Rumpai Laut, Aisle 4: Mengapa Superfood Bacon-Flavour Boleh Menjadi Kale Seterusnya

Sekiranya penggunaan rumpai laut anda terhad kepada sup miso dan salad rumpai laut dari sudut sushi sendi, anda perlu bertemu dulse. Penyelidik pertaruhan anda tidak lama lagi akan merosakkan rumpai laut ini dengan semangat yang lazimnya digunakan untuk bacon kerana, dengan baik, ia rasa seperti bacon.

“Segar, dulsa mentah mempunyai minerality yang bagus dan rasa sangat seperti lautan,” kata Jason Ball, seorang koki penyelidik yang bekerja secara ekstensif dengan dulse di Pusat Inovasi Makanan Oregon State University di Portland. “Tetapi apabila anda memakannya, ia memerlukan banyak ciri-ciri yang berasap dan sedap yang sangat mirip dengan bacon.”

Bola sedang bereksperimen dengan cara untuk memasukkan dulse (sajak dengan “nadi”) ke dalam produk makanan komersial yang boleh di rak kedai sebaik sahaja musim gugur ini. Tetapi lebih pada yang kemudian-pertama, asas-asas.

dulse-utama
Stephen Ward / Universiti Negeri Oregon

Dulse segar menyerupai salad berdaun dan merah. Foto: Stephen Ward / Oregon State University

Dulse 101

Dulse adalah rumpai laut – kategori besar tumbuhan air masin yang boleh dimakan dan alga yang juga termasuk spesies seperti nori dan kelp. Seperti semua rumpai laut yang boleh dimakan, dulse menyediakan kekayaan serat dan protein, dan ia juga kaya dengan vitamin, mineral, asid lemak yang sihat dan antioksidan. Ia menyerupai salad berdaun, merah, dan tumbuh liar di utara Atlantik dan pantai Pasifik, di mana ia biasanya dituai semasa air surut dari awal musim panas hingga awal musim gugur. Kecuali anda mengenali seseorang yang menuai belahan liar, anda mungkin tidak akan dapat membelinya segar-sekali dituai, ia biasanya dikeringkan dengan segera untuk kesegaran maksimum sebelum ia dibungkus. Anda boleh mendapatkan produk dulse kering dari jenama seperti Sayuran Laut Pantai Maine di kedai runcit yang lengkap seperti Whole Foods. Cari daun lembu dan serbuk dulse, bubuk dulse, dan campuran perasa.

Dulse liar telah lama menjadi makanan utama di bahagian Eropah utara seperti Ireland, Scotland, dan Wales. Tetapi rumpai laut juga boleh ditanam, dan profesor Chris Langdon di OSU sedang melakukan perkara itu dengan ketegangan yang dipatenkan yang tidak bergantung kepada pasang surut atau musim dan boleh tumbuh sepanjang tahun (walaupun ia tidak tersedia secara komersial).

contoh-contoh
Stephen Ward / Universiti Negeri Oregon

Gerak arah jam, dari kiri atas: Keropok pukat bola, dulse kacang tanah rapuh rapuh, campuran dulse trail, dan dulse kering dengan bijan. Foto: Stephen Ward / Oregon State University

The Next Kale?

Bola, Lab Makanan Makanan Nordic, telah memasak dengan dulse yang disampaikan dari kemudahan Langdon selama berbulan-bulan, bereksperimen dengan pelbagai cara untuk menjadikan sayur-sayuran laut padat yang menggiurkan untuk menjadi pemakan yang paling rumpai laut. Sebahagian daripada ciptaannya yang lebih banyak termasuk roti tawar dengan dulsa digantikan untuk garam; bir yang diseduh dengan dulse kering dan bukan bel, ramen segera dengan paket rempah dulse, campuran jejak dengan kulit buah dulse-dan-pisang, dulse popcorn yang rapuh rapuh. Oh, dan jangan lupa tentang ais krim dulse. Dalam ujian rasa, Ball berkata pemenang besar adalah keropok padi dulse (“seperti seorang vegetarian chicharrón“) dan salad salad dulse dibuat dengan kicap dan cuka wain beras.

“Ayah saya adalah lelaki tua ini dari Midwest yang hanya makan daging dan kentang,” kata Ball. “Sekiranya saya memberinya segelintir dulse, dia akan melihat saya seperti saya gila, tetapi jika saya memberikan cip, sesuatu yang dia kenal, mereka boleh menjadi pintu masuk.”

Ball sedang bekerjasama dengan kontraktor untuk mengkomersialkan pakaian salad dulse dan mendapatkannya di rak di peruncit makanan Portland menjelang pertengahan musim gugur. Sementara itu, Langdon, yang kini menanam kira-kira 20 hingga 30 paun dulse mingguan, sedang mencari untuk bergerak beberapa operasi ke timur Oregon untuk menaikkan pengeluaran kepada 100 paun seminggu.

101613_JAR_PHOTO_PRINT_KIMCHI_BEETS_DULSE
Ozuké

Pertimbangkan Beet Ozuké, Dulse, dan Kale sebagai pintu masuk anda untuk semua perkara. Foto: Ozuké

Bagaimana Menggunakan Dulse di Rumah

Seperti yang telah kami sebutkan, anda kemungkinan besar akan membeli dan memasak dulse panen kering, bukan bahan segar. Nilai pemakanan Dulse tidak merosot selepas ia ditukar menjadi serbuk atau serpihan, jadi pilih produk yang paling mudah untuk anda. Simpan di tempat yang kering dan gelap (ia akan bertahan selama sekurang-kurangnya dua tahun), dan sebelum memasak, tarik buah pinggang dulse untuk memastikan mereka tidak membina sebarang batu kecil atau benda asing yang lain.

Untuk mencapai kesan seperti daging seperti itu, kocok beberapa daun daun kering dengan minyak di atas api sederhana sehingga masak, kemudian tampannya di antara dua keping roti dengan salad, tomato, dan mayonis untuk DLT. Makan dulsa mentah atau masak sebagai makanan ringan, atau tambahkan ke sandwic dan salad. Cuba serpihan dulsa yang ditaburi di atas telur atau popcorn, atau dicampur dengan vinaigrettes. Jika anda berasa benar-benar rumput laut, mulakan dengan produk yang mempunyai kuantiti dulsa yang terkawal di dalamnya, seperti bit jeruk Ozuké dengan dulse dan kale (ambil balang plum umeboshi mereka semasa anda berada). Dan pada ujung spektrum yang bertentangan, jika anda merasa lebih berani, tambahkan satu sendok kecil bubuk dulse untuk smoothies untuk goncang rumpai laut berkrim.

“Orang ramai mempunyai idea negatif rumput laut ini, tetapi saya akan suka dulse menjadi seperti mana-mana sebagai cendawan atau tomato,” kata Ball. “Saya rasa kita sedang dalam perjalanan.”

Sedia untuk lebih rumpai laut? Cuba mentega coklat kelp ini untuk saiz:

Kenapa Anda Perlu Mengagihkan Kubis Anda