Pasar Ikan Sungai Putih Adalah Perayaan Makanan Laut Segar di Negara yang Terkunci

NR web icon padding top&left 16

Ini adalah sebahagian daripada siri kami yang meraikan Restoran Kejiranan Kegemaran Amerika. Kami meminta 80 orang yang paling menarik yang kami tahu untuk mendedahkan tempat-tempat tempatan yang paling mereka sukai.

Berikut adalah sedikit trivia liar untuk pesta koktail anda yang seterusnya. Atau pesta koktail udang untuk perkara itu. Kerana Oklahoma mempunyai lebih banyak tasik buatan manusia daripada negeri lain, ada yang mengatakan ia mempunyai lebih banyak batu pantai daripada gabungan pantai Atlantik dan Teluk. Tapi mari jangan kalahkan semak belukar. Tempat ini terkunci.

Saya tidak melihat lautan untuk kali pertama sehingga saya berusia lapan tahun. Yang paling dekat saya pernah sampai pada ketika itu adalah Pasar Ikan Sungai Putih di Tulsa, di mana generasi keluarga telah pergi untuk memasak di lele Teluk segar, kacang merah dan beras, gumbo, trout pelangi, dan hushpuppies yang tidak berkesudahan. The hushpuppies adalah sangat diperlukan untuk pengalaman ini sebagai baguettes adalah untuk musim panas di Paris. Sulit untuk mengetahui tarikh yang tepat, tetapi pada pertengahan 1980-an, ketika saya berada di tadika, saya mempunyai hushpuppy White River pertama saya. Saya selalu suka roti jagung. Ini adalah sesuatu yang lain. Ini adalah cinta.

White River, terletak di pusat membeli-belah yang tidak jauh dari lapangan terbang, mempunyai suasana kafe yang kuat dengan meja-meja Formica ditolak bersama-sama untuk memerah sebanyak mungkin pengunjung. Ia tidak biasa menjadi siku kepada siku dengan orang asing yang tidak lengkap semasa makan tengah hari yang sibuk. Kes-kes makanan laut yang panjang dalam ais berkhidmat untuk kedua-dua kacau selera makan dan membentangkan cabaran kepada sesiapa sahaja yang mempunyai masalah membuat keputusan.

putih river fish
Gambar oleh Valerie Grant

Semua ikan dan sisi.

Ia dibuka pada tahun 1932 sebagai pasar ikan perkhidmatan balas di pusat bandar Tulsa pada ketinggian Kemelesetan Besar apabila Oklahoma paling sering dikenali sebagai sebahagian daripada Dust Bowl, ketika lebih banyak perniagaan ditutup daripada pembukaan. Bahagian restoran tidak datang selama satu dekad lagi (ditagih jujur ​​sebagai “Restoran Makanan Laut”). Pada tahun 1965 pasaran dan restoran berpindah ke lokasi semasa, satu-satunya yang pernah saya ketahui. Moto asasnya yang mudah dan folksy, “anda memilih ‘, kami membetulkan’ em” berfungsi sebagai jenis kenyataan misi de facto yang bertahan hingga ke hari ini.

Walaupun agak salah nama, Sungai Putih sebenarnya tidak pernah berjalan melalui Oklahoma (lihat Arkansas dan Missouri). Kebanyakan udang makanan laut, ketam lembut, trout pelangi, gumpalan, kaki katak (mereka tidak suka sama seperti ayam) – yang diterbangkan dari Teluk atau pantai, dengan itu berdekatan dengan lapangan terbang.

Terdapat empat jenis makanan: salai (hanya salmon), panggang, masak, dan, tentu saja, goreng. Setiap mempunyai merit masing-masing. Tetapi untuk wang saya, dan memandangkan saya tidak makan di sana setiap hari, saya hampir selalu pergi penuh goreng. Saya seperti semacam padang rumput Proust, dengan kesan hushpuppy pertama yang berterusan sepanjang tahun ini. Potongan-potongan kecil rangup yang dimasak dan dikumpulkan di bawah menjadi pelindung unik mereka sendiri.

putih river interior
Gambar oleh Valerie Grant

Kaunter untuk memilih makanan laut anda.

Kerana semua jenis daya, gentrifikasi di antara mereka, tidak ada banyak tempat di mana saya boleh pergi makan tengah hari dan melihat krew jalan raya dalam jaket oren makan di depan orang-orang perniagaan yang sesuai. Restoran terbaik masih mempunyai kuasa untuk mengaburkan garis-garis tersebut. Tidak ada cara untuk membandingkan ruang yang rendah ini kepada orang-orang seperti rantaian legenda Boston Food Sea Foods atau tempat buzzy seperti Seattle Walrus dan Carpenter, tetapi saya pernah berpeluang mengambil seorang penulis makanan yang terkenal untuk makan tengah hari yang sibuk di White River. Penulis itu memerintahkan hampir semua perkara, meliputi meja pameran kami dengan plat dan platters yang tidak berkesudahan. Maklum balas kepada kebanyakan makanan adalah sempadan yang raptur. Ikan keli yang dikeringkan jagung adalah suasana yang tidak dapat dilupakan, jadi mudah dan rendah hati ia entah bagaimana merangkumi zaman kerja di mana restoran itu dilahirkan. Saya sedar pada ketika itu saya telah mengambil Pasaran Ikan Sungai Putih untuk diberikan. Saya tidak akan lagi.

Jeff Martin adalah pengasas Buku Magic City.