Marelice lososa na žaru kako bi zanimale stvari

Sezonska sezona je na nama. A za pesčare, ili dosadne meso-eaters, vrijeme je da eksperimentirate sa svima omiljenom ribom: losos! Možda ste čuli za to. Savršena svaka večera koja se dobro drži u zamrzivaču, brzo kuha i lijepo pristaje okuse. I pozitivno je prepuna Stvari koje su dobre za tebe. To je prazan platno s perajama, što znači da postoji bezbroj načina igranja s okusima tijekom cijelog ljeta. Ali umjetnost mariniranja lososa nije isto što i mariniranje mesa kao što su odrezak ili piletina. Učite ova pravila i vaš losos nikad neće prestati uzbuđivati ​​i oduševiti vas.

Nema ispuštanja kiseline

Dok govedina i perad imaju koristi od malo kiselosti, BA suradnik urednika hrane Rick Martinez kaže da dodavanje sokova citrusa ili octa ribarnici marinade nije. Struktura proteina je labavije u ribi nego u mesu, što znači da kiselina brzo prodire u meso i počinje ga kuhati (kao u primjeru ceviche). Ako želite dodati okus citrusa bez ugrožavanja teksture ribe, malo grejpa, naranče, limuna ili vapna zest će napraviti trik – ali držite sok.

Koncentracija je ključna

Marinada bi trebala biti super koncentrirana i slana po ukusu, objašnjava Martinez. Ipak, ne jedete marinadu, stoga nemojte dopustiti da vas čimbenik soli upali. “Ciljite za jednu žlicu soli za jednu ribu”, kaže on. Jednom kad marinada radi svoje čarolije, lagano ga uklonite papirnatim ručnicima. Nema potrebe isprati ribu, a malo preostale marinade na tijelu potpuno je u redu. Worcestershire ili soja također će dodati slani hit.

Brže! Brže!

Vlažna marinada ne treba dugo davati okus. Prema Martinezu, sat će napraviti trik.

kadoya-pržen-sezamovo ulje
Alex Lau

Ovo je moćna stvar: malo ide dug put. Fotografija: Alex Lau

Nemojte se truditi s (većinom) ulja

Salmon ima takav visok sadržaj masnoća (to je ono što ga čini tako ukusno!) Da se ne treba da se doused s uljem. Iznimka, kaže Martinez, jestiva sezamovo ulje, koje dodaje komponentu okusa.

Dobiti malo slatko

Tekući zaslađivač, poput meda, javorovog sirupa ili agave, lijepo ide s lososom i pomaže stvoriti labav teksturu poput paste u marinadi.

Donesite toplinu

Bogat okus lososa plače za neku vrućinu. Tekući topli umak, poput sriracha će raditi (samo preskočite oči s ocima, poput Tabasca). Paste poput gochujang je još jedan dobar pokupiti, kao što su dobre stare cayenne i crvene paprike pahuljice.

Mišo glazirano-losos-odresci-646
Ditte Isager

Sezamovo ulje, mirin, ocat i đumbir: savršenstvo! Fotografija: Ditte Isager

Evo utrobe

Suha utrljava također će raditi. Pomiješajte bilo koju kombinaciju češnjaka i paprike u prahu, svježe košer soli, vrlo finog nasjeckanog bilja, začina i / ili chile praha. Masažite ga u tijelu lososa (nemojte mučiti kožu) i neka riba sjedne, nepokrivena, na policama u hladnjaku jedan do tri sata. Četkajte od prekomjernog trljanja prije kuhanja, ali ne brinite o tome da sve to izbrišete. “Ne biste trebali vidjeti meso ribe”, kaže Rick. Kuhajte ju sa strane kože, tako da začinsko trljanje ne gori u vrućoj posudi.

nadogradnja

Nemate vremena za sat vremena marinade? Pokušaj ovo s Martinezovom: Zaboravite ribu, s kožom okrenutom prema dolje, sve dok to gotovo nije gotovo. Nakon što ga okrenete, dodajte maslac u tavu zajedno sa srcem noktiju svoje mješavine začina (isti koji biste koristili u marinadi ako ste imali više vremena). Pomiješajte sve zajedno dok se maslac topi i upotrijebi začinjeno maslac za lososa. “Tako je dobro”, kaže Martinez.

Kobila žaru-lososa-s-indijski začina-i-raita-h
Ditte Isager

Garam masala dodaje slatku toplinu ovoj marinadi. Fotografija: Ditte Isager

Aparati za okus pokušavaju

Rešetkani đumbir + soja umak + sezamovo ulje + sriracha + sol

Dijon mustard + med + crveni paprat pahuljice i sol

Narančasta zest + lime zest + sol + agave + mljeveni kumin + mljeveni korijander + sitno sjeckani cilantro

Limun zest + sjeckani salad + vadouvan + sol

Srodne: Naši najbolji recepti za losos za sve vaše potrebe za večernjim satima.

Još 21 marinadne ideje

Dobijte 3 izdanja Bon Appétita za 5 USD!