Zest Adalah Terbaik: Cara Membuat Kebanyakan Lemon, Jeruk, dan Jeruk Jerawat Anda

Adakah ada semangat jeruk yang tidak menjadi lebih baik? (Jawapan: Tidak.) Jika ada satu perkara yang kami pelajari selepas barang-barang yang dipanggang, makan malam yang ringkas, dan projek memasak yang besar, ini adalah: Grater Microplane adalah rahmat dan BFF dapur kami.

Apabila bersiar-siar, ingatlah peraturan-peraturan ini:

  1. Pastikan Basuh dan keringkan buah sebelum menggunakan zester. Masak sering melelehkan bilas sitrus, kerana mereka hanya menggunakan jus itu-tetapi pastikan untuk menjalankannya di bawah air dan pat kering jika anda merancang menggunakan kulit.

  2. Jika menggunakan kedua-dua jus dan kulitnya, parut terlebih dahulu. Percayalah kami: Mencuba bersemangat 8 irisan kecil kapur tidak menyenangkan.

  3. Elakkan pith putih memisahkan semangat dan buah yang berwarna-warni. Ia terlalu pahit dan tidak mempunyai kecerahan yang sama seperti kulit sebenar.

Sekarang, periksa cara kegemaran kami untuk memasak dengan semangat jeruk. Masa untuk menyimpan pada lemon dan limau!

rigatoni-2800x2000
Marcus Nilsson

Lemon zest mencerahkan Spaghetti ini dengan Cendawan dan Hazelnuts. Foto: Marcus Nilsson

Letakkan dalam Pasta

Lemon zest dan pasta tergolong bersama. Kami suka menambahkannya dalam segalanya dari saus spageti makanan laut sederhana ke chili lemony “pesto.” Kuncinya adalah untuk menambahnya pada minit terakhir, jadi rasa cerah. Anda juga boleh menyampaikannya ke atas setiap hidangan, seperti yang anda lakukan dengan Parm.

lemon pound cake (2 of 1)
Alex Lau

Lemon zest masuk dan pada Lemon-Lavender Pound Cake ini. Foto: Alex Lau

Tambahnya kepada Barangan Baked

Sedikit sutera sitrus pergi jauh dalam barangan yang dibakar. Sama seperti garam, secubit atau sebagainya akan meningkatkan rasa unik yang ada sekarang (seperti mana-mana bar Raspberry Crumb Apple), atau membantu kue-kue sitrus, seperti jeruk lemon, benar-benar menyanyi. Sebagai contoh, Pai Lime Key ini akan merasakan satu nota dengan hanya jus limau. Ia adalah semangat yang membawa pulang. Walaupun resipi tidak memanggil semangat, anda boleh melipat satu sudu atau dua lemon, jeruk, atau semangat jeruk ke dalam hampir setiap roti manis, muffin, scone, biskut, dll..

skirt-steak-dengan-shallot-pan-saus
Nicole Franzen

Ini Shallot Pan Sauce mudah mendapat rangsangan dari semangat jeruk segar. Foto: Danny Kim.

Buat Sos yang lebih baik

Sos kuali dadakan adalah cara super mudah untuk menambah oomph kepada daging panggang yang mudah. Ia tidak mengambil banyak, tetapi ia sepatutnya seimbang. Kekayaan tangkapan pan dan keberanian stok dan wain seimbang oleh kejutan jeruk segar jeruk. Tambahnya dalam beberapa minit terakhir memasak supaya tidak pahit.

dihancurkan-beets-with-lemon-vinaigrette
Christina Holmes

Biji-bijian yang dihancurkan itu tiada apa-apa tanpa vinaigrette lemoni mereka. Foto: Christina Holmes

Campurkan Vinaigrette yang Cerah

Sekiranya anda mencampurkan vinaigrette di rumah (dan anda sepatutnya), mengapa tidak mengambil 30 saat tambahan untuk memupuk semangat jeruk di sana? Sekiranya anda menggunakan semangat jeruk bukannya atau sebagai tambahan kepada cuka, anda diperlukan secara praktikal. Jangan lupa untuk bersemangat sebelum mengiris ke dalam buah!

creamed-swiss-chard-with-lemony-breadcrumbs
Christina Holmes

Serbuk roti lemon adalah bahagian terbaik dari Creamed Swiss Chard ini. Foto: Christina Holmes

Bungkus Bengkak Roti Anda

Serbuk roti buatan sendiri adalah satu perkara yang indah-bukan sahaja mereka rasa lebih segar dan lebih kenyal, anda boleh mempersiapkan diri sendiri. Gabungan kegemaran kami adalah campuran minyak zaitun yang mudah, ketuhar panas, dan pancuran lemon zest.

ketam-dengan-panggang-tomatillo-mayo
Alex Lau

Makanan goreng mendapat tumpuan dari semangat, seperti Kek Ketam ini. Foto: Alex Lau

Ringan Makanan Fried

Makanan goreng boleh menjadi berat (walaupun ia sentiasa lazat). Ringankan (sekurang-kurangnya dari segi perisa) dengan sengaja meretas semangat jeruk ke dalam adunan. Segala-galanya dari kek kepiting hingga goreng ke arancini adalah yang terbaik dengan semangat. Ini sama berlaku untuk kedua-dua resipi manis dan gurih.

kambing-bacon-burger-dengan-pedas-aioli
Alex Lau

Aioli ini membungkus pukulan, berkat lemon zest dan bawang putih. Foto: Alex Lau

Meningkatkan Purata Mayo atau Aioli

Kaya, berkrim, fatty-in-the-good-way aioli dan mayo memohon untuk mencetuskan sesuatu yang cerah dan ringan bahkan skor. Walaupun kami suka saus emulsi buatan sendiri yang baik, teknik ini sangat berguna untuk menghiasi mayo yang dibeli dan aioli.

Lemon segar-lada-garam-646
Hirsheimer + Hamilton

Gosok dan briny dibuat lebih baik dengan semangat. Foto: Hirsheimer + Hamilton

Membina Betina Lebih Baik

Lemon-Lemon Salt Rub ini adalah bukti: Memasak daging dengan citrusy, rasa cerah dari get-go adalah cara terbaik untuk mengambil ayam panggang, steak, atau panggang dari “baik” hingga “lebih lagi, tolong.”