Salad wortel adalah resipi terbesar sepanjang masa

Anda telah mendengar cerita sebelum ini: Sebuah pemikiran Amerika muda bergerak ke Paris dan mendapati rahasia masakan Perancis dari seorang wanita yang elegan dengan chignon dan pengetahuan mendalam tentang ayam panggang yang sempurna.

Ini bukan kisah itu, walaupun saya tidak akan berpura-pura saya tidak menyimpan beberapa ilusi ini apabila saya berpindah ke bandar sebagai pekerja berusia 18 tahun untuk bekerja sebagai pengasuh. Tetapi kemudian saya menetap di ruang bawah tanah saya di pinggir bandar yang suram, di mana salah satu tugas saya memaksa tiga kanak-kanak di bawah usia enam sup kentang, wortel, dan puncak hijau-ya, puncak-daun (ini pada permintaan ibu mereka). Saya akhirnya berhenti kerja ini dan mula bekerja untuk keluarga baru, di mana kanak-kanak itu lebih baik, tetapi kemahiran memasak sama-sama tidak ada. Kanak-kanak ini (dan ayah mereka) makan jari-jari ayam beku dan terbabas apabila saya mencadangkan risotto mungkin bagus.

Saya telah patah, kesepian, dan sepenuhnya meninggalkan seorang mentor masakan Paris. Oleh itu, hidangan pertama yang bercakap dengan saya di Paris bukanlah quiche yang paling menarik atau yang paling mendalam coq au vin. Ia adalah salad wortel yang dicincang dari bahagian makanan yang disediakan oleh Monoprix tempatan. Tersedia hanya beberapa euro di hampir setiap pasar raya di Paris, ia memenuhi keperluan untuk makanan dengan cara yang lain yang dimakan tekanan dari Nutella tidak dapat. Akhirnya, saya mula membuat saya sendiri, menambah lebih banyak sayur-sayuran, biji dan herba, menjadikan snek supermarket saya menjadi makanan yang sebenar.

Salad ini adalah besar dan menghiburkan dengan cara yang memungkiri asas apa-apa tetapi wortel, cerah dan sedikit manis dengan gigitan yang memuaskan di suatu tempat antara renyah dan kenyal. Rasanya lazat tanpa menuntut.

Dan kerana saya jatuh cinta dengan salad dalam bentuk terendah-lurus dari bekas plastik kedai runcit-apabila saya membuatnya sekarang, tidak ada kerinduan untuk rasa yang mistik dan tidak dapat diterima dari wortel Perancis dari pasar petani. Ini adalah resipi yang mudah menipu, kerana bagaimana sesuatu yang begitu rendah hati, begitu mudah, muncul sebagai sesuatu yang tidak dapat dilupakan? Saya rasa Monoprix mengajar saya tentang misteri masakan Perancis selepas semua.

Parut beberapa lobak merah di pinggir lebar parut kotak. (Sekiranya anda menaiki lapan penerbangan tangga dengan apa yang dahulunya rumah penjaja itu ada garret saiz bilik almari dengan hanya peti sejuk mini dan sinki-do ini sambil memandang ke Tour Eiffel.) Jika anda mempunyai kemahiran pisau yang hebat dan ruang kaunter untuk papan pemotong, julienned juga bagus. Tambah beberapa lobak yang dihiris nipis dan / atau adas julienned, jika anda berasa mewah.

Campurkan sayuran dengan a vinaigrette daripada 1 sudu teh sawi sawi, 3 sudu makan jus lemon, seperempat cawan minyak zaitun, dan sentuhan madu, bersama dengan beberapa cumin bakar dan benih adas (bilik air saya mungkin telah turun dewan terbuka, tetapi saya mempunyai plat panas untuk bersulang biji).

Tos pada beberapa kismis emas (jika anda mahu, ini memecah-belah), dan atas dengan pistachios panggang dan banyak pasli.

Lebih banyak Resipi Terbesar Sepanjang Masa