Kenapa Kita Menaruh Cuka Sherry Dalam Segalanya

Di dalam Objeksi Pantry, editor Bon Appetit di Christine Muhlke besar berkongsi perkara-perkara dari pantrynya (yang semakin meningkat) yang dia tidak boleh memasak tanpa. Secara harfiah.
Lupa pelindung matahari. Tidak ada cara saya dapat bertahan musim panas tanpa ceri sherry. Antara bulan Jun dan September, saya meniup botol 750ml dari bahasa Sepanyol yang penting, menggunakannya dalam sup sejuk yang membuat makanan panas saya – dari klasik Sepanyol seperti gazpacho, ajo blanco, dan salmorejo untuk kegemaran baru seperti gazpacho hijau dan asparagus vichyssoise di Ottolenghi’s Banyak– dan juga setiap vinaigrette.

perkahwinan-ayam
Christina Holmes

Gantikan cuka sari apel dengan cuka sherry dalam perkahwinan ayam perkahwinan ini (tiada perkahwinan sebenar diperlukan) dan menonton dunia anda membuka keajaibannya. Foto: Christina Holmes

Lebih bulat daripada cuka anggur merah, lebih kompleks daripada vin cider epal (staple lain saya), dan cloying kurang daripada balsamic, cuka Sherry mempunyai rasa tawon, tanpa astringen yang menambah kedalaman tersembunyi dan kecerahan yang bersih. Anda boleh menambah hanya beberapa tetes pada hidangan siap, seperti yang anda mahukan jus lemon atau sos ikan, atau menggunakannya separuh setengah dengan cuka (atau jus lemon) yang lain dalam vinaigrette. Saya juga menyukainya sebagai asid dalam sos seperti romesco dan salsa verde. Sekiranya anda memasak stik, masukkan ke chimichurris atau perapian ayam perkahwinan ini di tempat cuka sari apel.

Sekarang jatuh di sini, sudah tiba masanya untuk mengembalikan semula. Malangnya, itulah bahagian rumit. Selama bertahun-tahun, terdapat gourmet go-to yang anda boleh cari dengan tepat di kedai-kedai runcit “lebih baik”. Saya melihat di mana-mana untuknya apabila saya berlari keluar pada Mei-dalam talian dan di kedai-kedai-tetapi yang saya dapati adalah beberapa barangan palsu palsu yang dihasilkan oleh jenama yang terkenal. Sebagai seorang New Yorker, saya bernasib baik untuk dapat masuk ke Despaña di Nolita, yang menjual beberapa gaya, dari rumah kerja harian yang merupakan jenama Montegrato jenama Jerez sherry cuka (tidak terdapat dalam talian) kepada Olorosso 8 tahun yang manis manis yang lebih tebal, lebih pedas berusia 16 tahun Pedro Jimenez vin, dan akan membiarkan anda rasa mereka semua. (Nota: Tidak mustahil untuk berbelanja di sana tanpa membeli chorizo ​​mini. Katakanlah.) Jika anda mencari di tempat lain, cari vinegar sherry yang dibuat dengan Jerez (anda boleh mencari ini dan yang satu ini di banyak kedai dan di Amazon) atau Pedro Ximenez (Jimenez) sherries.

blis-sherry-cuka
Diberkati oleh Blis Gourmet

Orang ini sudah berusia di tong bourbon-pergi ke bandar. Photo: Courtesy of Blis Gourmet

Baru-baru ini saya telah memasak dari Rasa dan Teknik, buku masakan baru yang hebat / hebat oleh Naomi Pomeroy. The Portland, OR, chef mengesyorkan ceri sherry berusia, kerana ia mula menumpukan perhatian dengan masa, mengambil rasa wain yang diperkaya seperti madeira. Dia menggunakan satu dari BLiS yang berusia lapan tahun dalam tong bourbon. Saya tidak lagi di sana, tetapi ada yang mengatakan saya akan segera.

Berkaitan: 6 Bahan-bahan Sepanyol untuk Simpan di Pantry anda