Mengapa Seattle adalah salah satu tempat yang paling menarik untuk makan makanan Jepun sekarang

Pasti, kami suka Seattle untuk kenaikan yang indah dan pemasangan Chilhuly dan tiram Kumamoto yang tidak berkesudahan. Tetapi sekarang kami menempahnya ke Emerald City untuk pemandangan makanan Jepun yang mendalam dan pelbagai. Terdapat nigiri yang halus yang dibuat dengan ikan tempatan, soba segar yang akan merosakkan anda untuk jenis yang dibeli di kedai, dan kedai kecil yang paling aneh dan aneh yang menjajakan sandwic strawberi (itu satu perkara!). Dan itulah permulaan. Berikut adalah tujuh sebab mengapa kita hanya makan makanan Jepun pada kali berikutnya kita berada di Seattle.

seattle city guide adana clams
Gambar oleh Kyle Johnson

Kerang dan cod yang beraroma di Adana.

Restoran Jepun Sekolah Baru Semua Orang Bercakap Tentang

Abaikan muzik yang di kelilingi dan perhatikan dinding-dinding untuk mendapatkan rasa sebenar Adana, tempat yang menyenangkan di Capitol Hill dari chef Shota Nakajima. Anda akan mengamati lukisan pensel piringnya dalam pembangunan dan cawan sake yang dipungut pada hari-harinya dari kerja-kerja jam 19 jam di Sakamoto bintang-bintang Michelin di Osaka. Nakajima menenun latihan seriusnya ke dalam menu merasa sangat berpatutan ($ 37 untuk tiga kursus), di mana anda mungkin mendapatkan asparagus lemak yang dilindungi dalam kepingan kepiting Dungeness yang dihidangkan dengan telur yang diperkaya telur miso (sepupu bijak untuk gribiche) atau ayam goreng kentang dan bawang (penghormatan kepada resipi ibunya).

seattle city guide fuji bakery
Gambar oleh Kyle Johnson

Semua karbohidrat di Fuji Bakery.

Bakery Jepun Itu Menjadi Perlawanan Tempatan

Fuji Bakery, trio kedai dari chef pastri yang terlatih Joël Robuchon, Taka Hirai, mungkin hanya menjadi tempat tidur yang berlanjutan dari tempat-tempat sarapan pagi. Segala-galanya dibakar di lokasi Queen Anne, tetapi ada sesuatu yang manis tentang pos Lapangan Terbang Antarabangsa yang sempit. Tidak pernah ada masa yang membosankan, dengan para profesor, penunjuk perasaan pada rehat, dan pekerja pejabat yang bergegas masuk dan keluar pagi untuk minum kopi dengan cepat: mentega kue ham dan keju; dan croissant persegi panjang yang paling halus yang dimahkotai dengan strawberi. Dapatkan bangku di kaunter yang melapisi tingkap, menonton orang-orang, mendengar drama tempat kerja, dan barang-barang anda dengan senyap.

seattle city guide kashiba chef
Gambar oleh Kyle Johnson

Chef Shiro Kashiba dari Sushi Kashiba.

The Master Sushi di belakang Sushi Sushi Seattle

Shiro Kashiba adalah lelaki itu. Setelah mengasah keterampilan membuat sushi di bawah Jiro Ono (ya, itu), dia menubuhkan Shiro di Seattle, di mana dia menyebarkan Injil Edomae (menyembuhkan ikan untuk mengeluarkan rasa) selama dua dekad. Sekarang 77, Kashiba boleh memanggilnya satu hari dan berehat di warisannya, tetapi dia masih bersamanya dengan Sushi Kashiba, oasis oak omakase yang dibeli kayu-kayan, yang dilapisi kayu berambut pirang yang dibuka lebih dari dua tahun yang lalu di tengah-tengah kawasan tempat tinggal Pike . Berangkat pada pukul 3 petang (amanah) untuk mendapatkan salah satu daripada 14 kerusi kaunter, kemudian rasai pro di tempat kerja dengan makan sebanyak nigiri yang sesuai dengan kemampuan anda. (Sekitar $ 100 untuk 15 keping, ia mencuri.) Ganbatte!

seattle city guide wataru
Gambar oleh Kyle Johnson

Chef Kotaro Earn of Wataru.

Kaunter Omakase Di mana Anda akan Cari Setiap Chef

Mintalah seorang chef di Seattle untuk tempat sushi kegemarannya, dan kemungkinan anda akan berakhir di Wataru di Ravenna. Penduduk tempatan benar-benar menghargai perhatian yang keterlaluan terhadap perincian yang dipamerkan, dari pelbagai garam dan sitrus pada musim tersebut kepada pemilihan makanan laut yang sangat segar. Mungkin kerana dia berada di dalam ruang yang terasa seperti menjilat sebagai pejabat, tetapi koki Kotaro Earn pakar dalam membuat sesuatu daripada apa-apa. Ia bertukar menjadi gomae berair yang segar menjadi salad bayam yang manis dan kompleks dan mengisap bream laut untuk sashimi, menghasilkan rasa yang bersinar di barbeku. Sukar untuk menempah salah satu daripada enam kerusi kaunter yang diundang (tangkai halaman Yelp), tetapi anda masih berada di tangan yang baik di salah satu daripada beberapa meja.

seattle city guide sandwich house tres
Gambar oleh Kyle Johnson

Peragaan berkilauan di Sandwich House Tres.

Kedai Sando Paling Cantik

Sandwich House Tres di Bellevue adalah sebuah kedai mall yang menyajikan sandwic gaya Jepun yang lebih baik daripada apa yang anda dapat di 7-Elevens di Jepun (sudah menjadi standard yang sangat tinggi). Roti susu supersoft dibakar di dalam rumah (kerak dipotong dan ditata dengan kemas di dalam tong plastik untuk snek percuma), dan setiap sandwic dibuat dengan teliti, apatah lagi masa yang dicap untuk kesegaran yang terjamin. Dapatkan sandwic katsu udang dengan sapu salad telur manis, bawang merah untuk sekarang dan strawberi yang sangat estetik untuk kemudiannya. Ia seperti versi sandwic shortcake strawberi, dengan strawberi berempat dipelangi bersama-sama dengan krim cambuk.

seattle city guide fish cake
Gambar oleh Kyle Johnson

Penyaduran kek ikan dalam mangkuk pernis di Wa’z.

Pengalaman Kaiseki Pengangkutan

Chef Hiro Tawara membawa kepekaan yang luar biasa namun menyenangkan kepada Wa’z, kaiseki kaunternya di Belltown. Bersama-sama dengan dua tukang masak lain, dia dengan teliti membawa anda melalui pengalaman pembukaan mata dalam sembilan masakan yang merendahkan tetapi kurang menarik ($ 110 / orang), dari gigitan pertama yang mengalir landak laut dari Hokkaido ke cod-dan-udang surgawi kek ke dalam semangkuk kakap merah dengan dashi ethereal dan semak pedas mitsuba. Anda akan lupa anda di Seattle.

seattle city guide soba
Gambar oleh Kyle Johnson

Soba soba Kamonegi.

The Can’t-Miss Noodles

Jika anda melihat Mutsuko Soma berjalan ke dalam almari semasa perkhidmatan makan malam yang sibuk di Kamonegi, jangan risau. Dia hanya membuat satu kumpulan segar mie soba, yang mempunyai rasa rumput dan tekstur yang lebih kenyal daripada pelbagai pakej. Lovedly and laboriously made soba adalah bintang restoran Fremontnya, sama ada sejuk dan dicelup ke dalam dashi kerang dashi atau panas dan berenang di sup bebek gurih. Kamonegi mempunyai persediaan yang aneh, dengan kawasan bar yang sangat kecil di sebelah kanan dapur dan, ke kiri, ruang makan yang lebih besar. Tetapi tempat duduk terbaik di rumah adalah di kaunter lima tempat duduk, di mana anda dapat melihat Soma bergolek dan memotong mi keluar dari sudut mata anda.