jenis dan lihat mana yang anda suka. Cara terbaik untuk melakukannya? Apabila anda melancong, makanlah tiram tempatan.

3. Throw Them ke dalam Peti sejuk untuk Penyimpanan

Dapatkan orang-orang tiram pada ais, stat! Menjaga mereka secepat mungkin akan menjadikannya segar. “Jika tidak, mereka akan merosakkan dan mencium, dan ia akan menjadi keadaan yang tidak baik,” kata Perry. Tidak kira jika anda memasak atau melayani mereka mentah-menjaga mereka selesa dengan beg ais adalah pertaruhan terbaik anda.

4. Dapatkan Pisau, kemudian Shuck Away

“Gunakan tuala atau sarung tangan tiram apabila anda bercakap,” kata penguji dapur ujian Jesse Dameck. Walaupun anda tidak perlu menggunakan banyak tekanan apabila anda menggerakkan pisau anda ke dalam tiram tiram, slip berlaku-anda mahu tangan anda dilindungi. Ia juga penting untuk menggunakan pisau tiram sebenar. “Tolong jangan gunakan pisau paring,” kata Dameck. Ia akan menjadi adegan yang jauh lebih jernih jika anda tergelincir, dan ia akan membosankan pisau anda. Bagaimana untuk menghancurkan? Kami akan membiarkan kami sendiri Andrew Knowlton menunjukkan kepada anda bagaimana dalam video ini.

5. Shuck ‘Em Ahead of Time

“Ia penting untuk menghancurkan tiram anda sebagai hampir berkhidmat dengan masa yang mungkin,” kata Saffitz. Mengekalkan mereka di dalam cangkang sehingga anda menggunakannya akan membantu menjadikannya segar dan bebas daripada serpihan. Sekiranya anda perlu bertanya kepada pemancing ikan anda untuk menghalangnya untuk anda, gunakannya sebaik sahaja anda pulang ke rumah. Juga penting: Jika salah satu tiram anda retak dengan dagingnya terdedah, parit segera-itu mungkin rosak.

6. Dump All That Juicy Oyster

“Rizab minuman keras!” memohon Saffitz, menggunakan istilah rasmi untuk jus semulajadi “tiram”. Bukan sahaja ia merupakan bahagian penting dalam pengalaman tiram mentah-ia menyukai menakjubkan apabila makan tiram mentah, dan juga hebat apabila ditambah kepada sup dan chowders. Pastikan minuman keras itu jelas, kemudian lenyap.

7. Hidangkan dengan Array of Saus!

“Tudung yang baik harus rasanya seperti itu sendiri,” kata Saffitz. “Jangan menyamar dengan sebilangan besar sos dan mignonet.” Dan bukan hanya mignonette lama. “Satu mignonette yang baik hanyalah cuka bawang merah,” kata Perry. “Tidak sedikit bawang merah dalam cuka.” Selain itu, jika tiram anda ditutup dengan sos panas, mignonette, dan sos koktel, anda mungkin akan mencium tiram yang buruk-sesuatu yang anda pasti ingin mengelakkan.

8. Jika Ia Tidak Mentah, Masak Heck Daripada Itu!

Tiram, seperti kebanyakan makanan laut, harus dimasak dengan lembut. “Saya tidak suka makan tiram panas-kecuali mereka digoreng,” kata Perry. “Tetapi saya suka mereka dalam adunan ringan, sejuk, seperti dalam resep Hangtown Fry kami.” Apabila ia datang untuk menghidangkan tiram dalam rebus atau tepung, tambahkan tiram anda dan masak sehingga masak, yang tidak boleh mengambil masa lebih daripada beberapa minit. Sekiranya mereka matang, mereka akan menjadi kenyal.

Lapar? Lihat tayangan slaid resipi tiram kami!