Trend Makanan Aneh melalui Dekad

(Kredit: Bon Appetit)

Terima kasih kepada chef Noma René Redzepi, salah satu trend restoran terpanas di dunia yang kini boleh dimakan abu. Akankah meniup serbuk hitam berasap pada ramuan mewah seperti kepiting raja, seperti Redzepi, menangkap dengan orang ramai? Juri masih keluar, tetapi ia pastinya mempunyai semua penciptaan pencalonan trend pelik makanan masa depan. Kami telah menyikat selama 10 dekad yang lalu untuk mencipta senarai pemenang kami yang secara retrospeksi hanya aneh, walaupun mereka kelihatan seperti idea yang baik pada masa itu. Melekat telur rebus dalam Jell-O dan memanggilnya “salad”? Menggantikan koktel sebenar dengan buah koktel? Atau bagaimana pula dengan Atkins Diet yang sakit (ham-sagna, siapa saja? Baca terus untuk melihat keseluruhan senarai. –Matt McCue

Koktail Buah Gantikan Koktel

Dekad: tahun 1920-an
Menurut Makanan Bergaya: Tujuh Dekad Makanan Fads, apabila Larangan berkuatkuasa pada 16 Januari 1920, ia secara beransur-ansur mengubah tabiat makan selain minum ritual. Koktail buah-buahan yang dihiasi dengan marshmallow atau ditaburi dengan gula serbuk menjadi mode, walaupun bukan sebagai pencuci mulut. Mereka menggantikan tiram pada separuh shell berkhidmat dengan Champagne sebagai pembuka parti makan malam.

(Kredit: Bon Appetit)

Jell-O dan Salad Aspic

Dekad: 1930-an
Salad yang mengandungi dunia “gelatin” atau “berpegangan” tidak boleh menjadi undang-undang jalanan. Bagaimanapun, orang ramai yang berkulit keras itu mula berkhidmat dengan keajaiban seni bina ini (yang menjerit!) Pada perhimpunan sosial semasa Kemelesetan Besar. Masak tidak malu-malu untuk melekat sebarang bahan lama ke dalam acuan sejuk: ayam, telur rebus, anggur, wortel parut – hidupkannya!

Spam-can-646

SPAM

Dekad: 1940-an
Kesan berlakunya Kemelesetan Besar dan catuan untuk Perang Dunia II menentukan arah masakan pada masa ini. Masukkan SPAM. Produk daging kalengan menjadi makanan utama tentera dan ditangkap di kalangan orang awam, kedua-duanya sebagai pilihan bufet (roti koktel buah-buahan-SPAM!) Dan akhirnya punchline. Satu-satunya perkara yang lebih kekal daripada kehidupan raket “tidak pasti” SPAM adalah popularitinya. Sehingga kini, Hormel Foods telah menjual lebih daripada tujuh bilion tin.

Butchers-pie-646

(Kredit: Lindsay Ostrom)

Casseroles

Dekad: 1950-an
Raksasa Amerika Tengah pergi dengan banyak nama – kaserol, hidangan panas, kentang pemakaman – tetapi ia selalu ditakrifkan oleh satu elemen utama: Secara tradisionalnya dibuat sepenuhnya dari bahan-bahan yang diproses, termasuk tuna ternakan, titer tots dan pengikat alkalin, krim sup cendawan. Hasil akhirnya sering mengambil ciri-ciri gam dan bubur, namun makanan keselesaan ini membintangi piknik, reuni keluarga dan majlis gereja. Masih, sebenarnya.

Instant-mashed-potatoes-646

Makanan Segera dan Tiruan

Dekad: tahun 1960-an
Walaupun percubaan hippie home cooks bereksperimen dengan masakan etnik, syarikat makanan membanjiri pasar dengan produk yang hanya terinspirasi oleh NASA, seperti kentang mashed instan, beku kopi kering, campuran keju bubuk dan Tang kejuruteraan saintifik. Pengenalan Mudah Keju, Bac Bac Bacon dan Cool Whip menggabungkan makanan projek sains ini (beberapa di antaranya kita masih berpaling ke setiap hari) bertapak di masyarakat.

Keju fondue
SARAH SHATZ

(Kredit: Sarah Shatz)

Fondue

Dekad: 1970-an
Idea ini bagus dalam teori – roti berkerak dunked dalam keju cair; strawberi tenggelam dalam coklat – dan lagi dahsyat dalam pelaksanaan. Kekhawatiran mencelupkan dua, tumpahan dan periuk panas komunal berubah menjadi hidangan petri kuman yang dibangkitkan bendera merah. Kemudian sebuah syarikat reka bentuk Kanada memutuskan untuk memasarkan konsep yang sama, kecuali sebagai pancutan coklat, menjadikannya semua mustahil bagi seseorang untuk mencelupkan pisangnya ke dalam air terjun tanpa mengotorkan kemejanya.

Orzo green bean and fennel salad with dill pesto 646

(Kredit: Lisa Hubbard)

Salad Pasta

Dekad: 1980-an
Pada tahun 1982, Florence Fabricant membuat perisytiharan menyapu The New York Times dengan menyatakan, “Salad pasta, sayang kedai bawa, ada di sini untuk tinggal.” Itu adalah realiti malang bagi sesiapa yang percaya bahawa mencampur mi sejuk dengan cuka atau mayo dan diiris olive kalengan adalah keputusan bijak. Trend ini bertukar menjadi lebih buruk apabila syarikat salad berpakaian memasuki permainan. Tuangkan sebotol Wish Bone ke atas tortellini triwarna dan – voila! – kegemaran musim panas.

Wow-chips-646

Kentang Potato Lemak

Dekad: tahun 1990-an
Tas Frito-Lay’s WOW Chips cip kentang percuma lemak diiklankan “Semua Rasa 1 Gram Fat.” Wow memang! Bahan rahsia adalah Olestra, pengganti lemak bebas kalori dan kolesterol. Penjualan merosot kepada lebih dari $ 300 juta pada tahun pertama sahaja, yang bermaksud bahawa banyak orang mendapati kesan sampingan Olestra: keperluan mendesak dan tidak diantisipasi untuk mandi ke bilik mandi. Tidak hairanlah, jualan jatuh kepada $ 200 juta dua tahun kemudian. Namun, produk ini masih sekitar hari ini, namun ia telah dilaburkan semula sebagai cip “Cahaya”. Olestra masih disenaraikan sebagai ramuan kedua.

Adam-steak-grill

(Kredit: Adam Rapoport)

Atkins Diet

Dekad: 2000-an
Tiada apa-apa tentang diet ini masuk akal. Selagi orang memotong karbohidrat, mereka boleh memancing pada semua stik marbled, telur-telur mesra kolesterol dan keju koki yang mereka boleh mengetuk gullet mereka. Pada ketinggian penurunan berat badan ini, 10% rakyat Amerika mengikuti rancangan pemakanan kanji yang tidak sesuai. Selepas mengidam karbohidrat kembali pada tahun 2005, jumlah itu jatuh kepada 2%, Atkins Nutritionals memfailkan kebankrapan dan tukang roti di mana-mana menghembuskan tanda pelepasan.

Foam-646

(Kredit: pengguna Flickr stuandgravy)

Buih

Dekad: 2000-an
Ferran Adrià, chef genius gila El Bulli, tidak hanya menerokai sempadan kuliner baru – dia meninggalkan planet ini sepenuhnya. Setelah berkecimpung dalam gastronomi molekul, dia bergerak ke atas untuk berbuih dan membiarkan imaginasinya berjalan ke cendawan, bit dan daging untuk menambah rasa kepada hidangan tanpa mengubah strukturnya. Malangnya, busa, seperti siri trek yang dipakai oleh orang dewasa, tidak lagi kemarahan yang pernah mereka alami, sebahagiannya disebabkan oleh penutupan El Bulli pada tahun 2011 dan juga kerana seperti semua perkara, mereka boleh berbahaya di tangan yang salah.

Burger-king-summer-body3

Sweets Bacon-Studded

Decade: 2010’s
Jangan salahkan bacchanalia daging yang telah menyapu negara pada produk daging babi yang lazat. Tunjukkan jari pada tukang masak yang telah mengambil obsesi budaya kira-kira 12 langkah terlalu jauh dan letakkan bacon di tempat-tempat yang tidak sepatutnya berada di tempat pertama: donat, kue, cupcake, ais krim, kek – senarai makanan ringan manis keluar pintu dan sekitar sudut. Hardee dan Burger King kini menjual bacon sundae, yang nampaknya menjadi petanda yang baik. Biasanya, apabila Syarikat Korporat mendapat di papan [Nota Ed: Kami suka pengiklan kami!], trend sedang dalam perjalanan.