Semua Mengenai Goji Berries Kering, Kismis Superfood

Pada pandangan pertama, beri goji kering kelihatan seperti tidak lebih hebat daripada kismis merah yang sedikit besar. Tetapi buah-buahan yang padat nutrien ini, yang merasakan seperti salib antara cranberry, ceri, dan tomato, membuat penampilan biasa di Instagrams blogger makanan kesihatan popular seperti Hemsley dan Hemsley dan Akar Baru Saya. Apa yang istimewa tentang buah beri manis ini? Inilah panduan anda untuk makan dan memasak dengan beri Goji.

Apa yang Anda Perlu Tahu

Beri goji adalah asli di bahagian Asia, terutamanya kawasan pergunungan Tibet Himalaya, di mana mereka telah digunakan untuk beribu-ribu tahun untuk tujuan perubatan dan rohani. Oleh itu, jarang sekali melihat berry goji segar-yang tumbuh di atas pokok anggur yang subur dan menyerupai tomato Roma kecil-di Amerika Syarikat Di sini, anda akan paling banyak mencari buah goji kering dan serbuk goji berry, yang mana kedua-duanya boleh anda beli di kedai makanan kesihatan dan semakin, di pasaraya yang lengkap. Beri goji kering mempunyai rasa yang jelas mengingatkan sejenis kranberi atau ceri masam.

Memuatkan

Lihat di Instagram

Goji berry (kiri atas) adalah topping yang popular untuk mangkuk smoothie, bersama dengan biji rami dan biji chia. Foto: Instagram / @ leefromamerica

Cara Makan Mereka

Anda boleh memasak dengan berry goji kering dalam kedua-dua resipi manis dan sedap. Cara paling mudah untuk bermula ialah menggunakan berry goji kering seperti yang anda akan gunakan untuk kismis. Ini bermakna meletakkan mereka dalam barangan yang dipanggang seperti kue, di atas oatmeal atau bubur pagi anda, dalam campuran jejak, atau dengan segenggam sebagai makanan ringan. Anda juga boleh merendam beri goji kering dalam air panas selama beberapa minit sehingga mereka telah melembutkan. Apabila dibuang rehidrasi, rasa berry goji hampir seperti “tomato ceri yang sangat manis,” kata Julie Morris, chef eksekutif Navitas Naturals, sebuah syarikat makanan kesihatan yang menjual berry goji kering organik.

Lipat berry yang terhidratkan ke dalam nasi pudina dan pilafs bijirin, salsas, cabai, atau apa-apa lagi yang boleh mendapat manfaat daripada sedikit rasa sedikit manis goji. Anda juga boleh menggabungkan satu sudu berry goji direndam ke dalam smoothies, saus tomat, atau pencuci mulut beku seperti ais krim dan popsicles untuk rasa dan rangsangan pemakanan. Morris mengatakan sesetengah orang mencari serbuk berry goji kering lebih mudah untuk dimasukkan daripada beri apabila menyediakan makanan yang lancar seperti sos, salad salad, dan smoothies.

panas-oat-quinoa-bijirin
Christina Holmes

Rawat berry goji anda seperti kismis dan lipatnya ke dalam oatmeal pagi atau bijirin panas anda. Foto: Christina Holmes

Faedah Kesihatan

Terdapat banyak maklumat yang sesat di luar sana mengenai manfaat kesihatan yang melampau dari buah beri kecil ini. Sebagai contoh, tidak ada bukti saintifik yang beretika bahawa beri goji boleh mengubah kesan penuaan, menyebabkan penurunan berat badan, atau mengubati arthritis, di antara mitos kesihatan lain yang meluas. Berikut adalah apa yang kita tahu: seperti semua beri, beri goji membungkus dos besar phytochemicals, yang merupakan sebatian yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, biji-bijian, dan makanan berasaskan tumbuhan lain yang melindungi terhadap pelbagai penyakit dan kanser. Mereka juga kaya dengan membunuh mikronutrien seperti vitamin A, vitamin C, dan besi, dan mengandungi semua 8 asid amino penting manusia yang kita tidak menghasilkan secara semula jadi dan perlu mendapatkan makanan. Servis berry 1-ons mengandungi 4 gram protein dan 3 gram serat.

Jeweled-beras-646
Peden + Munk

Lipat berry goji direndam ke dalam nasi dan hidangan bijirin seperti Nasi Jeweled ini. Peden + Munk

Tips Membeli

Apabila membeli beri goji kering, periksa label pakej untuk memastikan tiada gula tambahan atau bahan pengawet seperti sulfur dioksida, yang kadang-kadang ditambah kepada buah-buahan kering untuk membantu memelihara warna mereka. (Dan jika anda bimbang tentang membeli organik yang diperakui, periksa pakej untuk maklumat itu juga.) Morris mengatakan beri goji kering yang berkualiti tinggi akan kering tetapi masih mengekalkan sedikit gigitan lembut, seperti kismis yang sedikit kenyal. Anda mungkin perlu bereksperimen dengan beberapa jenama yang berlainan, kerana masing-masing mendidih beri sedikit berbeza, tetapi jika anda mendapat beg buah berry terutama renyah, itu mungkin tanda anda mendapat beg buruk.

Cara Simpan

Simpan beri goji kering di tempat yang sejuk dan gelap (pantry anda hanya baik-baik saja). Mereka akan menyimpan sekurang-kurangnya setahun, walaupun jenama yang membungkus berry dengan pengawet tambahan boleh mengiklankan jangka hayat yang lebih lama. Pastikan untuk menyimpan buah kering daripada kelembapan untuk mengelakkan mereka daripada berkumpul.

Dapatkan Resipi: Oat Panas dan Quinoa Cereal