Kentang Merah

Kentang merah berkulit mempunyai daging moher dan lebih rendah dalam kanji daripada kentang lain. Jenis ini juga kadang-kadang disebut sebagai kentang mendidih. Kulit kentang berkulit merah boleh menjadi merah jambu, kemerahan-merah jambu, atau coppery. Walaupun kentang berkulit merah kadang-kadang dipanggil “kentang baru,” ini tidak betul; kentang merah tidak semestinya kentang baru (yang terakhir dituai pada musim bunga atau musim panas sebelum mencapai kematangan). Cara untuk memberitahu kentang muda yang benar-benar baru adalah menggaru dengan lembut dengan kuku. Sekiranya kulit sangat nipis dan mudah keluar apabila tercalar, kentang baru. Kentang berkulit merah berkisar dari saiz walnut hingga diameter sekitar tiga inci.

Kerana kandungan kanji yang rendah, kentang berkulit merah memegangnya lebih baik daripada yang lain apabila dimasak. Ini menjadikan kentang berkulit merah menjadi calon yang sangat baik untuk sup, tepung, pai gurih, dan salad kentang.

Cara Beli

Cari kentang merah yang tidak bercacat, tanpa pucuk atau luka. Mereka harus merasa tegas dan tidak mempunyai tempat yang lembut.

Cara Simpan

Sekiranya disimpan di tempat yang sejuk, gelap dan kering di dalam beg kertas terbuka, kentang berkulit merah akan disimpan selama beberapa minggu. Jangan sekali-kali menyimpan kentang di dalam peti sejuk atau di dalam plastik.