Snek Peanut Tangy Anda akan Ingin Makan oleh Handful

Selamat Datang ke Cooking Without Recipes, di mana kami mengajar anda cara membuat hidangan yang kami sayangi, tetapi jangan terlalu risau tentang butiran resipi yang menarik, jadi anda boleh membuat putaran anda sendiri. Ini adalah Trigg BrownResipi untuk kacang panggang (a.k.a. “kacang panas”) berkhidmat di restorannya di Brooklyn Taiwan Win Son.

Saya dibesarkan makan kacang tanah di Virginia, tetapi mereka juga popular di Taiwan, di mana anda akan sering mendapatkan kacang rebus atau kacang kedelai untuk menggigit semasa anda menunggu makanan anda. Di Win Son, kita mahu orang berasa seperti mereka boleh makan makanan ringan dan minum dalam persekitaran santai dan meriah untuk mengambil apa yang mereka akan lakukan. Kami merasakan kacang tanah-makanan ringan yang melampaui generasi dan budaya-adalah sempurna. Plus, kacang masin membuat orang minum bir.

Pertama, saya membuat campuran rempah ini supaya saya menyimpan simpanan kering sepanjang masa. Pada asasnya, saya bersulang 2 oz setiap satu daripada buah pelaga hijau, ketumbar, Lada Szechuan, dan lada putih dan campurkan semuanya dalam pengisar rempah. Kemudian saya akan tambah 2 oz setiap satu daripada serbuk Bawang putih, lada cayenne, dan Lima rempah Cina. (Anda boleh menghidupkan ini dengan fenugreek, pelbagai jenis lada, atau sebarang serangan terhadap anda.)

Jadi katakan kita akan buat sebiji kacang mentah, kacang merah kulit. Di restoran, saya akan memakannya selama lima minit dalam empat liter minyak, tetapi anda juga boleh melambungkannya dalam beberapa minyak dan buang mereka di dalam ketuhar pada suhu 375 ° selama 25-30 minit. Seterusnya, saya akan membuangnya ke dalam mangkuk logam besar dan saya akan memukulnya dengan beberapa garam, MSG, dan itu campuran rempah. Anda akan melihat mangkuk panas seperti najis, jadi mereka sebenarnya jenis terus makan di sana. Kemudian saya biarkan mereka menyejukkan pada dulang lembaran dengan campuran rempah itu. Apabila tetamu tiba, dapatkan kuali yang panas, tambah kacang kering, dan biarkan mereka mula panas.

Dalam kuali, saya melempar sekumpulan bawang merah yang dicincang dan mungkin separuh sekelompok cilantro cincang (Saya fikir akar adalah bahagian yang paling baik) dan herba akan mula mengeluarkan beberapa air mereka. Saya mempunyai botol perasan kecil satu bahagian shiro dashi, dua bahagian minyak bijan. Saya pada dasarnya deglaze dengan itu supaya ia kot kacang. (Jika shiro dashi terlalu sukar untuk datang, anda juga boleh taburkan pada dashi hon seperti garam.) Anda mahu berhati-hati bahawa anda tidak berpasir mereka juga beratnya dengan garam dan campuran rempah, tetapi ia masih jauh lebih daripada yang anda fikirkan. Seperti tukang masak purata akan berkata, “Ugh, itu terlalu banyak garam!” Percayalah saya, tidak.

Apabila mereka keluar dari kuali, saya memasukkannya ke dalam mangkuk dan berkhidmat dengan pipi kapur. Saya suka membiarkan orang menyesuaikan diri sendiri. Ia memberi mereka ilusi kawalan.

Masih lapar lagi untuk kebaikan Win Son?

winson-taiwan-spread.jpg

5 Cili-Spiked, Cilantro-Laden Resipi dari Salah satu Restoran Paling Hangat di Brooklyn