Spiedies Adakah Sandwich Terbaik Anda Pernah Pernah Dengar

Spiedie sandwich adalah kepada saya apa yang cheesesteaks adalah kepada penduduk asli Philadelphia. Hidangan sederhana ini berasal dari kampung halaman saya di Binghamton, New York, dan ia tidak terdengar seperti sesuatu yang istimewa di atas kertas. Ia adalah kiub ayam daging ayam, daging babi, daging lembu, atau kambing hitam, panggang, dan disajikan dalam gulungan atau roti segar Itali. The zesty marinade rasa sedikit seperti pakaian Itali, dan apabila ia mencecah gril, ia caramelizes cepat di luar dan tetap super lembut di bahagian dalam. Ia adalah kepuasan segera pada yang terbaik.

Perkara pertama yang saya makan ketika saya pulang ke rumah untuk melawat keluarga saya adalah spiedie, dan ia sangat popular di rantau Upstate New York saya bahawa kami mempunyai festival untuk itu. Spiedie Fest dan Balloon Rally telah berlaku setiap bulan Ogos di Binghamton selama 33 tahun. Di sana, anda boleh mencuba pelbagai jenis speki di persekitaran yang sangat berasap, melihat rawak band-boy band O-Town yang dilakukan ketika saya masih kecil, dan pada tahun ini ia adalah bintang negara Kellie Pickler-dan mungkin berani naik belon udara panas.

asal spiedie marinade
Foto oleh Alex Lau

Lupo yang klasik “Endicott-style” pengapalan Itali.

Asal-usul spesis itu dipertikaikan secara meluas, tetapi nama yang dilaporkan berasal daripada perkataan Itali “spiedino,” yang diterjemahkan kepada “skewer” dalam bahasa Inggeris. Terdapat empat pilihan daging di kawasan Binghamton: ayam, daging babi, daging lembu dan kambing. Cara klasik untuk memakannya adalah dengan mengambil sepotong bakeri Endicott roti tempatan Itali yang segar Jim Roma adalah pilihan yang popular-dan bungkusnya di sekitar daging di tusuk sate. Ia hampir seperti potholder sehingga anda boleh mengeluarkan semua daging sekaligus dan segera makan. Yang terbaik kedua adalah roll hoagie yang besar, dipenuhi dengan daging dan daging sahaja daging. “Anda sentiasa boleh memberitahu seseorang dari luar bandar kerana mereka bertanya apa jenis topping yang anda letakkan di atasnya,” kata Sam Lupo, Jr., pemilik bersama syarikat spekeri tempatan Lupo. “Tidak, anda hanya makan seperti itu!”

Lupo adalah spiedie kegemaran saya peribadi di kawasan itu. Walaupun Lupo tidak mendakwa bahawa keluarganya mencipta spiedie, bapanya dan versi pamannya dari “gaya Endicott” perkapalan di pinggir bandar Binghamton di mana dikatakan berasal dari ’30 -an-tetap sama sejak tahun 1951 apabila mereka membuatnya di kedai penjual daging tempatan mereka. Dia tidak akan mendedahkan resipi penuh pengasam, tetapi mendedahkan ada “minyak, cuka, dan rempah-rempah yang menghairankan sederhana”. (Label botol hanya menyenaraikan bawang putih, paprika, cuka cider, dan minyak jagung, tetapi ia mempunyai rasa perasa di Itali paling kurang tambah oregano.)

Sekarang, hampir 70 tahun kemudian, mereka menjual beribu-ribu paun sperma seminggu. Beruntung untuk saya, mereka menjual botol botol mereka ($ 3.49) dan daging pra-marinated ($ 8.50 per paun) di kedai-kedai di seluruh negara dan dalam talian. Satu lagi pilihan popular ialah Salamida State Fair Spiedie Sauce, dan mereka mempunyai URL pesaing: spiedies.com dan spiedie.com. Drama!

spiedie marinades bottled
Foto oleh Alex Lau

Ingin mendapatkan liar? Terdapat lemon-bawang putih, gaya Buffalo, dan mangga-cilantro spiedie marinades juga.

Sama ada anda membeli atau membuat pengasam anda, langkah terpenting dalam pembuatan spesis adalah merapatkan sekurang-kurangnya 24 jam, atau sehingga beberapa hari. Penggunaan Lupo hujung sirloin daging lembu, kambing atas sirloin, sirloin babi, dan dada ayam tanpa kulit, semua dipotong menjadi 1 “kubus.Anda boleh mengetikkan lidi ke dalam tusuk atau menggunakan rak topper kawat ketika memanggang – Anda tidak mahu mereka jatuh melalui grates. Lupo menggunakan panas tinggi pada panggangan gas arang di restoran mereka, tetapi jika anda terperangkap di dalam rumah, anda boleh memasak atau memakannya.

ayam spiedie skewers.png
Gambar oleh Peden + Munk

Versi Maghribi sperma ayam mempunyai tomato dan bawang pada lidi.

Penyunting makanan kanan Chris Maghribi letakkan spininya sendiri pada pengapisan seperti spiedie untuk Selamat menjamu seleraisu Jun, menambah tomato dan bawang manis untuk tekstur dan rasa tambahan. Sejak dia tidak pernah ke Binghamton sebelum ini, saya membawa sebotol pengapuran Lupo dari rumah untuk dia bandingkan. Walaupun Maghribi lazimnya melawan botani dan pembalut botol, dia masuk ke dalamnya. “Ia sangat agresif dengan garam dan rempah-rempah,” katanya selepas mengambil gigitan ayam goreng segar BA dapur uji. “Ia bukan super berasid tetapi menaikkan daging dan karamelnya dengan baik.”Sudah cukup lucu, Maghribi mendapat berita mengenai wakil dari wakil editor Andrew Knowlton, yang juga tidak pernah ke rantau ini. Knowlton mencuba sandwic di Ticonderoga Club di Atlanta, yang dijalankan oleh penduduk asli Binghamton dan tuan rumah “Spiedie Mondays.” Nota sebelah: Saya sedang mencari untuk membawa kelab spiedie-a-minggu yang menarik ini Selamat menjamu selera, jadi tunggu.

Dengan musim panas musim panas yang akan bermula, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menambah spekium ke barisan anda. Sekiranya anda terpaksa melompat di balon udara panas juga, lebih banyak kuasa untuk ya.

Dapatkan resipi Maghribi:

ayam-spiedie-skeweres-with-italian-dressing.jpg

Chicken Spiedie Skewers dengan Dressing Italian