Katsu Sandos Adakah Di Mana-mana, dan Kami Di Sini Untuk Ini

Jika anda ingin membuat blockbuster musim panas, anda membuang The Rock. (Serius, lelaki itu membuat setiap filem lebih baik. Kisaran sedemikian!) Sekiranya anda ingin membuka restoran buzzy, anda meletakkan katsu sando pada menu. Itulah cara kerja, dan kita tidak boleh lebih bahagia.

Tetapi mari kita buat sedikit, sekiranya anda tidak menghabiskan tahun lalu dengan teliti mengimbas menu restoran baru, mengikut baris, seperti kami. Apa sebenarnya katsu sando? “Katsu” adalah singkatan untuk “katsuretsu,” yang bermaksud “cutlet” dalam bahasa Jepun, dan “sando” hanyalah nama samaran yang menggembirakan orang Jepun memberikan kata “sandwic.” Pada dasarnya, itu adalah jawapan Jepun untuk sandwich bologna. Biar saya jelaskan. Orang Jepun mempunyai daya tarikan yang aneh dengan makanan Barat, itulah sebabnya anda akan mendapati pizza Neapolitan yang menakjubkan dan hamburger di sana. Terdapat juga perkataan untuknya, yoshoku-ia adalah sebahagian daripada masakan di Jepun! Tetapi kembali ke katsu sando. Jadi legenda (a.ka. Internet) mengatakan bahawa sandwic itu pertama kali muncul di sebuah restoran yang dinamakan Rengatei di Tokyo pada tahun 1899 sebagai semacam penghormatan kepada schnitzel. Rupa-rupanya, orang benar-benar menyukainya kerana ia bertahan lama ini dan bahkan membuat jalan ke U.S.

Katsu sando adalah perkara yang mudah: dua keping seperti shokupan kapas (roti susu Jepun), dibungkus dengan sos zingy tonkatsu (sos yang tebal, seperti A1), menempelkan potongan daging yang tebal (biasanya daging babi tetapi kini banyak wagyu) yang dilapisi dengan ringan dan goreng. Kadang ada salad kubis mentah sedikit di sebelah (atau disumbat ke dalam sandwic itu sendiri). Tidak ada yang lebih manis daripada menggigit ke katsu sando yang baru dibuat (mungkin, kecuali ucapan ayah saya di perkahwinan saya, anda mesti berada di sana). Bread all-panko menjadikan setiap inci persegi dari cutlet super crunchy. Sos tonkatsu memotong melalui kekayaan cutlet dan meminjamkan sedikit kedalaman (dan sedikit kelembapan sehingga bukan sandwic kering). Shokupan melindungi bumbung mulut anda dari daging panas dan roti bakar kasar (baguettes tidak boleh berbuat demikian!). Ia semua menambah sehingga hidangan yang kelihatan sebagai tidak berbahaya dan cantik seperti sandwic teh tetapi menyampaikan semua kegembiraan gemuk yang kuat dari berenang Perancis. Tidak hairanlah ia muncul di restoran di seluruh negara.

Di Ferris di New York City, potongan Ibérico yang sangat marbled mendapat rawatan katsu, sementara di Momonoki di Atlanta, anda boleh katsu apa-apa untuk sando anda, dari steak hingga ayam. Versi yang lebih klasik, dengan daging babi yang biasa, menyusun jalannya melalui lebih banyak menu, dari Alley Cat di Austin hingga Adana di Seattle ke Pagu di Cambridge, MA. Adakah trend? Pasti. Tetapi apa yang lebih menarik ialah sandwic yang rendah hati itu, sebaik sahaja siap sedia kedai serbaneka Jepun, semakin pantas.

“Anda mempunyai daging babi yang renyah, roti lembut, sos tonkatsu yang manis, dan kubis cerah, ia seimbang,” kata Keisuke Akabori, koki di Stonemill Matcha di San Francisco.

Dia menghidangkan daging babi Duroc yang lembut yang dilapisi dengan dua jenis roti, dan merancang untuk membuat roti susu sendiri di masa depan (perlawanan tempatan Andersen Bakery subs). Dia membuat saus tonkatsu sendiri-tebal, tajam, sedikit pedas, dan manis, terima kasih kepada prun (fakta menyenangkan!). Untuk doktor haiwan Saison, ia bukan hanya membuat sandwic-itu sahaja untuk menyempurnakannya.

Baca lebih lanjut tentang 25 trend restoran yang kami lihat pada tahun 2018

Sekarang buat sandakan ayam potong ayam.

Carla Membuat Sandwich Cutlet Ayam Fried Crispy