Ricotta Salata Tidak Dapat Dipetik Pertama di Kelas Gim Tetapi Perlu

Makan malam lalai saya sedang menggulung bersama-sama sekumpulan perkara rawak di dalam peti sejuk saya dan kemudian memerah sekumpulan keju di atas. Pada saat-saat itu, saya berpaling ke ricotta salata, keju yang kurang sopan yang secara senyap-senyap membuat makanan saya lebih baik sepanjang masa. Ia tidak mencari perhatian seperti sepupu keju panggang yang popular (saya memandang kamu, Parmesan-saya mendapatkannya, kamu hebat, tetapi ada lebih banyak royalti daripada hanya Raja.)

Ricotta salata adalah apa yang berlaku apabila anda menekan, garam, dan ricotta segar kering. Ia tetap teguh apabila anda mengeringkannya, tetapi tidak begitu sukar sehingga anda tidak dapat merosakkannya dengan tangan anda. Fikirkan ia seperti keju feta yang lebih lembut dan kering, atau sepupu untuk cotija atau paneer. Ia mempunyai tekstur yang sempurna yang mudah larut dalam mulut anda tetapi juga cukup kuat untuk berdiri untuk salad kale yang serius-ia tidak akan hancur dan hilang. Ia mudah didapati di kebanyakan pasar raya dan jauh lebih murah daripada banyak keju keras lain. Jangan mengelirukan rasa dengan ricotta segar walaupun-ricotta salata adalah cara yang kurang susu dan cara lebih masin. Ia juga hebat untuk bercukur (seperti dalam gambar di bahagian atas) atau runtuh. Pada asasnya, batu ricotta salata.

bit-dan-rye-panzanella
Alex Lau

Ini bit dan rotan panzanella tidak akan ada apa-apa (tidak!) Tanpa ricotta salata. Foto: Alex Lau

Apa yang saya sukai ialah fleksibiliti: Ia cukup ringan sehingga tidak pernah mengatasi makanan, tetapi berfungsi hebat dalam sup, telur hancur, mangkuk gandum, pesto, panzanella (salah satu momen ricotta salata fave saya), situasi ayam yang tersisa, taco makanan yang anda ambil dari restoran yang boleh menggunakan sedikit lebih kehidupan, dan lain-lain.

Baiklah okay, baiklah, itu sedikit kapur dan boleh merasa sedikit seperti tanah liat lembap. Tetapi itu hanya masalah jika anda memakannya sendiri, yang saya tidak cadangkan. Simpan makanan ringan keju malam anda untuk sesuatu yang lebih lembut dan lembut seperti La Tur atau Purple Haze atau Cambozola atau ya, saya akan berhenti sekarang.

Kerana ia kering, tidak ada kelembapan terlalu banyak di keju-ia akan tinggal di dalam peti sejuk selama seketika. Oleh itu, beli baji separa sebulan, tuangkan segelas wain anda (ya, anda mempunyai kebenaran saya untuk mengisi terlalu tinggi), dan mencubanya di salah satu daripada resipi ini:

Peti sejuk-Menyelam Pesto Pasta
Herby Black Rice Salad
Salad Couscous dan Tomato Israel
Chilaquiles dengan Tomatillo Salsa dan Telur Blistered