Segala-galanya yang perlu anda ketahui mengenai Yis Pemakanan, Debu Cheeto Alam

Terdapat topping cheesy dan nutty yang kami salurkan pada salad kami, sayuran panggang, dan pasta pada hari-hari ini-tetapi bukan keju. Ia adalah yis pemakanan, perasa makanan yang tidak kaya dengan tenusu terutama digemari oleh vegan untuk rasa kejunya. Kemungkinannya, anda tahu yis pemakanan sebagai “serpihan kuning emas pelik yang saya lalui di lorong makanan kesihatan.” Dan walaupun kita tidak akan pernah melepaskan Parm kami, inilah sebabnya mengapa yis pemakanan boleh menjadi kedai makanan kesihatan kegemaran baru yang anda cari apabila orang-orang yang suka bersuara mogok, anda tahu?

Psst – itu bukan keju pada popcorn ketagihan ini. Foto: Alex Lau

Apa yang Anda Perlu Tahu

Yis pemakanan – kadang-kadang disebut sebagai “nooch” – adalah bentuk tidak aktif (misalnya mati) dari ketegangan yis yang dikenali sebagai Saccharomyces cerevisiae. Ia adalah ketegangan bakteria yang sama digunakan untuk roti leaven, kecuali ia telah dipasteurisasi untuk mengeringkan yis untuk mengekstrak faedah pemakanannya. Dr. John Westerdahl dari Bragg Live Food Products, pengeluar makanan semulajadi yang menjual yis pemakanan, menerangkan yis ini ditanam dalam tong molasses, nutrien, dan air. Apabila yis matang, ia akan dicurahkan ke tali pinggang penghantar dan melalui proses pengeringan yang memecahnya menjadi serpihan kecil. Yis pemakanan yang boleh anda beli di kedai mempunyai warna kuning yang cerah dan yang paling biasa dijual ialah tepung atau dalam kepingan yang menyerupai makanan ikan. Dapatkannya di kebanyakan kedai makanan kesihatan, dan di kuali atau balang di pasar yang lengkap seperti Whole Foods.

Brokoli yang dicincang dan dicincang dengan kacang ini mendapat bau rasa dari yis pemakanan. Foto: Peden + Munk

Cara Makan Ia

Gunakan yis pemakanan dengan cara yang sama seperti keju parut. Taburkannya dengan apa-apa dari salad dan sayuran panggang ke pasta dan nasi untuk meningkatkan rasanya yang halus dan sedap. Singkirkan beberapa sudu besar dengan sedikit minyak zaitun, garam, dan popcorn yang baru muncul untuk snek “cheesy” untuk menyaingi cip berperisa yang paling ketagihan atau puding jagung, tolak tenunan makanan atau pewarna makanan neon.

Sejak diet vegan menyekat penggunaan produk tenusu (termasuk keju), yis pemakanan biasanya dipanggil dalam versi vegan resipi yang secara tradisional dibuat dengan banyak keju. Lakukan carian Google cepat untuk vegan mac dan keju, pesto, enchiladas, atau risotto, dan kemungkinan bilangan yang baik dari resipi tersebut akan termasuk yis pemakanan.

Faedah Kesihatan

Satu hidangan bersaiz makan ragi pemakanan mempunyai hanya 20 kalori, namun bungkus dalam jumlah protein yang sangat padat. (Ini berbeza dari jenama ke jenama; jenama Bragg mempunyai tiga gram protein setiap hidangan.) Walaupun ragi mempunyai kualiti semulajadi yang enak, ia tidak mempunyai natrium. Ramai (tetapi tidak semua) jenama yis pemakanan dikuatkan dengan vitamin B12, vitamin penting yang menggalakkan sistem saraf yang sihat dan menghalang jangkitan anemia. Vitamin B12 biasanya hanya terdapat dalam produk haiwan (mis. Tenusu), ragi pemakanan yang diperkayakan adalah sumber nutrien yang boleh dipercayai untuk vegan.

Bragg adalah salah satu daripada beberapa pengeluar yis pemakanan yang boleh didapati secara komersial. Foto: Bragg

Tips Membeli

Yis pemakanan secara semula jadi bebas daripada tenusu, telur, gandum, kacang, dan jagung. Walau bagaimanapun, jenama yang berbeza mempunyai piawaian pembuatan yang berbeza-beza, jadi sentiasa semak label pakej jika anda mengambil berat tentang alergi tertentu. Periksa juga pembungkusan jika anda berminat membeli yis pemakanan dengan vitamin B12, kerana tidak semua jenama diperkuatkan.

Cara Simpan

Simpan yis pemakanan di tempat yang sejuk, gelap atau di dalam peti sejuk dan perlu menyimpan selama dua tahun.

Dapatkan resipi: Popcorn dengan Ragi Pemakanan dan Lada Aleppo