Nasi Goreng Ini Sudah Lama Akan Menjadi Ruji Baru

Anda mungkin membuat beberapa versi nasi goreng sebelum-mengambil sekumpulan bekas makanan, meletakkannya dalam kuali panas, dan ada makan malam. Kami menyokong kaedah itu. Heck, kami menggunakan kaedah itu. Tetapi kami benar-benar mahu anda mencuba versi wackadoo ini yang menggabungkan pastrami dan sauerkraut. Ia akan membantu anda berasa selesa dengan semua resipi padi goreng bergerak ke hadapan. Mengapa? Kerana ia penuh dengan langkah-langkah pro yang mudah dikuasai (fikir: rasa perasa, menggilap teknik telur goreng, mendapatkan semua bijian panggang). Oh, dan ada pastrami yang lazat, lazat.

PSA: Resipi ini berfungsi dengan baik dengan nasi yang sudah duduk di dalam peti sejuk anda, kering.

(Hanya mahu resipi? Klik di sini!)

Pastrami Fried Rice crispy pastrami
Foto oleh Alex Lau

Haba 1 Tbsp. minyak dalam kuali medium atau besi tempa sederhana di atas api tinggi. Masak tentang 4 oz. pastrami (atau daging kornet), potong jalur kecil, sehingga kelihatan coklat dan rangup. Ini cukup menyeronokkan – ia tidak mengambil pastrami panjang untuk segar, dan ia akan menjadi sangat sukar untuk tidak menyelinap camilan ketika anda memasak sisa bahan-bahan. Mungkin masak sedikit lebih lagi supaya anda mempunyai beberapa untuk snek sebelum makan malam …. Bagaimanapun, sebaik pastrami segar, alihkannya ke mangkuk besar, dan letakkannya.

Okay, juga, anda boleh menggunakan kaedah pastrami ini untuk semua: Tambah beberapa rasa ke mangkuk gandum, taburkan sebagai topping sup, dan lain-lain. Sangat mudah dilakukan dan harus berfungsi dengan apa-apa jenis deli-bau daging yang kemudian, membosankan dihiris ayam belanda duduk di dalam peti sejuk. Ia boleh ditukar menjadi bit turkey renyah dalam beberapa minit sahaja.

Pastrami Fried Rice onions
Foto oleh Alex Lau

Kembali ke nasi goreng! Tambah lebih banyak minyak ke kuali. Untuk langkah ini dan beberapa yang berikut, anda mahu tambah 1-2 Tbsp. minyak tetapi juga melihat bagaimana pengeringan kuali kelihatan dan menggunakan penilaian anda tentang berapa banyak yang akan ditambah. Ingat, ini nasi goreng, bukan pilaf. Ini bermakna anda perlukan minyak! Bagaimanapun, tambahkan ½ bawang merah (nipis dihiris) dan masak sehingga lut dan hanya lembut-kira-kira 3 minit.

Pastrami Fried Rice sauerkraut
Foto oleh Alex Lau

Kemudian, tambahkan ½ cup sauerkraut dan kira-kira 1 Tbsp. daripada cecair pengambilannya. (Okay jadi jangan idiot seperti saya dan entah bagaimana menguruskan untuk mendapatkan pemercik cecair panas di mata anda.Tonton panas seperti orang biasa dan tidak suka saya, yang bercakap di telefon dengan ibu saya mengenai topik yang boleh benar-benar menunggu sehingga post-sauerkraut.) Juga tambah 1 Tbsp. parut, dikupas halia dan 1 Tbsp. sambal oelek (atau lebih jika anda menyukai perkara nyata pedas). Nota: Jika anda menambah bahan-bahan ini ke kuali semua sekaligus (sauerkraut melalui sambal), ia tidak akan berkecil hati. Kacau sekali-sekala sehingga cecair hilang, tambah garam dan lada, kemudian tambah campuran bawang keseluruhan ini ke dalam mangkuk dengan pastrami yang renyah.

Pastrami Fried Rice browning cashews
Foto oleh Alex Lau

Yep … lebih banyak minyak. Kemudian tambahkan ½ cawan masin, panggang panggang dan melemparkan mereka sehingga mereka kelihatan coklat keemasan. Ini perlu mengambil masa kira-kira 2 minit. Tebak apa yang kamu lakukan dengan kase? Jam sedap.

Pastrami Fried Rice stirring egg
Foto oleh Alex Lau

Aaaaaaaand lebih banyak minyak. Pukul 2 telur dalam mangkuk, kemudian masukkan separuh campuran ke kuali, kacau dengan kuat selama kira-kira 10 saat. Berikut adalah “a-ha moment” anda jika anda tidak pernah membuat nasi goreng sebelum-itulah bagaimana orang mendapatkan telur dalam nasi goreng untuk kelihatan seperti itu. Dan ia berlaku begitu pantas!

Pastrami Fried Rice cooking egg
Foto oleh Alex Lau

Kini, akhirnya ia adalah masa beras. Tambah 1½ cawan beras yang dimasak (ini sepatutnya kira-kira separuh daripada apa yang anda ada) ke kuali dan pasangkannya ke lapisan yang lebih baik, kemudian bersungguh-sungguh menggerakkan semuanya bersama-sama. Melakukan proses pelunturan ini beberapa kali sehingga bijir kering atau berasingan, kira-kira 3 minit. Tetapi! Sekiranya anda menggunakan nasi yang baru dimasak, ia mungkin akan terlalu basah untuk bekerja. Sekiranya anda ingin menggunakan bahan-bahan yang baru dimasak, anda harus baik-baik saja dengan nasi tidak mendapatkan “goreng” (ia masih akan sedap), atau kering terlebih dulu, seperti dengan meletakkannya di atas dulang lembaran oleh kotak kipas-serius-atau dalam ketuhar yang rendah.

Setelah beras siap, tambahkan ke dalam mangkuk dan ulangi: lebih banyak minyak, telur yang lebih dipukul, lebih banyak nasi, lebih banyak garam & lada.

Pastrami Fried Rice stirring everything
Foto oleh Alex Lau

Kemudian beralih ke mangkuk dan buang segala-galanya dengan banyak kemangi segar. Dan makan lebih banyak daripada yang anda merancang, kerana itulah nasi goreng.

Dapatkan Resipi:

pastrami-goreng-beras

Pastrami Fried Rice

Resipi ini adalah salah satu daripada 5 resipi satu-pot kami untuk Apabila Hidangkan Hidangan Tidak Sesuai Pilihan-betul dengan cara ini untuk berehat.

HQ Basics BA