6 Kesalahan Pembuatan Pai Biasa-dan Cara Menghindari Mereka

Ia musim pai. Baiklah, musim apa-apa adalah musim pai. Sama ada anda membuat pai buah-buahan batu pada musim panas atau pai epal pada musim gugur, makanan pencuci mulut orang ramai ini patut dijaga dengan betul. Itulah sebabnya kami meminta editor makanan kanan Dawn Perry dan penolong editor makanan Claire Saffitz tentang bagaimana orang sering mendapat pai buah yang salah, dan bagaimana untuk mengelakkan kesilapan yang biasa. Jadi, adakah anda bersedia untuk membakar pai darn terbaik yang pernah anda buat dalam hidup anda? Teruskan membaca.

1. Semua Buah Dibuat Sama

Sebelum anda mencampurkan pengisian pai anda, rasakan buah! Ia sering berbeza dengan manis, dan anda tidak mahu pai anda sama ada terlalu manis atau terlalu asam. Separuh gelas gula adalah jumlah purata yang anda perlukan untuk mengisi anda, dan berfikir dua kali sebelum menambah apa-apa lagi.

2. Selagi Ia dalam Ketuhar, Pai Saya Akan Sihat

Tempat pai dalam ketuhar berada di rak bawah. Kesilapan paling teruk yang anda boleh buat dengan pai anda sedang dibakar di bawah kerak – ia menjadikannya kekacauan. Membakar pai anda di rak bawah akan memastikan kerak bawah mendapat coklat yang cantik dan berwarna emas. Bercakap tentang: bakar pai anda dalam hidangan kaca pai. Dengan cara itu, anda boleh menyemak untuk mengetahui sama ada kerak itu adalah warna emas yang sempurna. Jika sudah, kerak dilakukan, dan kemungkinan buah pai anda dan jusnya akan menebal ke dalam konsistensi yang ideal, juga.

3. Dough Seperti yang saya katakan!

Malangnya, jadual pai tidak selalunya jadual anda. Doh harus berada pada suhu optimum untuk anda melancarkannya-terlalu sejuk dan ia akan retak; terlalu panas dan ia akan melekit dan gebu. Berharap untuk mengalih doh masuk dan keluar dari peti sejuk untuk mengekalkan suhu yang sempurna. Tidak ada aturan yang ditetapkan untuk berapa kali anda perlu melakukan ini-anda perlu memberi tumpuan kepada konsistensinya, dan menyejukkannya apabila ia terlalu panas. Ia perlu hanya cukup lentur untuk melancarkan. Sekiranya anda takut pad rolling anda melekat pada adunan anda, letakkan doh di antara dua keping kertas kertas, kemudian balirkannya.

4. Kecantikan ada di Mata Pemegang

Walaupun kami menghargai pai dengan melihat “buatan sendiri” tentang mereka-yang bermaksud kekisi yang kurang sempurna dan sedikit keriting yang tidak sekata-kami ingin memberi mereka rayuan mata tambahan. Menggilitkan kerak dengan mencuci telur yang mudah dan memercikkannya dengan gula kasar yang kasar akan melakukan keajaiban, dan buat pai anda lebih pantas lagi Instagram.

5. Buangkannya tepat di ketuhar

Sebelum anda membakar pai anda, letakkan dalam peti sejuk selama kira-kira 15 minit. Mentega sejuk adalah kunci kepada keropok pai yang melumpuhkan (percaya kepada kita), dan mungkin sedikit terlalu hangat selepas anda melancarkan doh, dicurahkan dalam mengisi, dan mengepam tepi. Melemparkannya ke dalam peti sejuk terlebih dahulu adalah insurans doh yang tidak stabil. Amaran tip-dan-pro! -Makan kue anda di atas kuali lembar sekiranya anda mengisi gelembung, membakar, dan menghidupkan ketuhar anda ke dalam lubang asap.

6. Serahkan Ia Walaupun Sudah Panas!

Menghidang pai yang panas dari ketuhar bukan sekadar ide yang tidak baik secara estetik-semua gula panas juga berbahaya. Biarkan kue anda sejuk selama kira-kira satu jam. Pengisian akan ditetapkan, dan ia akan cukup sejuk untuk makan, namun masih sedikit hangat. Hanya jangan tinggalkan di atas tingkap kerana, anda tahu, seseorang akan mencuri.

Lapar lagi? Gunakan kemahiran baru anda pada resipi pai buah yang hebat ini!