Sos yang Akan Sebenarnya Membuat Anda Ingin Makan Pasta Gandum Keseluruhan

Selamat Datang ke Cooking Without Recipes, di mana kami mengajar anda cara membuat hidangan yang kami sayangi, tetapi jangan terlalu risau tentang butiran resipi yang menarik, jadi anda boleh membuat putaran anda sendiri. Ini adalah penyunting makanan senior Chris Morocco yang kaya dengan sos tomato-tomato yang sempurna untuk pasta gandum.

Saya bukan orang yang pernah merasakan buruk tentang makan mangkuk besar untuk makan malam. Tetapi saya merasakan kebajikan apabila pasta itu adalah gandum. Ia menang-menang, kerana saya mendapat pengalaman bijirin, katakan, farro, dalam sebahagian kecil daripada masa yang akan membawa saya untuk memasak seluruh farro. Dan saya boleh memutarnya di atas garpu.

Yang mengatakan, saya perhatikan bahawa hanya meletakkan buatan sendiri biasa (baik-baik saja, baik-baik saja, ia dijual Rao’s) sos tomato di atasnya tidak berfungsi kerana pasta gandum-gandum sangat gila dan sengit sehingga ia menenggelamkan apa saja rasa anda Tambah. Tetapi jika anda berdagang di marinara untuk sos yang lebih kuat, seperti puttanesca atau amatriciana, tiba-tiba ia seimbang.

Pada ketika ini saya harus bersih-jika dia berlaku untuk mencari jawatan ini-dan mengatakan bahawa sos itu sebenarnya diilhamkan oleh isteri saya, yang ibu biasa membuat sesuatu yang serupa. Kali pertama dia memasaknya untuk saya, saya fikir ia adalah Frankenstein kecil. Kismis? Kembang kol? Wain? Suatu rasa, dan saya dengan serta-merta memahami kacang-kacangan Sicily rasa-pinus, ikan bilis, kismis, wain merah, dan tomato-semuanya dimasak ke dalam sos yang kaya yang berdiri sehingga pastinya gandum-bijirin yang paling kecil yang kamu lemparkan padanya.

cwar healthy ish weeknight dinner mise
Laura Murray

Inilah prosesnya: Potong satu kepala kecil kembang kol ke dalam floret, buang dengan beberapa Tbsp. minyak zaitun dan garam dan lada, kemudian panggang pada suhu 425 ° F sehingga kepingannya sangat lembut dan kelihatan coklat gelap di tempat, kira-kira 30 hingga 40 minit.

Sementara itu, dalam ketuhar Belanda bersaiz sederhana atau masak kebesaran besar 1 cincang bawang kecil kecil dan kuning, 6 ulas bawang putih yang dihiris, 1 hirisan lada chili merah segar (atau ½ tsp serpihan lada merah), 1 2-oz. ikan timah yang disiram, dan 2 Tbsp. kacang pain dalam 3 Tbsp. minyak zaitun sehingga lembut dan sangat wangi, kira-kira 10 minit. Tambah ¾ cawan wain merah jika anda mempunyai beberapa di tangan dan masak sehingga dikurangkan oleh separuh, kira-kira 4 minit. Jika anda tidak mempunyai wain, anda boleh pergi terus ke tomato, sambil menambah 1 28-oz. boleh ringan dihancurkan, tomato keseluruhan dikupas, bersama dengan 2 Tbsp. kismis atau kismis. Musim dengan garam dan lada dan masak, kacau sehingga tomato tebal dan berkurangan hampir separuh, sekitar 20 minit.

Semasa semua yang sedang berlaku, dapatkan air pemanis anda. Masak 12oz. daripada spaghetti keseluruhan bijirin atau farro sehingga sangat al dente (Saya dapati ia tidak seperti memaafkan ketika terlalu matang sebagai pasta biasa). Tiriskan, buat secawan cawan memasak pasta. Tuangkan pasta ke dalam periuk atau kuali dengan sos yang anda buat, bersama dengan beberapa percikan cuka memasak pasta yang disediakan dan kembang kol yang dipanggang. Masak, melemparkan dengan sudu, dan tambah percikan atau dua lagi cecair pasta sehingga sos mulai melekatkan pasta. A segenggam Parm di sini tidak akan menyakitkan sesiapa pun, terutamanya kerana anda jarang menambah sebarang mentega untuk sos ini-ia sudah banyak kaya.

Hidangkan di atas dengan lebih banyak Parmesan dan berasa bebas untuk makan pencuci mulut. Anda hanya makan pasta bijirin, jadi anda telah memperolehnya, betul?

Mahu lebih Memasak Tanpa Resipi? Cari semua di sini.

Keju pasta-atau tiada apa-apa sama sekali:

Cacio e Pepe, Jalan Baru