Nasi Jepun Kukus

Kaedah dapur mudah yang lebih cepat daripada periuk nasi dan hasil tender, bijirin yang berbeza yang perlahan antara satu sama lain? Teruskan membaca.

Bahan-bahan

  • 2 cawan beras putih Jepun atau beras haiga

Penyediaan Resipi

  • Letakkan nasi dalam periuk besar, tambah air untuk menutupi, dan pusar beras dengan tangan anda (air akan menjadi mendung). Tiriskan melalui penapis halus dan pulihkan beras ke periuk. Ulang proses sehingga air adalah jelas apabila dicampur dengan beras (3 atau 4 kali). Nasi parit yang terakhir dan tutup penapis dengan tuala dapur; biarkan berehat 15 minit (ini akan membantu biji-bijian menghidratkan sama rata).

  • Kembalikan padi ke periuk yang sama dan tambah 2 cawan air. Perlahankan sebahagiannya dan masak sehingga mendidih. Kacau sekali, tutup dan kurangkan haba. Rebus sehingga air kebanyakannya diserap dan beras sangat wangi dan lembut, 10-12 minit. Keluarkan dari haba dan biarkan berehat, ditutupi, 10 minit. Nasi fluff dengan sudu besar, periuk penutup semula, dan biarkan duduk 5 minit sebelum berkhidmat.

Resipi oleh Tadashi Ono & Harris Salat

,

Foto oleh Peden + Munk

Kandungan Pemakanan

Kalori (kcal) 360 Lemak (g) .5 Lemak tepu (g) ​​0 Kolesterol (mg) 0 Karbohidrat (g) 79 Serat pemakanan (g) 3 Jumlah Gula (g) 1 Protein (g)