Bagaimana Jorge Riera Dreamed Up Senarai Wain Paling Menyenangkan NYC

Setiap restoran harus mengambil petunjuk dari Frenchette: Berikan pemikiran sebanyak wain seperti yang anda lakukan. Di bistro NYC yang baru ini, anda akan dapati senarai wain hanya sebagai berorientasikan terperinci sebagai pedalaman Art Deco yang terinspirasi. Dan sementara masakan bersandar tradisional, senarai wain Frenchette adalah perjumpaan yang cermat dan mencabar di seluruh dunia dengan pemilihan botol antarabangsa yang boleh membuat anda mempersoalkan pepatah lama, “Di mana ia tumbuh, ia pergi.” Paling penting, setiap botol adalah semula jadi.

Kami bercakap dengan pengarah wain dan wartawan alam semula jadi Jorge Riera (sebelum ini Wildair, Contra, dan Ten Bells) tentang pasangan, mata harga, dan negara pecinta anggur harus memberi tumpuan sekarang.

Menu Frenchette benar-benar moden dalam masakan Perancis, dan senarai wain anda adalah wain semulajadi. Apa yang menarik untuk anda memasangkan jenis wain dengan gaya makanan ini?

Selama lebih dari 20 tahun, saya pergi ke Perancis dan makan makanan Perancis dengan wain semula jadi. Saya fikir makanan lebih banyak muncul dengan wain ini berbanding dengan pilihan konvensional atau tradisional kerana cara wain dibuat, dengan keasidan yang tinggi, alkohol yang rendah, dan tanin yang tidak begitu licin. Wain tidak menyusut makanan; ia menyegarkan. Ia membasuh lelangit anda dan potongan keasaman melalui kekayaan beberapa hidangan, dan keasaman yang sama mencerahkan banyak hidangan juga.

Sesuatu yang saya sayangi tentang senarai anda adalah bahawa walaupun Frenchette adalah baik, Perancis, senarai wain sangat antarabangsa. Negara apa yang anda paling teruja pada hari-hari ini?

Wain yang keluar dari Catalonia, dan Sepanyol pada umumnya. Mereka benar-benar menolak menentang pengasas anggur dari tahun 80-an dan 90-an. Orang-orang memberitahu saya bahawa mereka tidak boleh mempercayai wain yang saya sedang berkhidmat adalah bahasa Sepanyol kerana mereka digunakan untuk wain-wain vanila. Tetapi sekarang Sepanyol membuat wain dengan cara yang lebih tradisional-benar-benar cerah, segar, dan bertenaga – dan juga mengambil banyak risiko. Ia sangat menarik untuk saya.

Adakah terdapat negara yang anda fikir pengguna menghadapinya?

Georgia. Walaupun wain mereka telah mendapat sambutan lebih lambat, mereka mengintimidasi kepada orang ramai kerana mereka mempunyai pelbagai nama yang kita tidak mempunyai rujukan, dan ada juga salah tanggapan bahawa semua wain Georgia adalah macerated [kulit-kontak]. Juga, mereka melihat sebotol $ 20 atau $ 30 dan memikirkannya sebagai satu lagi trend. Tetapi wain itu harus dihormati. Orang takut pergi ke sana, tetapi apabila mereka merasakan wain, mereka suka.

Bercakap mengenai titik harga, anda dengan sengaja membuat anda mudah didekati. Apakah proses pemikiran di sebalik itu?

Kami mahu mempunyai restoran kejiranan yang sebenar di mana orang boleh masuk, mempunyai makanan ringan dan ambil sebotol. Atau jika anda masuk dengan kawan-kawan, anda boleh mempunyai dua atau tiga botol dan anda tidak melanggar bank. Ini semua tentang pengalaman makan dan minum dan bersenang-senang. Dan itu pengalaman yang anda boleh sekali sebulan, tidak sekali setiap dua atau tiga bulan. Kami mahu ia boleh didekati. Wain dibuat untuk rakyat; ia tidak dibuat untuk eksklusiviti atau privasi.

Adakah anda melihat penglibatan lebih ramai pelanggan??

Oh yeah. Mereka melihat perkara yang mereka tidak kenali dan pergi ke tempat yang berbeza daripada yang mereka fikir mereka akan. Jika mereka mahukan Pinot Noir, saya memperkenalkan mereka kepada Pineau d’Aunis dan Gamay. Ramai orang berpegang dengan konsep wain tradisional dan klasik ini, tetapi apabila anda mengambil anggur dari persamaan itu dan memberi mereka pengalaman, mereka benar-benar bersyukur untuknya.

Bagaimana pendapat anda pengguna boleh mendapatkan lebih banyak pengalaman wain mereka dengan senarai seperti anda?

Pergi dengan deskriptif mengenai apa yang anda cari. Contohnya, Pinot Grigio. Orang mungkin mengatakan mereka mahu Pinot Grigio kerana mereka mencari sesuatu yang kering dengan sedikit keasidan, tetapi mereka tidak menyedari bahawa Pinot Grigio boleh datang dalam semua gred warna, dan juga dengan tanin. Lebih baik untuk pergi dengan profil rasa dan bukan kategori atau anggur. Hanya buka, cuba sesuatu yang baru, dan dapatkan pengalaman. Inilah wain yang hampir-pengalaman.

Baca lebih lanjut tentang 25 trend restoran yang kami lihat pada tahun 2018

Berkaitan: Jadi, Apa sebenarnya wain semulajadi?