Ya, Saya Membuat Makanan Bayi pada Hujung Minggu Saya. Jangan Hukuman Saya

Sertai perbincangan kami tentang bagaimana untuk meningkatkan pemakanan sihat, selamat minggu ini di The Feed

Penulis dengan anaknya

Sembilan bulan yang lalu, saya menjadi bapa. Saya seorang lelaki yang cemas pada umumnya, tetapi keadaan ibu bapa ini membentangkan pelbagai isu baru: Adakah saya dapat menjaga anak saya selamat? Adakah dia sihat? Dan, setelah berada di belakang perkara-perkara hidup ini, adakah dia akan menjadi salah seorang dari mereka yang berusia 8 tahun yang menegaskan menu berputar jari-jari ayam, mac n ‘keju, dan PB & Js? Saya tahu saya tahu. Malah saya bergulir mata saya. Tetapi dengarlah saya: Apabila saya dewasa, makan adalah satu perkara yang menyatukan keluarga saya. Kita semua suka makanan, walaupun fasa anti-kentang ringkas kakak saya. Sebagai kanak-kanak, kita makan banyak makanan laut, klasik Itali-Amerika, sayur-sayuran dari kebun, kebanyakannya kerana kita terpaksa. Ibu saya tidak memasak tukang masak ringkas. Kita semua duduk dan makan perkara yang sama, bersama-sama.

Saya mahu itu.

Jadi sebelum anak saya dapat makan “makanan” sebenar, saya membaca buku dan blog mengenai bayi dan makan. Saya bertanya rakan dan rakan sekerja untuk mendapatkan nasihat. Saya fikir mengapa ini adalah isu. Lagipun, mungkin tidak ada satu badan sastera berdasarkan membuat bayi India mencuba sayur-sayuran. Betul kan? Dan ketika tanda enam bulan itu bergulir dan dia boleh makan makanan padat, saya menjalar masuk.

Hari-hari ini, saya menghabiskan beberapa jam setiap hujung minggu membuat apa yang saya rasa adalah “makanan bayi”: kebanyakan sayur-sayuran, daging, dan ikan tulen untuk dia makan. Malah, saya memasak lebih banyak untuknya daripada yang saya lakukan untuk saya dan isteri saya. Berikut adalah beberapa kegemarannya (saya?):

-Skuasy, cubed dan panggang dalam minyak zaitun dengan sudu jintan

-Lobak lobak dalam mentega, kemudian direbus dengan jus oren dan serbuk kari

-Ikan kukus (tilapia bagus untuk perkara seperti ini) dengan bayam dengan cepat dengan minyak zaitun

-Kukus atau kale kukus, dengan memerah jus lemon

-Dada ayam tanpa tulang yang tidak berpenghuni dengan daun bawang dan apel

-Lentil disimbul dengan wortel dan bawang

-Beet. Kanak-kanak suka hanya bit lurus kukus

Saya puri ini dengan stok ayam (protein!) Dan kadang-kadang saya akan bercampur dengan sedikit kefir atau yogurt biasa (lebih banyak protein!). Ragu-ragu bahawa dia akan mendapat gigi manis ibunya (maaf, sayang), saya menjauhkan diri dari barang-barang manis – tidak ada buah lurus selain daripada beberapa sos apel buatan sendiri yang anehnya, dia seolah-olah acuh tak acuh. Dan pergi angka, kanak-kanak nampaknya suka segala-galanya. Kebanyakannya, saya meneka, kerana dia tidak tahu bahawa tidak suka adalah pilihan.

Kami akan melihat apa yang berlaku apabila dia mendapat kehendak sendiri dan melemparkan yang sesuai – dan kemungkinan besar beberapa pucuk Brussels – di meja. —Scott DeSimon