Kenapa Texans Akan Ride atau Mati untuk Whataburger

Ia adalah Minggu Perjalanan Jalan di Bon Appétit! Maksudnya setiap hari, kami akan berkongsi cerita tentang makanan di lebuh raya yang panjang dan kesepian. Atau tidak begitu kesepian jika anda membesar perjalanan di seluruh negara dalam sebuah kereta kecil yang dikemas dengan enam saudara, adik-beradik, kawan, dan Poochie yang paling dekat dengan anda. Jadi gesit, dan jangan buat kita menukar kereta ini.

Telah dikatakan bahawa terdapat tiga kumpulan makanan di Texas-barbekyu, Tex-Mex, dan stik goreng ayam. Ada yang berpendapat, ada kumpulan makanan keempat, dan itu adalah Whataburger.

Sekarang, kepada orang yang belum tahu, mengangkat rantaian burger makanan segera ke pangkat ikon kuliner Texan mungkin kelihatan agak pelik. Walau bagaimanapun, apabila Texans melihat logo oren dan logo bertaburan berwarna oren dan restoran di restoran itu, hati lebih cepat memukul, mulut mula mengalir, dan mereka mula berfikir tentang apa yang harus dipesan.

Di Texas, Whataburger standard dibuat dengan mustard, salad, tomato, acar, dan bawang diced pada roti lima inci yang dibakar. Tetapi salah satu daripada banyak perkara tentang Whataburger yang menjadikannya sangat disayang adalah anda boleh memesan burger anda dengan cara yang anda suka dan mereka tidak akan berkedip. Keutamaan saya ialah Whataburger dengan keju, mayonis, jeruk, jalapeños, salad dan tomato..

whataburger
Terimakasih dari Whataburger

Satu daging double, keju Whataburger. Photo: Courtesy of Whataburger

Ketika Harmon Dobson mengasaskan syarikat pada tahun 1950 di Corpus Christi, memasak setiap burger sesuai dengan pelanggan adalah salah satu prinsip pentingnya untuk bisnis barunya. Satu lagi adalah untuk melayani burger yang besar sehingga anda memerlukan dua tangan untuk memakannya. Dia mahu pelanggan menyatakan, “Apa burger!” Kerana mereka memotong burger lebar hampir separuh kaki ke mulut mereka, dengan itu menimbulkan nama untuk tempat barunya.

(Walaupun banyak syarikat Texans-termasuk-mungkin berfikir ketika mereka masih muda bahawa ia dipanggil Air-burger, sehingga mereka diperbetulkan … atau belajar membaca.)

Whataburger asal adalah pendirian mudah alih, tetapi pada tahun 1961, Dobson, yang merupakan juruterbang, telah membina kedai A-frame pertama dan melukisnya dengan jalur oren dan jalur putih yang ikonik sekarang, keputusan kreatif dikatakan berdasarkan cintanya untuk terbang . Sesungguhnya, anda boleh dengan mudah melihat Whataburger dari udara, yang telah diketahui mendapat kecenderungan untuk pulang ke rumah Texans selepas mantera panjang.

Apabila Dobson membuka Whataburger, Texas sudah mempunyai tradisi burger yang kuat. Sekitar 1904, Fletch Davis dikatakan telah mencipta hamburger pertama di dunia di Texas Timur (tuntutan bahawa ada pertikaian, tetapi itu satu lagi cerita untuk hari yang lain). Dan restoran memandu pertama, Kirby’s Pig Stand, dibuka di Dallas pada tahun 1921. Oleh itu, tidak ada kekurangan burger yang baik di Texas, yang telah menyebabkan beberapa orang mempersoalkan minat orang-orang yang merasakan apa yang berlaku kepada Whataburger. Heck, walaupun saya akan mengakui terdapat banyak burger Texas yang saya lebih suka.

Sebagai contoh, terdapat sebuah stesen minyak di luar Longview yang memasak burger kacang patties yang klasik, yang mereka tawarkan dengan kacang pinto pedas yang percuma yang anda sajikan dari periuk perlahan oleh daftar. Kemudian terdapat Top Notch di Austin, yang bukan sahaja mempunyai cincin bawang bungkus dan candelier yang dihasilkan dari botol Lone Star, tetapi burger charbroiled lalainya dibuat dengan mayonis, semuanya membuat saya tersenyum.

Namun begitu walaupun lekapan burger yang sangat baik di Texas, panggilan Whataburger masih kuat. Mengapa ini? Nah, mari bermula dengan burger itu sendiri. Ia adalah sandwic yang padat dan setiap gigitan memuaskan menyerang semua nota yang betul-asin, peppery, berair, renyah, dan tangy.

first-whataburger-stand
Terimakasih dari Whataburger

Berdiri Whataburger yang pertama. Photo: Courtesy of Whataburger

Mereka juga menggunakan 100% daging lembu dan segar, sayur-sayuran segar, yang menjadikan semua makanan rasa sihat untuk makanan segera. Selain burger klasik mereka, mereka juga menyajikan salad, tender ayam (Selena Gomez dikatakan sebagai peminat besar), dan taka fajita. Whataburger juga memancarkan khas masa terhad-seperti cheeseburger hijau atau cebisan burger cheddar yang dipenuhi peminat-peminat dengan keghairahan yang biasanya digunakan untuk bola sepak atau politik.

Ia juga merupakan tempat yang popular untuk sarapan pagi, apabila anda akan mendapati tortilla tepung taquitos-hangat yang disumbat dengan telur, keju, kentang, dan pilihan daging (apa yang paling akan memanggil taco sarapan tetapi kerana ia secara tradisinya dikenali sebagai taquito di Corpus Christi, di mana syarikat itu mula, nama itu kekal); biskut keju jalapeño yang bersisik dan mentega dengan kejatuhan haba; dan sarapan pagi di atas bun, yang dikenali sebagai Bob-an telur, keju, sandwic daging, yang boleh gussied dengan salsa untuk menjadikannya gaya ranchero.

Sarapan pagi bermula pada jam 11 malam, yang memberikan pengunjung pilihan untuk makan malam. Malah, Whataburger dibuka 24 jam dan sering kali satu-satunya perkara yang berlaku pada waktu malam. Ia adalah Texan yang jarang berlaku yang tidak mempunyai sekurang-kurangnya satu cerita yang melibatkan lawatan dalam waktu paling gelap. Satu kelonggaran lewat malam untuk saya melibatkan lelaki dalam tuxedos, pengantin dalam gaunnya, dan susunan burger dan kentang goreng melakukan yang terbaik untuk membantu mengurangkan kesan Shiner, kek perkahwinan, dan tarian ayam.

whataburger-taquitos
Terimakasih dari Whataburger

Taquitos sarapan pagi. Photo: Courtesy of Whataburger

Sekiranya anda sedang makan, selepas meletakkan pesanan anda, mereka akan memberikan nombor yang dicetak pada plastik berjalur A-framed berwarna jingga-putih (mengangguk kepada seni bina yang tersendiri), anda mengambil minuman, duduk dan berehat di atas meja anda, dan apabila makanan sudah siap, mereka akan membawanya bersama anda dengan dulang perut untuk dipilih seperti ketchup pedas atau ladang jalapeño. Para sos begitu popular sehingga rantaian runcit Texas H-E-B mula menjual mereka beberapa tahun yang lalu untuk superfans.

Untuk makanan segera, semuanya sangat bertamadun. Dan makanan yang boleh dipercayai dan indulgensi malam lewat, mungkin ini adalah kunci tentang mengapa Whataburger sangat disayangi-memperlakukan pelanggan dengan rasa hormat dan memastikan semua orang berasa selamat datang.

Pada hari yang lain, saya menarik diri ke West Texas Whataburger pada waktu makan tengah hari. Restoran itu penuh dan anda dapat melihat orang-orang dari semua lapisan masyarakat lelaki dan wanita dalam pakaian, pekerja pembinaan, keluarga dengan anak kecil, pasangan tua, dan beberapa pengembara berdebu seperti saya. Ia adalah koleksi motley orang yang mungkin tidak dapat mencari diri sendiri di bawah satu bumbung, tetapi mereka semua bersatu dengan cintanya kepada Whataburger.

Rakan saya Amy baru-baru ini berkongsi gambar lukisan dari pertunjukan seni pelajar. Di dalamnya, dua lelaki remaja berpakaian oren duduk bersama di Whataburger, menghirup minuman melalui jerami. Lukisan itu bertajuk “Whataburger adalah cinta,” dan artis muda menulis dalam pernyataannya: “Kami berasal dari latar belakang, pendidikan dan budaya yang berlainan, tetapi kami berhak menikmati hadiah yang diberikan Tuhan kepada kami iaitu Whataburger.”

Lisa Fain adalah pengarang blog, dan buku masakan The Homesick Texan dan The Homesick Texan’s Family Table.