Restoran ‘Tiada Pergantungan’ Memandu Nitpicker Nuts

Selamat datang ke The Nitpicker. Jason Kessler suka mengadu hampir seperti dia suka makan. Sertai dia dalam perjalanannya melalui alam semesta yang tidak sempurna.

(Kredit: Melissa Finkelstein / eBay)

Menu penuh dengan maklumat berkod. A “istimewa bermusim” yang mempunyai aprikot pada bulan Oktober bermaksud restoran tidak diganggu untuk mengubah sesuatu sejak musim panas (atau bahkan lepas musim panas). “Minyak truffle” hampir selalu bermaksud koki lebih peduli mengenai saiz rang undang-undang daripada kualiti ramuan. Apa-apa pun pada pembuka perkataan (“Appeteasers,” “Hooterstizers”) bermaksud anda perlu mendapatkan pantat anda secepat mungkin.

Kod tersembunyi boleh mengambil masa untuk mengambil, tetapi bendera merah tertentu mudah dilihat. Sebagai contoh: “Tiada Substitusi.”

Sudahlah hari-hari pelanggan sentiasa betul. Sesetengah restoran, sebenarnya mengambil pendekatan yang bertentangan. Chef menganggap hidangan mereka sangat berharga dan cantik sehingga mereka tidak dapat memikirkan pemakanan yang hanya mengubahnya – walaupun dengan penyiraman garam. Pada tahap tertentu, saya faham ini. Banyak masa, pemikiran, dan penjagaan masuk ke dalam mewujudkan menu menu yang sempurna. Itu tidak mengubah hakikat bahawa kadang-kadang orang tidak boleh makan perkara tertentu.

Mari buat perbezaan, di sini. Terdapat penggantian kerana pelanggan adalah orang yang suka bersemangat yang membenci ikan teri, dan terdapat penggantian yang berpunca daripada keyakinan diri atau sebab-sebab kesihatan. Saya tidak peduli dengan orang-orang yang menganggap mereka layak mendapat jenis yang pertama. Saya tinggal di Los Angeles. It’s Land of Ludicrous Ordering. Seperti Meg Ryan dalam Apabila Harry Bertemu Sally, Orang mahu salad itu, tetapi mereka mahukannya dengan berpakaian di sisi, crouton yang terlalu renyah, dan bolehkah anda menukar selada untuk bil-bil yang dicukur dengan tipis $ 100? Tolong? Untuk restoran yang memilih untuk mengabaikan keinginan seperti itu, saya katakan bravo.

Kebimbangan saya diarahkan di restoran yang tidak akan pada prinsipnya membuat penggantian, walaupun terdapat alasan yang baik untuk membuat perubahan (alahan, kepercayaan agama, lachanophobia), dan terutamanya apabila perubahan mudah dibuat (mis., meninggalkan sesuatu). Kes pada titik (dan salah satu yang Angelenos boleh semua pahit tentang): chef Sang Yoongastropub, Pejabat Bapa. Dia mungkin penyokong no-sub yang paling terkenal di seluruh LA, dan burger gourmetnya – dihiasi dengan keju biru Maytag, Gruyirah, arugula, dan kompos karamel-dan-applewood-smoked-bacon – adalah suar bersinar genre.

Yang mengatakan, itu tidak masuk akal bahawa Pejabat Bapa tidak akan menyediakan burger sans mana-mana bahan-bahan. Saya baru-baru ini pergi ke sana dengan seorang kawan yang terus agak halal (daging dan susu = tidak ada masalah; daging babi = masalah), dan yang dia mahukan adalah burger tanpa kompos bacon. Permintaan yang mudah, tidak syak lagi, tetapi satu restoran tidak akan menampung. Dia tidak mahu menukar sesuatu yang lain untuk menampung daging itu. Dia tidak mahu menghabiskan masa dapur dengan beberapa persiapan yang rumit. Dia hanya mahukan burger tanpa kompos bacon. Terima kasih kepada dasar “Tiada Penggantian atau Pengubahsuaian” mereka, mereka berkata tidak. Pejabat Bapa tidak bersendirian. Malah, beberapa restoran terbaik di L.A. mempunyai dasar-dasar pelanggan yang tidak mesra ini. Gesel utama Venice, Gjelina menjadi tajuk utama sejak setahun lalu kerana enggan untuk mengandung
Victoria Beckham salad salai asapnya dengan berpakaian di sebelah. Di Restoran mereka haiwan dan Anak Gun, tukang masak
Jon Shook dan
Vinny Dotolo menguatkuasakan dasar diplomatik (“perubahan dan pengubahsuaian ditolak dengan sopan”), tetapi adakah itu menjadikannya salah? Saya tidak fikir begitu, terutamanya apabila Shook telah dipetik dalam blog Today Show, berkata, “Adakah anda bertanya kepada Picasso untuk menukar lukisannya?”

Tidak, Jon, saya tidak akan. Kemudian sekali lagi, saya tidak makan lukisan.

Ini satu perkara untuk memastikan restoran anda berjalan lancar. Ia agak lain untuk mendapatkan fasis ke atas tetamu anda. Dalam pengalaman saya, dasar tidak menggantikan adalah situasi bodoh-saya-sekali. Saya akan berurusan dengan mereka buat kali pertama, tetapi selepas itu saya mendapat semua MacGuyver Kuliner. Anda tidak mahu berkhidmat saus tomat di burger anda? Tiada masalah, dude. Saya hanya akan membawa paket katak dari rumah. Dan jika saya benar-benar tidak dapat mendapatkan apa yang saya mahu di restoran anda, maka saya tidak akan masuk sama sekali. Terdapat terlalu banyak pertubuhan yang indah yang gembira mempunyai saya, dan tiada seorang pun daripada mereka membuat saya merasa seperti Meg Ryan – kecuali sudah tentu di Katz’s Deli. Saya akan mempunyai apa yang dia mempunyai … melainkan anda tidak akan membiarkan saya.

Berbasis di Los Angeles, Jason Kessler telah menulis untuk rancangan televisyen seperti Pejabat NBC, True Jackson, VP pada Nickelodeon, dan The MTV Movie Awards. Gambar oleh Matt Armendariz.

Ikuti dia di Twitter @thehungryclown.