Apa itu Pai Nenek? Dan Di mana Anda Boleh Cari Satu?

Kawan, saya mempunyai pengakuan untuk membuat. Semasa mengusahakan cerita pizza ala nenek buatan sendiri untuk isu Oktober kami, satu soalan terus muncul, satu soalan yang sangat mudah yang memalukan saya dengan keganasan yang tidak munasabah-kerana saya tidak pernah tahu bagaimana untuk menjawabnya.

“Apa nenek nenek, anyways?”

Itulah ketika saya berpaling Scott Wiener, peminat pizza tempatan dan pemilik Scott’s Pizza Tours, yang mengambil pizza-kepala pada lawatan slic berpandu epik NYC. Dia cepat-cepat memberikan saya jawapan yang pasti: Walaupun pai Sicilia dan pai nenek kedua-duanya terbentang dalam kuali dengan minyak zaitun, di sinilah persamaan mereka berakhir. Pembuktian-masa antara membengkokkan adunan dalam kuali dan baking-adalah yang membezakan kedua-dua gaya. Doh untuk pai Sicily dibenarkan untuk membuktikan sehingga ia berbulu dan kubah, mengakibatkan serbuk yang ringan, lapang, dan terbuka, tidak seperti focaccia.

Sebaliknya, doh untuk bukti nenek nenek untuk tempoh masa yang lebih singkat, sama ada (resipi kami, berdasarkan pai di Pizza Terbaik di Williamsburg, bukti selama 40 minit atau kurang). Bubur yang dihasilkan masih lembut, tetapi sedikit lebih nipis dan padat daripada Sisilialeaner, lebih rendah ke tanah, dengan penekanan yang lebih besar pada kerak bawah minyak zaitun.

“Fikirkanlah dengan cara ini,” kata Scott. “Ini adalah pai sebenar yang dibuat oleh nenek-nenek Itali-Amerika. Sememangnya, mereka akan meremajian sos daging sepanjang hari, tetapi ketika datang untuk mendapatkan pizza panci di dalam oven untuk anak-anak, mereka tidak duduk menunggu menunggu adunan kenaikan. “

Hebat, itu sudah selesai. Tetapi setelah semua cakap nenek-pizza itu, anda mungkin mengangguk untuk sepotong persegi anda sendiri. Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak mempunyai masa untuk membuang pesta pizza anda sendiri, dan Nonna terlalu sibuk untuk memanaskan ketuharnya kerana dia bermain Scopa dengan semua nenek perempuan Itali lain?

Nenek, bergaul bersama.

Itulah di mana Tiga Lelaki Bijaksana Pizza-Wiener di New York; Adam Kuban, pengasas Slice; dan Mark Bello, pemilik Pizza Pizza Casa School, datang untuk menyelamatkan kami, mengetuk-ngetuk menghantui nenek mereka yang suka pizza sepanjang masa.

Malangnya, anda akan mempunyai masa yang sukar mencari di luar kawasan metropolitan New York. Pai nenek masih merupakan gaya serantau, mungkin berasal dari Long Island dan menyebar ke kawasan sekitar seperti baru-baru ini sebagai permulaan awal (walaupun beberapa NYC pizzeria mendakwa telah menciptanya). Tetapi jika anda tinggal di New York, atau perjalanan ke sini, anda akan berada di syurga nenek pizza, terutama jika anda memukul tempat-tempat yang Wiener, Kuban, dan Bello mengesyorkan.

Atau mungkin anda boleh merancang perjalanan ke New York hanya untuk nenek pai-kita bersumpah, itu benar-benar berbaloi. Hanya simpan kepingan untuk kami.

Umberto’s Pizzeria & Restaurant ____633 Jericho Turnpike, New Hyde Park, NY
Dikatakan, pai nenek adalah makanan yang dihidangkan di meja sebelum Umberto mula menjualnya. Pergi untuk versi broccoli-rabe-and-sausage yang sangat baik.

J & V Pizzeria 6322 18th Ave, Brooklyn, NY
J & V menghidangkan spesimen yang sangat rangup – mereka memasak kerak, dan kemudian bahagian atas dan bakar lagi untuk memerintahkan.

Nenek Rose’s Pizza ____457 Graham Ave, Brooklyn, NY
Seorang pendatang baru berkhidmat pai nenek klasik dengan sos tomato yang dihancurkan tangan dan rebus.

Bar Pizza Adrienne 54 Stone Street, New York, NY
Seseorang tidur yang melanda di Daerah Kewangan yang tidak mesra makanannya, pai Adrienne sedikit lebih halus daripada yang lain, dengan topping yang dipilih dan diedarkan dengan hati-hati.

Pizza Terbaik 33 Havemeyer St, Brooklyn, NY
Piza kami berasaskan Homemade Grandma Pie kami dalam isu Oktober. Pai sayur-sayuran bermusim, jika ada, adalah mewah.

Williamsburg Pizza 277 Broome St., New York, NY; 265 Union Ave, Brooklyn, NY
Topping super-inventif, tetapi pai sosej tidak dapat ditewaskan. Dua lokasi, dua kali lebih bagus!

(Dan, jika anda berada di NYC pada 8 Oktober, anda perlu menyemak Slice Out of Hunger, sebuah pesta pizza ginormous Wiener yang membantu menjadi tuan rumah. Satu kepingan dolar dari lebih dari 40 buah pizza terbaik di bandar, 100 peratus hasil memberi manfaat kepada Bank Makanan untuk Bandar Raya New York.)

Dan tentu saja, jika anda ingin mencuba membuat Grandma Pie sendiri, kami telah mendapat anda dilindungi.