Ketahui Perbezaan Antara Prosciutto, Speck, dan Semua Hams

Ham sentiasa berada di sana untuk kami, dari makan tengahari kelas kedua hingga makan malam Easter di rumah nenek. Tetapi mengatakan setiap ham adalah sama seperti mengatakan semua daging sapi adalah stik. Ia tidak benar. Walaupun semua hams dibuat dari kaki babi, cara mereka sembuh, berpengalaman, dan merokok – atau tidak-membuat perbezaan besar dalam produk akhir. Inilah caranya irisan kegemaran kami.

prosciutto di parma ham
Foto oleh Alex Lau

Prosciutto di Parma
Anda mungkin pernah bertemu sebelum ini. Diubati dengan garam dan biasanya berumur antara satu hingga dua tahun, makanan istimewa Itali ini ingin dihiris dengan kertas yang tipis dan dimakan sendiri. Semakin lama daging itu berumur, kering, lebih gelap, dan lebih pekat dalam rasa yang ia dapat. Prosciutto selama 24 bulan akan mempunyai lebih funk dan kerumitan daripada 12 bulan (dan ini berlaku untuk semua gaya ham di seluruh papan).

prosciutto cotto
Foto oleh Alex Lau

Prosciutto Cotto
Lembut, lembut, dan mudah dicintai, prosciutto cotto-cotto bermaksud “dimasak” – versi Euro dari deli deli di makan siang masa kanak-kanak, tetapi lebih beraroma dan kurang asin.

ham speck
Foto oleh Alex Lau

Speck
Anda akan mendapat rasa besar dari kepingan nipis yang sangat nipis ini. Ia terbungkus sebelum disapu dengan penawar yang dicampur dengan rempah-rempah seperti daun juniper dan teluk. Kemudian ia adalah salai dan tua. Penyembuhan yang dibumbui memberikan speck rasa lebih dalam yang lebih sengit daripada prosciutto di Parma. Untuk rekod, ia cukup mengagumkan dengan beberapa ubi keledek panggang juga.

negara ham
Foto oleh Alex Lau

Country Ham
Diubati, merokok, dan digantung kering selama berbulan-bulan, ini adalah jawapan Selatan untuk prosciutto. Ia asin, dengan rasa yang kaya dan warna mahogani yang mendalam, sama seperti memotong tebal dan pan goreng kerana dicukur dan dimakan sebagai charcuterie dengan biskut. Bermain dengan baik dengan sedikit madu.

jamon serrano ham
Foto oleh Alex Lau

Jamón Serrano
Jangan beritahu kawan-kawan Sepanyol kami, tetapi kami akan mengalami kesukaran memberitahu ini dan ham yang paling terkenal di Itali. Ia disediakan dan disajikan dengan cara yang hampir sama, kecuali hakikat bahawa ia biasanya dibuat dari baka spesifik babi putih asli ke Sepanyol. (Tetapi jika anda ingin berbelanja untuk beberapa jamon ibérico, kami akan menyokongnya-dagingnya lebih gelap dengan rasa yang lebih kompleks berkat makanan yang sangat spesifik yang dimakan oleh babi).

bandar ham
Foto oleh Alex Lau

City Ham
Tiada apa-apa kata makan malam Paskah seperti ham manis, spiral-sliced. Orang-orang ini dipenuhi bukannya kering, sering (walaupun tidak selalu) merokok, dan biasanya dijual sepenuhnya dimasak, menghasilkan juicy, slabs tender kebaikan hanya menunggu untuk dipanggang dan berlapis untuk kesempurnaan.

Dapatkan yang prosciutto cotto, kami buat sandwic:

Ham dan Cheese Toasties dalam Loji Roti