5 Cili-Spiked, Cilantro-Laden Resipi dari Salah satu Restoran Paling Hangat di Brooklyn

Saya dibesarkan di Sereal dan Pop-Tarts. Ini adalah pertengahan tahun 90an di Long Island, New York. Ibu saya membawa kami sendiri, jadi dia tidak selalu mempunyai masa untuk menyediakan makanan Taiwan yang dibesarkan dengannya dan suka memasak, lebih kurang memujuk adik-beradik saya dan saya makan makanan yang tidak dikenali ini.

Tidak sampai kolej saya menjadi taksub dengan makanan Taiwan.

Ia adalah musim panas, saya tinggal di Flushing, dan saya sering pergi ke sebuah restoran Taiwan kecil bernama Bei Gan (kadang-kadang dipanggil Main Street Imperial Gourmet). Pada masa ini saya dapati hidangan kegemaran saya, Fly’s Head, hidangan chive dan babi yang menyenangkan dan seimbang. Gigitan-gurauan yang berbau busuk, berminyak membawa saya kembali ke Taiwan, tinggal bersama ibu ayah saya di Taipei. Saya benar-benar tersesat dalam ingatan itu. Ia membuatkan saya berfikir tentang makanan nenek moyang saya mungkin dimakan dan betapa baik dan betul ia dirasai. Saya tidak pernah merasakan apa-apa tentang hidangan sebelum ini. Saya dengan serta-merta ketagih.

kerang pancakes with black vinegar dipping sauce
Alex Lau

Lempeng penumbuk dengan sos cuka hitam cuka

Beberapa tahun kemudian, pada tahun 2014, kawan saya Trigg Brown, seorang chef dari Virginia, dan saya mula bercakap mengenai membuka sebuah restoran Taiwan-Amerika di Brooklyn.

Kami memutuskan untuk pergi ke Taiwan dan memberi tumpuan terutamanya di Tainan-salah sebuah bandar tertua di Taiwan-supaya dia dapat melihat di mana ibuku berasal dan mengalami makanan di sana. Walaupun Taipei adalah bandar paling metropolitan, Tainan terkenal dengan pelbagai plat kecil dan makanan jalanannya. Makanan Taiwan amat berbeza. Ia telah dipengaruhi oleh masakan Taiwan, Cina, dan Jepun melalui pendudukan dan penghijrahan besar-besaran. Malah penjajah Belanda dan Portugis yang menduduki pulau itu meninggalkan tanda mereka.

Saya telah pergi ke sana beberapa kali tetapi tidak pernah dengan agenda selain menghabiskan masa bersama keluarga saya. Trigg dan saya meneroka gerai makanan dan restoran di seluruh bandar dengan sepupu saya sebagai pemandu pelancong kami, membandingkan mana vendor yang terbaik peminat lu rou (perut dan perut babi) atau niu rou mian (mi daging lembu). Kami bergaul dengan keluarga, menyaksikan bisbol, dan melawat Muzium Negara.

Perjalanan kami berbingkai apa yang kami mahu lakukan dengan restoran kami, Win Son, dan makanan kami. Kami mahu memperkenalkan makanan Taiwan kepada orang-orang yang tidak mencuba sebelum ini, sambil mengejutkan mereka yang mempunyai perisa dan teknik baru.

Ia mungkin bukan makanan yang sama yang anda dapati di Taiwan, tetapi kami tetap setia kepada semangat dan rasa. Pergi ke Taiwan. Tetapi sehingga anda lakukan, lawati kami di Win Son atau cuba resipi kami.

taiwan minced pork sauce
Alex Lau

Kipas Lu Rou, atau babi cincang dengan nasi

Moden Masakan Taiwan

Pengembara berkuda ke Taipei, tetapi Tainan, penerbangan singkat dari Hong Kong, adalah rumah kepada makanan jalanan yang terbaik. Brown dan Ku berkongsi tempat teratas mereka

Enam Ribu Sup Daging Sapi: Bersiaplah untuk sarapan pagi untuk mengambil semangkuk wangi sup daging lembu rebus.

Sheng Li Sarapan: Penduduk setempat memulakan hari dengan crepes telur berlapis dan tong susu kedelai di kafe kecil ini.

Du Hsiao Yueh: Ini adalah tempat yang paling utama untuk mie danzai slurp: vermicelli brine dengan babi cincang dan udang tunggal.

Jin de Spring Rolls: Isi pembungkus beras yang lembut dan serba lembut dengan kubis, udang, cendawan, dan telur hancur.

Ayam 3Q: Roti ayam goreng ikonik rantaian ini lebih besar daripada wajah anda (benar-benar, ia sangat besar) dan ia sangat renyah.

tunas chives with pork and salted black beans
Alex Lau

Ku Taiwan Menu

Ketua Terbang: Digambarkan di atas, ini adalah pesanan wajib di tempat-tempat Taiwan; kami mengambil baki chiles berapi, chives, dan babi kaya tepat.

Tepung bercampur dengan Bawang goreng: Fikirkan bawang cukainya ini sebagai cip kentang baru: Mereka kaya asin, sangat mudah dihidangkan, dan pergi dengan segala-galanya.

Terung goreng dengan Labneh dan Spiced Cashews: Kami makan banyak terung kukus sederhana di Tainan. Trigg mahu menggorengnya supaya ia menjadi rangup dengan lembut, di dalamnya.

Lu Rou Fan: Biasanya hidangan ini adalah beras dengan sedikit daging babi, tetapi kami suka bahagian yang lebih besar, dengan vinaigrette chili untuk memotong lemak.

Scallion Pancakes dengan Sos Cincang Black Vinegar: Gerai-gerai makanan di Taiwan menghidangkan sarapan ini. Kami memperlakukan mereka sebagai snek bar dengan budak lelaki tinggi Taiwan.

kambing noodles with crunchy vegetables and cilantro
Alex Lau

Satu plat mie kambing Win Son dengan sayuran dan ketumbar cilantro

Mie Lamb dengan Sayur-sayuran yang Crunchy dan Cilantro: Menu kami penuh dengan daging babi, jadi Trigg mengubah hal-hal dengan menambah kambing-rasa yang berumput menyembuhkan dengan ramuan segar.

Sandwich Ayam Fried Five-Spice: Ini sandwic ayam goreng adalah kenderaan renyah, asin, pedas untuk beberapa mayon curd mayo.

Asin pedas pedas rapuh dengan ais krim: Ini rapuh adalah mengambil gula-gula yang anda akan dapati di banyak kedai. Cuka hitam di dalam kami mengimbangi rasa manis itu.