Kenapa Membuat Puding Apabila Anda Boleh Membuat Budino Coklat?

Saya melakukan sesuatu yang gila hujung minggu ini. Kini, sebelum kepala anda pergi ke pelbagai tempat, ia tidak akan pergi, saya akan keluar dan mengatakannya: Saya membuat pencuci mulut yang tidak melibatkan plum. Atau pic. Atau nektar. Atau beri. Tidak, ia melibatkan coklat. Saya minta maaf! Tetapi sebenarnya, saya tidak minta maaf, kerana Chino Budino ini dengan Kenangan Cincang adalah benar-benar lazat, ringan dan kaya, sekaligus.

Pencuci mulut (budino Italian for pudding, FYI) telah dibuat oleh Angela Pinkerton, chef pastri pada pemenang Hot 10 Che Fico di San Francisco dan diperkemas untuk memasak di rumah oleh Chris Morocco ujian dapur. Ini sedikit projek, walaupun tidak ada satu yang dapat diatasi. Terbalik adalah bahawa ia rasanya dan kelihatan seperti pencuci mulut restoran, terlalu-begitu elegan, tetamu anda akan menjadi oohing dan ahhing dan tertanya-tanya jika mereka akan keluar untuk makan lagi apabila sebaliknya mereka hanya boleh datang ke apartmen anda.

Sekiranya anda ingin menghabiskan masa yang berkualiti di dapur, anda boleh melakukan ini dalam masa satu hari. Tetapi jika anda tidak mempunyai masa, atau anda merasa seperti membelah kerja ke bahagian yang lebih mudah didekati, buatkan kenari manisan di hadapan. Selagi seminggu ke depan! Mereka akan tetap baik … jika anda tidak makan semuanya sebelum anda sampai ke budino.

che fico budino
Foto oleh Alex Lau

Jangan ragu untuk berkhidmat dengan gelato.

Kini mengenai budino itu. Apa yang menjadikan resipi ini jadi surgawi adalah tekstur halus-halusnya. Ini berlaku dari gabungan coklat, krim, gula, dan telur. Telur menebal coklat dan krim di atas kompor, di mana api memasak telur cukup sehingga mereka membuat konsistensi yang sempurna. Bagaimanapun, mereka mengatasi masalah ini dan kustard anda akan berubah menjadi kental.

Atas sebab ini, ia membantu untuk mempunyai termometer gula-gula (Maghribi mengesahkan yang satu ini). Anda boleh, sebenarnya, sayap tanpa, tetapi mempunyai sesuatu untuk membaca suhu yang tepat akan meringankan sebarang keraguan (anda tidak mahu ia melebihi 180 °) atau setidak-tidaknya ia adalah milik saya. Sekiranya anda memutuskan untuk pergi ke jalan liar, beri perhatian dan tengok masa ini apabila kastard cukup tebal untuk melekatkan sudu.

Sebelum membiarkan budino sejuk dan teguh di dalam peti sejuk, anda menambah sedikit minyak zaitun, sebaiknya Olio Verde untuk kesuburan yang diputuskan, dan garam. Tiba-tiba pencuci mulut itu pergi dari semata-mata manis kepada sesuatu yang lebih rumit dan lebih rumit.

Dan seolah-olah itu tidak mencukupi, persembahan akhir mengambil lebih banyak lagi. Budino sejuk yang dihidangkan di atas dengan kacang-kacangan, kacang-kacangan yang berwarna coklat keemasan yang anda pasti tidak makan, gerimis lebih banyak minyak zaitun itu, garam percikan garam, dan-tunggu untuk itu-giliran atau dua lada hitam tanah baru untuk benar-benar menolak nota-nota yang gurih, tanda-tanda rempah-rempah yang paling halus memukul tastebuds anda sebelum manis. Tiba-tiba apa yang ada di hadapan anda berlapis dan nuanced, seolah-olah budino coklat lazat tidak akan cukup dengan sendiri.

Dapatkan resipi:

coklat-budino-dengan-candied-walnuts.jpg

Chocolate Budino dengan Walnut Coklat