Di El Basha, Makan Soup Anda dan Jangan Tanya Soalan

NR web icon padding top&left 16

Ini adalah sebahagian daripada siri kami yang meraikan Restoran Kejiranan Kegemaran Amerika. Kami meminta 80 orang yang paling menarik yang kami tahu untuk mendedahkan tempat-tempat tempatan yang paling mereka sukai.

Kali pertama Vera Razamazova memberi saya sup percuma, saya fikir ia adalah kerana dia fikir saya masih bekerja untuk akhbar itu.

Saya seorang kolumnis di Omaha selama hampir 11 tahun. Ia tidak pernah seperti berada benar yang terkenal, tetapi saya boleh selalu memberitahu apabila orang mengenali saya, terutama di restoran. Mereka akan menjadi baik kepada saya dengan cara yang tidak benar bagus. Mereka akan mendesak saya mengambil makanan penutup percuma, yang saya tidak boleh makan secara etika.

Saya akan berhenti pergi ke tempat-tempat apabila itu berlaku.

Oleh itu, apabila Vera menghantar sup untuk saya, hati saya tenggelam. Saya tidak dapat berputus asa El Basha. “Saya tidak boleh makan ini,” kata saya kepada suami saya. “Itu rasuah.”

“Anda tidak akan bekerja di sana lagi,” katanya. “Makan sup anda.”

el basha lead
Foto oleh Dana Damewood

Lebah lebat dan pita hangat El Basha.

Saya memakannya. Ia adalah sup lentil khas El Basha. Dengan roti goreng untuk mencelupkan. Dan herba segar dan lemon. Vera berhenti di meja kemudian memastikan saya menyukainya.

Vera biasanya berhenti di meja, jika restoran tidak terlalu sibuk, tersenyum dan menyapa. Kadang-kadang dia akan membanting anda dari dapur. Beberapa lawatan selepas ini (beberapa mangkuk sup percuma kemudian), dia bertanya kepada saya apa yang saya lakukan untuk hidup.

Saya mesti kelihatan seperti seorang gila. Vera tidak memberi saya sup percuma kerana dia mahu saya menulis mengenai perniagaannya-dia hanya tahu bahawa saya suka sup itu! Saya berasa sangat bersyukur.

Okay, jadi mungkin anda tertanya-tanya mengapa saya bukan sahaja pesanan sup jika saya menyukainya begitu banyak …

el basha spreads
Foto oleh Dana Damewood

Plat mezza adalah wajib: hummus, tabbouleh, baba ghanuje, dan falafel, dengan roti pita.

Kerana, di El Basha, jika anda memesan sandwic-saya cadangkan kafta wrap, dengan cara; ia dibajak daging lembu, panggang pada lidi, kemudian dibalut dengan tahini dan jeruk Turki-anda mempunyai pilihan kentang goreng (baik, tetapi asasnya), sup lentil (surgawi), atau salad kentang berminyak hangat (transenden). Saya biasanya pergi dengan salad kentang dan meratapi kehilangan sup.

Vera perasan.

Dia mungkin perasan bahawa saya cuba memerintahkan semuanya apabila saya sampai ke El Basha. Strategi saya adalah pergi bersama orang ramai dan berharap mereka suka berkongsi.

Plat mezza adalah suatu keharusan: hummus, tabbouleh, baba ghanuje, dan falafel, dengan roti pita hangat. Sekiranya anda memerintahkan itu dan piring piring campuran-kafta, potongan panggang ayam dengan sos bawang putih, dan daging gyro-anda akan cuba setengah menu.

Saya juga ketagih dengan lebneh, yogurt tegang dengan minyak zaitun dan pudina, dan terutamanya kepada acar ungu yang datang dengan segala-galanya apabila jenis lobak kanan tepat pada musim. Kedua-duanya dibuat secara dalaman.

Hampir semuanya di menu El Basha dibuat di tapak. Saya tidak tahu sehingga saya duduk dengan Vera untuk sekeping ini, tetapi saya sepatutnya meneka; salad berubah bergantung pada sayur-sayuran yang ada di musim, dan ketika El Basha habis, ada hari itu.

Itulah suaminya, kata Vera. Ahmad Nabulsi membuka restoran kira-kira 20 tahun yang lalu dengan anak saudaranya, dengan harapan dapat membawa ke Omaha beberapa makanan yang mereka suka tumbuh di Lubnan. Tiada apa-apa yang dibuat ke menu kecuali Ahmad boleh membuatnya segar. Shawarma daging sapi diasinkan dan disusun di sini. Hummus bermula dengan kacang-kacangan kering, tidak pernah di dalam tin atau dimasak. Ahmad memandangnya sambil menambah barang bakar segar ke menu itu juga, jika dia dapat mencari ruang untuk ketuhar.

Restoran ini milik Ahmad dan Vera sekarang. Dan ia terasa seperti tempat yang dicintai. Itulah sebahagiannya mengapa orang ditarik kepadanya, saya fikir.

el basha interior
Foto oleh Dana Damewood

Inside El Basha.

Jika anda telah datang ke El Basha sejak awal, anda telah mengikutinya ke lokasi baru, anda telah melihat patio tumbuh dan mekar. Ruang makan telah mendapat rumah. Lebih banyak gambar di dinding, lantai jubin yang baru, meja dan kerusi yang lebih moden. (Pergi adalah kerusi dengan air mata-kilat air mata yang anak saya dipanggil Pengerusi Yang Hidup.) Lampu kaca berwarna baru yang terang, dari pasaran Turki di Houston, menggantungkan meja.

Sekiranya anda biasa, anda dapat melihat masa depan yang lain. Restoran ini terkenal dengan kakitangan hospital berdekatan dan dengan orang yang bekerja di Pertama> “Kebanyakan orang yang datang ke sini, kami telah mengenali mereka sebentar,” katanya. “Anak-anak mereka makan makanan yang ibu bapa mereka makan ketika mereka berada di sini.”

Semasa kita bercakap, salah seorang tukang masak membawa kami kopi Turki dan plat mezza. The baba ghanuje disuburkan dengan lebneh, cara saya selalu memerintahkannya.

Saya berfikir tentang memberitahu Vera bahawa saya tidak boleh menerima makanan percuma kerana kali ini saya benar-benar menulis tentang dia, tetapi saya dapat mendengar suami saya di belakang kepala saya. “Makan sup anda,” dia cakap.

saya sudi.

Rainbow Rowell adalah penulis dan penulis banyak buku termasuk Eleanor & Park.