Jonathan Gold adalah Penulis Makanan Yang Membuat Kami Cinta Penulisan Makanan

“Tanggungjawab pertama dari mana-mana restoran yang hebat adalah untuk menjaga anda dalam gelembung, kepompong yang lembut untuk melayani ilusi di mana anda melupakan dunia untuk apa-apa tetapi kesenangan anda. Dan Spago yang baru direka bentuk semula, dari saat anda melemparkan kunci anda ke valet sehingga saat ini anda kembali lagi, memberikan gelembung yang baik. “

Jika anda bernasib baik kerana telah membuat hidup sebagai penulis makanan beberapa tahun yang lalu, anda telah menghabiskan banyak masa membaca Jonathan Gold, menggelengkan kepala anda dengan senyuman bodoh.

Emas, yang LA Times Pengkritik makanan yang meninggal dunia pada usia 57 tahun dari kanser pankreas, adalah jenis penulis yang penulis sesama makanan tidak cemburu-mereka hanya suka membacanya. Tidak membenci; hanya kekaguman. Dia memenangi Pulitzer pada tahun 2007 dan telah dicalonkan semula pada tahun 2011, dan kita semua tahu dia pantas mendapatnya. Beliau menulis dengan cara yang begitu banyak daripada kita tidak dapat.

“Lembut-berkhidmat cocoon ilusi” … “Memberi gelembung yang baik.”

Adakah anda bercanda ?! Saya akan bayar cara saya sendiri semasa makan malam untuk menulis baris tersebut.

Tetapi apabila Gold dikaji semula Spago ikon Wolfgang Puck pada tahun 2012 untuk LA Times, itu hanya Emas yang Emas.

Dan perenggan yang dipimpinnya hanya membawa kepada lebih banyak pilihan pilihan:

“Stik rusuk utama yang tebal menyanyi dengan rasa darah, umur dan char, tagliatelle dengan minyak wangi truffle putih separuh alam semesta yang dapat dilihat ketika kubah gelasnya dibawa masuk. Sommeliers rasuk pada kecemerlangan pilihan wain anda seolah-olah tidak Botol yang keenam dari Riesling Austria itu telah dijual pada malam itu. Ada seni penting di dinding, termasuk gambar telefon bimbit yang pecah saiz Pau Gasol, dan lukisan yang boleh kamu bersumpah melihat di medan Ed Ruscha, dan manakala muzik mungkin menonjol pada jenis ’80-an batu keldai adik lelaki anda mungkin telah tersentuh di iPodnya, sekurang-kurangnya anda tidak memilih di hati salad sawit anda untuk mengalahkan electronica lobi hotel.

Apabila dia mahu, Emas dapat mengetatkan butiran hidangan dan bahan-bahannya, memuaskan menyaring jenis industri makanan dan membuktikan bona fidesnya. Tetapi dia juga boleh menamakan satu kuasa tujuh kaki Lakers kuasa dan artis hidup LA yang paling terkenal dalam kalimat yang sama, melibatkan berjuta-juta pembaca dengan cara persaingannya tidak dapat.

Kembali pada tahun 2000an, ketika saya menjadi editor pada GQ, Saya meminta Gold untuk menulis sekeping pendek untuk pakej di restoran-restoran di seluruh dunia yang bernilai terbang. Pada masa itu, beliau menulis lajur ulasan restoran bulanan untuk Gourmet, di mana isterinya Laurie Ochoa adalah editor eksekutif. Saya telah diberi amaran oleh semua orang, termasuk Laurie, bahawa saya tidak akan pernah mendapatkan teks atau bahawa ia akan tiba terlambat saya harus menyerahkannya ke kilang percetakan kami di Kentucky.

Sudah pasti, selepas beberapa e-mel yang cuba-tidak-ketakutan ke Ochoa, sekeping Gold di trattoria di bukit-bukit Itali tiba di 11 dan setengah jam.

Kami menghantarnya dengan serta-merta, kerana ia berlaku. Ia tidak memerlukan sebarang penyuntingan.

Lihat lagi: Jonathan Gold Adalah Alasan Saya Tulis Mengenai Makanan