Mulakan Menyiram Shio Kombu pada Segala-Tetapi Pertama, Apa Itu?

Magic adalah nyata. Satu mangkuk beras yang membosankan menjadi makanan yang lazat, dengan hanya satu gelombang pendek jari. Itulah sihir. Atau mungkin tidak. Mungkin ia hanya rumpai laut; mungkin ia hanya bumbu Jepun. Ia kelihatan seperti kertas hitam. Ia berbau seperti gula-gula dan lautan. Dengan hits umami, brininess, dan manis, saya senang memperkenalkan anda kepada yang luar biasa, yang luar biasa, yang sensasi shio kombu.

Apa Tepatnya Shio Kombu?

Shio kombu adalah kepingan nipis kelapa yang direbus dalam kicap, mirin, dan gula, kemudian dikeringkan dan dipotong menjadi kepingan kecil. Rasa dan aroma sangat manis dengan sedikit lautan. Ia sangat pekat, ketagihan, tetapi sedih, tidak mudah direplikasi. Walaupun menggabungkan kombu biasa dan soya dalam hidangan yang anda buat di dapur anda sendiri, rasa tidak akan begitu mendalam dan sengit seperti barang dalam pakej. Shio Kombu digunakan pada hidangan nasi seperti onigiri. Kami sangat menyukai bahawa ia menjadi perasa kekal di dapur ujian kami. Kadang-kadang dijual dalam kepingan dan kadang-kadang dipotong atau dipotong, anda boleh mencari shio kombu di kedai runcit Asia atau Amazon.

Satu pakej kelapa yang dicincang kami sangat menyukai. Foto: Alex Lau

Shio Kombu vs. Kombu, Apa Perbezaannya?

Kami peminat kombu biasa juga, dan kami juga peminat menggunakannya pada masa yang sama. Kombu adalah tumbuhan herba dan herba, dengan jenis air garam yang mencukupi untuk rasa. Rasanya seperti lautan dengan cara yang terbaik. Sebaliknya, kombu Shio lebih rumit. Ia mempunyai kemanisan seperti karamel yang bertentangan dengan toksik soya di mana ia direbus. Dalam proses yang anda longgar brininess asal dan umami menjadi sangat tertumpu.

Apa yang saya lakukan dengan Shio Kombu?

Jika anda menikmati memburu bahan-bahan yang luar biasa, menjejaki Jepun shio kombu adalah sangat berbaloi. Kami mula-mula menghidupkannya apabila kami mencuba snek bar saderi Bar Goto, tetapi kami akhirnya menyeru agar lebih mudah mencari racik dalam resipi yang kami terbitkan. Yang berkata, kami telah mendapat banyak perbatuan daripada rumpai laut yang luar biasa ini sejak kami masuk ke dalam Kitchen Test.

Penggunaan paling mudah untuk shio kombu adalah menggunakannya sebagai hiasan untuk padi beras putih pendek hangat, tetapi itu hanya berhenti pertama dalam perjalanan berasaskan rumput laut. Anda boleh melemparkannya dengan popcorn dan gerimis minyak bijan atau mendesaknya dalam kuali dengan sedikit minyak sebelum menambah sayuran untuk goreng. Cuba letakkan satu sudu itu di atas gandum kering barbeku kegemaran anda dengan mengisarnya dengan halus seperti yang anda boleh mendapatkannya. Anda boleh membuangnya ke dalam stews atau sayur saut atau dengan mi dengan cara yang sama seperti garam. Telur hancur? Neraka yeah. Sup miso? Sudah tentu. Ini cara mudah untuk mendapatkan hit umami yang hebat.

Berkaitan: 15 Resipi Rumpai Laut Umami yang Dikemas