Bagaimana Tidak Menulis Buku Masakan

Saya berada di tahap kematian dalam menamatkan buku masakan Superior Burger, yang merupakan enam bulan yang menyedihkan di masa lalu. Saya telah menulis perkara dalam kejang pada telefon saya setiap malam di bar di First Avenue di NYC pada masa yang diperlukan untuk dekompresi selepas perkhidmatan dan dengan cepat mengasari dua minuman, meneruskan pecah ketika saya berjalan ke kereta api dan kemudian melalui perjalanan ke rumah, tetapi melepaskan hak sebelum idea-idea yang benar-benar baik dapat dipoles. Bagaimana anda bekerja 14 jam sehari di dapur dan juga mencari tenaga kreatif untuk menulis mengenai jam-jam tersebut? Anda tidak. Kecuali orang-orang dribbles. Dan apabila, tepatnya, saya sepatutnya mengayunkan dribbles itu ke dalam manuskrip berfungsi?

Saya mempunyai 18 tajuk resipi yang tersisa untuk selesai (intros adalah bahagian yang menyeronokkan!) Dan 14 resipi ditinggalkan untuk menyesuaikan diri (apa yang seret … sehingga setiap dilakukan, dan kemudian, rasa lega yang amat besar). Saya biasanya begitu baik dengan tarikh akhir. Berjalan restoran adalah kira-kira 300 daripada mereka di hidung sepanjang hari. Jadi, enam bulan yang lalu, itu tidak itu buruk, bukan? Ugh. Pada kadar saya tersumbat melalui, ia kelihatan seperti dokumen ini semua yang kita telah dimasak di sini di Superiority Burger (setakat ini) harus keluar pada musim bunga tahun 2018. Mengapa tarikh itu merasa sangat jauh dan lagi melukakan ke arah saya pada kelajuan orbit asteroid yang menyapu semua tamadun?

Kenapa saya menulis buku masakan ini? Adakah ia baik? Adakah ia berfungsi? Adakah penangguhan saya bermakna bahawa saya akan mendapat upah oleh tajuk vegetarian lain yang bercita-cita sebelum ini bahkan menjadikannya di pasaran? Adakah terlalu awal dalam kewujudan restoran kecil gila saya untuk menulis buku masakan? Saya mempunyai banyak soalan dan keraguan.

iphone notes
Foto oleh Alex Lau

Notepad Headley kelihatan seperti iPhone.

Buku masak adalah pelik. Pasti, mereka buku. Tetapi menulis satu tidak semestinya membuat anda seorang penulis-atau juga tukang masak, untuk perkara itu. Saya telah menonjol kebolehan pada kedua-duanya buat sementara waktu sekarang; Saya belum jumpa lagi.

Apabila saya membaca buku masakan, saya mahu terinspirasi oleh resipi. Saya mahu yang covetous Nah, mengapa saya tidak memikirkannya? perasaan. Saya ingin mempelajari teknik baru yang sejuk dan melihat gambar-gambar makanan yang berkilat dan drastik. Tetapi kebanyakannya saya mahu mencuri dari mereka, tidak terkawal dan tidak terkawal. Tolok yang baik adalah ini: Jika saya membalikkan satu meja baru di kedai buku, betapa buruknya saya ingin mencambuk telefon saya dan mengambil gambar resah rahsia yang akan menjadi terlalu kabur untuk dibaca sebaik sahaja saya kembali ke dapur? Sekarang, teruskan, tenanglah. Inilah cara kerjanya: Lebih banyak gambar yang saya jumpa, lebih teruja tentang buku yang saya dapat, dan saya lebih cenderung meneruskannya dan membelinya. Biasanya oleh dua gambar, saya mempunyai buku masakan yang terletak di bawah lengan saya dan telah melepaskan kad debit saya kepada juruwang.

Yang mengingatkan saya: Saya ingin bercakap mengenai wang. Katakan saya sedang berbual dengan beberapa orang tentang buku. Anda tahu, apa yang anda baca sekarang, apa yang anda baca semula (The Bell Jar, The Fountainhead, Carsick), perkara semacam itu. Tidak dapat dielakkan seseorang akan berkata, “Oh, anda meletakkan buku masakan itu Pencuci mulut yang mewah beberapa tahun yang lalu. Adakah anda membuat sebarang wang? “

Ketika datang ke cashbook di buku masak, oh boy, jaga diri anda untuk doozy. Saya menganggap beberapa penulis buku masakan membayar buku penyewaan mereka tentang makanan; Saya tidak tahu mana-mana orang. Tetapi pada permulaan proses itu, nampaknya munasabah: Bayangkan seseorang berkata, dalam suara yang paling dramatik mungkin, “KAMI ADALAH MENYENANGKAN ANDA $ 50,000 UNTUK MENGINTING A COOKBOOK.” Whoa.

Majalah buku masak adalah MacGuffin of Scrooge McDuck aquatics. Lima puluh ribu bunyi seperti banyak wang, kan? Seperti, lebih banyak wang berbanding dengan purata juru masak anda yang pernah dilihat. Tetapi kemudian anda mengambil kira bahawa $ 20K pergi ke jurugambar (sangat berharga dan benar-benar profesional), $ 12K kepada pereka (juga tidak ada daging lembu di sini), dan apabila ceknya meleleh, ejen anda mendapat 15 peratus daripada bahagian atas setiap driblet. Dan ya, anda tidak mengambil kira cukai? Oh tidak. Saya tidak mahu melakukan matematik di sini.

jari crossed
Foto oleh Alex Lau

Sikap umum Headley: jari menyeberang

Tetapi itu hanya wang. Dan untuk memegang tangan anda dengan dua pon, 287 muka surat manual resipi dengan jaket habuk debu adalah tergesa-gesa seperti mana ubat-ubatan tidak mendapat. Tambahan pula, selalu ada bahagian yang berpotensi-mendapat-nama-di-perpustakaan-Kongres, yang, memandangkan keadaan kerajaan semasa, baik, mari kita berharap perpustakaan tidak menyalahi undang-undang pada 2018. Langgar jari.

Walau bagaimanapun kadang-kadang buku masakan keluar dan kegunaan mereka tidak begitu membingungkan dan membazir pokok. Itu buku restoran mewah dengan bahan-bahan yang mustahil untuk sumber dan fotografi lembut fokus pada mereka tembikar tembikar berliang? Saya tidak boleh menolong sama ada soalan itu adalah tambahan penting kepada kanon atau hanya satu pemasaran yang diambil untuk melampaui pengecutan. Adakah satu lagi buku masakan Amerika serantau lain dari koki bengkak terkenal yang sangat diperlukan? Sibuk melepasi salah satu ini di kedai tempatan saya, dan saya bahkan tidak mempunyai keinginan untuk mencapai poket saya dan “melemparkan” secara digital.

Inilah yang saya ingin tahu: Bilakah pembuat pizza legenda di Phoenix meletakkan buku masakan? [Nota editor: Chris BiancoBuku pertama keluar pada bulan Julai.] Saya mati untuk merobek halaman dari yang satu itu. Juga, kita boleh mendapatkan perjanjian buku untuk chocolatier yang sangat tajam di Confectionery, beberapa kedai di timur Superiority Burger, yang mengerjakan vegan ganache yang paling lazat bertekstur? Sekarang, itu akan menjadi buku masak yang layak untuk menjadi kuat.

Brooks Headley adalah koki Superior Burger di New York, baca lebih banyak lajunya untuk Bon Appétit di sini.